Zgodbe

Pašta fešta v Ajdovščini

Katja Željan
6. 6. 2024, 06.00
Deli članek:

Vedno dobro razpoloženi in zgovorni chef Adam Šerc, ki se ga marsikdo še spomni po spretnem vihtenju kuhalnice v televizijski oddaji Masterchef, je na vprašanje, ali je ljubitelj pašte, kot iz topa izstrelil: »Veste, jaz sem 'paštar', kot pač vsi Primorci. Zame je pašta najbolj univerzalno živilo, s katerim je mogoče delati čudeže. In pašte se preprosto nikoli ne moreš naveličati, ker jo je mogoče pripraviti na 1001 način. Tako je tudi v naši družini, pri pripravi pašte se nikoli ne ponavljamo. No, mogoče na pol leta …« Šercu bi na Pašta fešti v Ajdovščini, prvem slovenskem festivalu testenin, zagotovo prikimal še marsikdo. Pa ne le Primorec.

Šimen Zupančič
Po navedbah organizatorjev je festival v Ajdovščino privabil kar 10.000 ljudi. Pojedli so tono pašte.

Naj najprej pojasnimo, da na Primorskem testeninam pravijo pašta. Izraz testenine namreč v tem delu Slovenije preprosto ni v uporabi. In še: Primorci so »strastni do pašte«, kar je eden od sloganov ajdovskega Mlinotesta, ki je z Društvom ljubiteljev pašte glavni organizator Pašta fešte. Ta je na zadnjo majsko soboto v Ajdovščino privabila na tisoče ljudi in v pičlem popoldnevu so skupno pojedli več kot tono pašte. Na Lavričevem trgu so lahko okušali skoraj 30 jedi iz pašte, ki so nastale po gurmanskih receptih masterchefov, Michelinovih nagrajencev in številnih drugih virtuozov kulinaričnih užitkov. Izbirati je bilo mogoče med bolj klasičnimi jedmi, kot je bila pašta za lačne – s preizkušeno »šalšo« ali bolonjsko omako – ali bolj eksotičnimi kombinacijami, denimo jajčnimi rezanci z omako iz limone in mete, ocvrtimi peresniki z amareti, čokolado in lešniki, ravioli z žlahtnimi siri in vampi, dimljeno postrvjo in lešniki, burjato, polnjeno s pašto, pestom iz čemaža in albuminsko skuto, rezanci s pestom osočnika (slanuše) in tuno, pirinimi tortelini s tartufi v kolutu parmezana in še marsikaj drugega. Se vam že cedijo sline? 

Šimen Zupančič
Adam Šerc s svojo italijansko-japonsko fuzijo in šopkom pomočnic.

Pašta z ajvarjem in čevapčiči?! 

»Pripravil sem pirine torteline s sirom v italijansko-japonski fuziji, kjer boste našli paradižnik datterino, tuno, limone, pasto miso in karage (japonski ocvrti piščanec). V bistvu gre za preplet dveh kuhinj, ki jih imam najraje. Spodaj najdete raviole z italijansko omako in tuno, torej klasiko, zgoraj pa je japonski pridih,« je svojo kulinarično čarovnijo predstavil Adam Šerc. »Ideja sledi trenutno najaktualnejšim svetovnim trendom. Japonci in Italijani so med vsemi narodi najbolj obsedeni s hrano. Jaz sem v Slovenijo in v Ajdovščino pripeljal trend italijanske pašte v kombinaciji z japonskimi okusi, saj si želim ljudem predstaviti, kako se kuhinji med seboj lahko povezujeta,« je še povedal in dodal, da domišljija tu nima meja. »O, ja, celo z ajvarjem in čevapčiči sem pašto že kombiniral, mogoče je namreč vse!« je trdno prepričan chef, ki se je pridružil številnim znanim kulinaričnim virtuozom, zaradi katerih v Ajdovščini pašte preprosto ni bilo preveč. Naj omenimo svetovnega podprvaka v kuhanju testenin Matjaža Cotiča, nosilca Michelinove zvezdice Jorga Zupana, šefa restavracije Strelec Igorja Jagodica, vrhunsko mojstrico Julijano Krapež, Mojmirja Šiftarja, Saro Rutar ter priznane kuharje iz Bistroja Štorja in ne nazadnje Karima Merdjadija z njegovimi slaščicami.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 23, 4. junij, 2024.

Šimen Zupančič
Bogastvo in raznolikost okusov na Pašta fešti sta navdušila jedce od blizu in daleč.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast