Izobraževanje

Imate več kot 26 let? Potem nujno naredite to!

M. G.
10. 1. 2016, 22.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če ste tudi vi dopolnili 26 let, potem morate poskrbeti za nekaj stvari.

Uredite obvezno zdravstveno zavarovanje
Če izgubite status študenta ali pa mesec dni, preden dopolnite 26 let, si morate najprej urediti obvezno zdravstveno zavarovanje v eni izmed poslovalnic ZZZS. Ko dopolnite 26 let, niste več zavarovani prek staršev kot družinski člani, saj postanete tudi vi zavezanci za doplačila zdravstvenih storitev. Šele nato morate pri pooblaščenih zavarovalnicah (Triglav, Adriatic, Vzajemna …) skleniti tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če tega ne storite, boste morali od tega trenutka dalje doplačati vse morebitne stroške zdravljenja (zdravstvene, bolnišnične, zdraviliške in zobozdravstvene storitve, zdravila, reševalni prevozi, medicinski pripomočki ipd.). Še več, v kolikor zamudite omenjeni enomesečni rok, vas bo doletela trimesečna čakalna doba. To pomeni, da boste v tem obdobju že plačevali premijo, razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev pa boste morali naslednje tri mesece še vedno kriti sami. Če pa si dopolnilnega zavarovanja ne uredite v roku enega leta po izteku študentskega statusa ali dopolnjenim 26. letom starosti, se bo vaša premija z vsakim letom, ko niste dopolnilno zavarovani, povišala za 3 odstotke.

Absolventski staž
Študentom pravica do absolventskega staža pripada na podlagi 70. člena Zakona o visokem šolstvu in bodo imeli to pravico vse do morebitne spremembe zakona. Morebitna sprememba pa se bo nanašala le na novo vpisane študente prihodnjih generacij.
 
Absolventski staž sicer lahko podaljšate še za eno leto, vendar morate imeti za to »opravičljiv razlog«, kot na primer materinstvo, daljša bolezen, izjemne družinske in socialne okoliščine, priznan status osebe s posebnimi potrebami, aktivno sodelovanje na vrhunskih strokovnih, kulturnih in športnih prireditvah, aktivno sodelovanje v organih univerze. Morebitni dodatni pogoji se lahko razlikujejo od fakultete do fakultete.

Štipendije: le za enega »absolventa«
Za republiško štipendijo boste lahko kandidirali tudi, če ste že starejši od 26 let, vendar pod pogojem, da se ne vpisujete v prvi letnik višješolskega ali visokošolskega izobraževanja. Drugi člen Pravilnika o štipendiranju namreč opredeljuje, da je lahko starost kandidatov, ki prvič vlagajo vlogo za uveljavitev pravice do republiške štipendije, glede na letnik in izbrani izobraževalni program lahko ustrezno višja. Sicer pa se republiške, zoisove in kadrovske štipendije izplačujejo tudi v času absolventskega staža, vse do diplome, vendar v celotni dobi študija le eno študijsko leto. Če boste študij končali pred iztekom študijskega leta, vam bodo (država ali podjetje, od katerega prejemate kadrovsko štipendijo) izplačali preostale štipendije v enkratnem znesku. Torej, če diplomirate že marca, vam pripadajo še vse štipendije, ki bi jih sicer prejeli do septembra.

Neobdavčenih je le 88 evrov
Sicer je res, da lahko prek študentskega servisa delate, vse dokler imate status študenta, vendar pa vam po 26. letu študentski servis za vsako napotnico, ki je višja od 88 €, odvede 22,5 % akontacijo za dohodnino.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov