Zgodbe

Insekt je zmlel medveda

Simona Furlan
23. 11. 2009, 23.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovenska nogometna reprezentanca si je v dodatnih kvalifikacijah priborila nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Južni Afriki! Mali insekt je zmlel velikega medveda in Slovenija je skakala kot nora.

Datum zmage Slovenije nad Rusijo, ki nas spet pelje na svetovno prvenstvo v nogometu v Južno Afriko, si bo gotovo zapomnilo toliko ali celo več ljudi kot datum naše osamosvojitve. Slavje je bilo vsekakor podobno nabito s čustvi, razpoloženje pa neverjetno evforično. In tudi politike je bilo ta dan, na slovenski nogometni dan D, veliko. Po tekmi vsi soglasno trdimo, da smo zmago pričakovali, ampak v resnici smo bolj upali kot zares verjeli. Navsezadnje smo Slovenci vendarle zgolj mali insekt, Rusi pa veliki medved. Vsaj tako so govorili pred tekmo ruski novinarji, ki pa so se hkrati odkrito bali, da bodo Rusi premagali sami sebe, ker nas bodo preveč podcenjevali.

Vsekakor so pričakovali, da jim bo v Mariboru veliko laže. Njihovi navijači so prišli v velikih množicah, nekateri so bili za vstopnico pripravljeni plačati tudi tisoč in več evrov na črnem trgu, za podobno gnečo pa so poskrbeli tudi ruski politiki in bogataši. Če prideta  sam predsednik države, Dmitrij Medvedjev, in 51. najbogatejši zemljan, Roman Abramovič, poleg njiju pa še četa ruskih pomembnežev, to pove veliko. Pred tekmo so bili njihovi obrazi samozavestno nasmejani in vzvišeni, med tekmo so postajali čedalje resnejši, v 44. minuti po našem golu so zmrznili, nato pa so ostali le še očitna skisanost, razočaranje in nazadnje celo nevljudnost. Rusi, ki so sicer zagrenili življenje slovenskim varnostnim silam in policiji ter hkrati napolnili blagajno mariborskega letališča, hotelov in restavracij, so jo po tekmi ucvrli domov brez pozdrava.
Opešala je tudi vljudnost
Ni bilo videti, da bi se naši zato kaj preveč žrli. Borut Pahor je sporazum o plinovodu podpisal, čeprav že kroži množica šal o tem, da tega zdaj ne bo, in je po tekmi domnevno sčistil kopačke naših, kot je nekoč neprevidno obljubil. Predsednik Danilo Türk je med odmorom poklepetal z ruskim kolegom, potem pa se ni več kaj dosti oziral  za njim, ampak je prešerno nasmejan skakal skupaj z nogometaši in navijači. Župana Zoran Janković in Franc Kangler že med tekmo nista kazala pretiranega zanimanja za v bližini sedečega Romana Abramoviča, ki je bil iz minute v minuto bolj razočaran nad učinkovitostjo igralcev svojega varovanca Guusa Hiddinka, slovitega nizozemskega trenerja, ki po tekmi ni zmogel niti športno čestitati kolegu Matjažu Keku. Ta se ni preveč vznemirjal zaradi tega. To je bil njegov dan in dan njegove klape.
Najboljša klapa na svetu
Prav to, da so fantje najboljša klapa, je tisto, zaradi česar so zmagali. Vsi za enega, eden za vse je tokrat nekaj, kar povsem drži. Nihče ne izpostavlja nikogar, kapetan Robi Koren pa navijače, ki so ob tej reprezentančni zgodbi pozabili na siceršnje zdrahe, in tudi vse druge kljub svojemu deškemu obrazu  zrelo miri in vsakič znova pohvali. Fante in navijače.
Nogomet nas je povezal in prevzel. Še tiste, ki ga ne marajo. Nekaj deklet, ki jih poznam kot zagrizene nasprotnice brcanja žoge, mi je reklo, da je bilo super gledati naše. In da je bil gol Zlatka Dedića, kot bi človek prišel z drugega planeta.
Na mnogih plakatih, ki so slavili uspeh naših, je pisalo Zmagalo je slovensko srce. Drži. Srčnost, disciplina, podrejenost kolektivu – lastnosti, ki jih nismo bili vedno vajeni. Zdaj morajo fantje in Matjaž Kek le še obdržati tega duha. Igor E. Bergant, ki je odlično krmaril med reporterskimi dolžnostmi in vlogo povezovalca slavja v Ljubljani, kamor je prišlo fante pozdravit kakšnih deset tisoč ljudi, jih je poimenoval kar diamantna generacija. Prejšnja, tista z Zahovičem in Katancem, je bila zlata. Zdaj gremo z imenom in, kot kaže, tudi s pristopom korak naprej. Do diamantov. Ampak saj veste, vsaj še kak dan ali dva so sanje dovoljene, življenje pa je nekoliko lažje.
Veliko več kot zgolj igra 
In v tem je največja moč nogometa. Tekma Slovenije z Rusijo je potrdila sicer oguljeno, ampak resnično misel, da je nogomet najpomembnejša postranska stvar na svetu. In hkrati stvar, v kateri lahko tudi mali igraje opravijo z največjimi in najmočnejšimi, pa tudi najprevzetnejšimi. In zato so množice po Sloveniji po tekmi norele še pozno v noč, medtem ko so ruska letala pospešeno odhajala in so na ruski televiziji odpovedali vse pred tem sicer napovedane studijske oddaje. Kaj pa naj bi še povedali, potem ko jih je mala nogometna Slovenija (celo za nas same) nepričakovano zmlela in jih spravila v pravi obup. Da, to je bil res dan, ki si ga bomo zapomnili.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste