One/oni

Znani obrazi obožujejo morsko hrano

Teja Pelko
26. 6. 2024, 08.00
Deli članek:

Jedi radi pripravljajo tudi sami, ulov pa prepuščajo drugim

M24
Jože Robežnik

Lepi topli dnevi kar kličejo po morju in morskih dobrotah. Slednje zelo teknejo tudi našim znanim obrazom. Večina si jih pripravi tudi doma, se pa seveda pustijo razvajati tudi drugim, bodisi družinskim članom bodisi kuharskim mojstrom v gostilnah.

Glasbenik Rudolf Gas
Obožujem morsko hrano, od škampov na buzaro do kapesant in hobotnice v solati ali pod peko s krompirjem. Enkratne so tudi morska žaba, zobatec, kovač ... Super mi je biti z omenjenimi dobrotami postrežen v kakšni domači vaški gostilnici, z guštom pa kaj od naštetega spečem oziroma pripravim tudi sam.

Sandi Fišer
rudolf gas

Komik Gašper Bergant
Najbolj mi teknejo kalamari in brancin. Kar se tiče lova, ga raje prepustim profesionalcem, kar se tiče priprave, pa z veseljem porihtam sam.

Kuharska mojstrica Kaja Jamnik
Obožujem morsko hrano, še posebno hobotnico, škampe, kapesante in vse vrste rib. Morsko hrano rada pripravljam na več načinov, nazadnje sem delala suši s tuno in lignje na klasičen način, povaljane v moko in spečene v olju, ki je meni osebno najljubši. Zelo rada se pustim tudi razvajati svojemu očetu, saj speče najboljše ribe, s hrustljavo kožo, ki jo obožujem, in s sočno notranjostjo. Večkrat pa me razvaja tudi mož, ki pripravi odlično hobotnico izpod peke. Z otrokoma pa zelo rada lovim ribe, ob tem namreč zelo uživata. Po navadi to počnemo poleti na morju. Imamo še star način lovljenja »flaksna in trnek«. To mi prikliče spomine iz mojega otroštva. Velikokrat sicer nič ne ulovimo, se pa ob tem zelo zabavamo.

Tomo Jeseničnik
Kaja Jamnik

Voditelj Jože Robežnik
Ulovil nisem še ničesar. Rad pa pečem ribe in delam školjke. In oboje redno rad poskusim tudi v restavracijah, da potem vem, da sem res majster.

Igralec Robert Korošec
Obožujem školjke in namakanje kruha v buzaro, zato tudi sam to izmed morskih jedi največkrat pripravim. Rad imam tudi pasto z morskimi dobrotami na različne načine. Lovim pa ne za hrano, ampak da otroka potem opazujeta ribe ali kakšnega raka, ki jih potem spustimo nazaj v morje.

Sašo Radej
Robert Korošec

Vplivnica in podjetnica Nika Čukur
Vsa družina uživa v morskih dobrotah. Tudi moja Flora je najbolj vesela, ko so za kosilo ribice. Velikokrat jih pripravljam sama, saj so morske jedi skoraj vsakodnevno na našem jedilniku, tudi zato ker, sploh zadnja leta, jem zelo malo mesa. Uživamo pa ne samo ribe in morske sadeže, ampak zadnje čase obožujemo alge in druge morske trave, kot je wakame. Seveda pa se tudi rada pustim razvajati. Obožujem vse, kar je surovo. V Mariboru je kar nekaj dobrih lokalov pa seveda tudi v Ljubljani in drugod, kjer imajo odličen tunin tatar in ostale stvari, ki so surove direktno iz morja. Lovim jih pa sama ne.     

Gašper Vrabel
Nika Čukur

Pevec Matevž Derenda
Poleti najraje lenarim. Rad sem s kakšno skodelico kave v senci, v popoldanskih in večernih urah pa se najraje družim s prijatelji ob kakšnem pivu. Rad pa si tudi kaj skuham. Nazadnje sem si pripravil testenine z rakci. Sicer pa se rad tudi pustim razvajati drugim. Mami zelo rada pripravi odličnega lososa, oče pa je mojster za žar, od rib zelo dobro pripravi postrvi, pa tudi razne druge morske ribe. Sicer pa so klasika čevapčiči in pleskavice.

Arhiv Lady
Matevž Derenda

Voditelj Grega Javornik
Morskim dobrotam pa težko rečem ne. Obožujem hobotnico in hobotnico v solati ter ribe; najbolj njami mi je morski list, edina, ki mi ni dobra, pa je morski pes. Ampak vse to pripravi moja teta Dane. Mamina sestra je kot Gordon Ramsay. Če se jaz spravim kaj takšnega delati, je večja verjetnost, da bomo čas po kosilu ali večerji preživeli na WC-ju. Ne znam kuhati, kaj šele pripraviti morske jedi. Če ti je do življenja, ne dovoli, da Javornik kuha. (smeh)

Luka Švigelj
Grega Javornik

Glasbenica Zala Smolnikar - Záli
Obožujem morsko hrano. Sama največkrat pripravim klapavice na buzaro, girice, široke rezance z gamberi, škampe na buzaro, lososa, orade … Če kdo drug pripravlja, pa se ne branim kakšne hobotnice na žaru ali v solati in praženih lignjev.

Sašo Radej
Zala Smolnikar – Záli

Nekdanji slovenski fotomodel in učiteljica plesa Janja Zupan
Morske dobrote mi bolj teknejo v poletnem času. Na morju si najraje privoščim svežo belo ribo na žaru, škampe, ob posebnih priložnostih pa kdaj tudi jastoga. Na ribolovu še nisem bila, v otroških letih pa sem vsako poletje s prijatelji na morju lovila rake. Kar se tiče priprave doma, sama ne kuham, mož pa pogosteje pripravlja mesne specialitete in pice.

Vito Tofaj
Janja Zupan

M24
Komik Gašper Bergant

Estrada

ana urbanc 1
Po hčerki Ivi zdaj še sin Jug

Igralka, ki je navduševala v Reki ljubezni, povila drugega otroka

Jaka Šinkovec
Edini samski Firbec

(Video) Jaka Šinkovec ni "blesav"

anita-sašo-švigelj-2
Estrada - morje zgodb z Anito Gošte

Anita Gošte razkrila dve zanimivosti o Nedi Ukraden

tjaša božič
Z Jasno in glasno!

(Video) Jasno Kuljaj in Ranka Babića zbegala pinjata Tjaše Božič

18_jan plestenjak 1
Ko si z nekom, si ustvariš dom

Jan Plestenjak o letu premora, življenju v dvoje in otrocih

masayah 1
'Ora mai'

Masayah: Dajmo živeti tako, da sledimo svojim sanjam in tistemu, kar nas najbolj veseli

Zanimivosti

rep43-2024_naslovka
Zanimivosti

Bo ustoličil ali upokojil Janšo: ozadje političnega pokra Anžeta Logarja in Janeza Janše

arne hodalic
Avtobiografija

Arne Hodalič: Če bi imel možnost, bi vse to še enkrat ponovil

visoke grede
To ni velik lonec za rože

Visoke grede so vse bolj priljubljene na vrtu: pa jih znate pravilno narediti in pripraviti?

BRANJE PRAVLJICE
Pravljice

Že dojenčki uživajo ob poslušanju glasu staršev, ko pripovedujejo zgodbice

mesoreznica-simbolična
Dobila bo 5000 evrov

Delavka, ki se je porezala med rezanjem salame bo dobila visoko odškodnino

srebrna-ribica, lepisma-saccharina
Srebrna ribica

Nadloga v stanovanjih in hišah: kako doma nad invazijo malih požrešnežev?