Spomladi ste nas bralke in tudi veliko bralcev, kar je zelo pohvalno, zasuli z odličnimi recepti za kvašene velikonočne dobrote, ko ste sodelovali v veliki Zarjini nagradni igri s kvasom Fala. Komisija, sestavljena iz članov Zarjinega uredništva in podjetja Bonopan, je imela težko delo, saj je morala izbrati med res odličnimi recepti za potice, buhtlje, velikonočne kruhe in pletenice, pogače, kifeljčke, ptičke in druge kvašene dobrote.
Aničin recept za uspeh: tradicija in kanček svojosti
Odločitev je padla – in zmagovalka letošnjega velikonočnega nagradnega natečaja je Anica Lipovšek iz Izlak. Zmago si je prislužila z receptom za odlično in okusno makovo potico z rdečim ribezom.
Zelo vesela zmagovalka je na slavnostni podelitvi nagrade povedala, da je prvič sodelovala v nagradnem natečaju, zato uspeha sploh ni pričakovala, je pa to spodbuda za naprej.
Anica pri peki zelo rada eksperimentira in preizkušenim receptom, ki jih dobi od prijateljic in iz revij, vedno doda nekaj svojega. »Pri peki se nikoli ne držim čisto natančno recepta, so pa seveda osnovna pravila, ki jih je treba upoštevati. Pri zmagovalni makovi potici z ribezom je pomembno, da so vse sestavine na začetku priprave sobne temperature, da sledimo pravemu zaporedju in ne zmečemo kar vsega v posodo, sama pa tudi za pripravo kvašenega testa uporabljam mešalnik, saj je tako testo bolj rahlo in bolje vzhaja.«
Nagrado ji je podelila direktorica podjetja Bonopan Mirjam Kavčič, ta je ob tem povedala: »Gospa Anica nas je navdušila s svojim receptom, saj je to potička, ki je slovensko tradicionalno pecivo za praznike, še posebej za veliko noč. Potica je kvašena dobrota, ki se je vsak loti s posebno skrbjo, saj je peka zelo zahtevna in končni uspeh nikoli ni vnaprej zagotovljen. Predvsem pa je zmagovalka v svoj recept vključila delček inovativnosti in kreativnosti – makovi potički je dodala ribez, ki da nadevu prijetno kislost, obenem pa privlačen videz.«
Anica je na podelitvi tudi prijazno poskrbela za to, da smo ob okušanju makove potice z ribezom in metine potice soglasno ugotovili, da je izjemna mojstrica v peki potic, izvedeli pa smo tudi, da pri njih doma redko kdaj zmanjka doma pečenega kruha, od belega, rženega pa vse do ajdovega z orehi.
Zmagovalni recept in še druge recepte za kvašene dobrote boste našli v reviji Zarja št. 17, 26,4,2016