Sestavine: 600g belega zelja + 1 čebula + šopek rukole + 80 g kuhane šunke + 3 žlice masla + dodatno od 1 do 2 žlici masla + 150 ml juhe + sol + poper + 200 g smetane + 1 do 2 žlici limoninega soka + 500 g njokov + 150 g naribanega sira.
Priprava: V posodi na maslu popražimo čebulo. Dodamo zelje, narezano na rezance, in to zalijemo z juho.
Solimo, popramo in pokrito dušimo 10 minut, nato posodo odkrijemo in kuhamo še pet minut. Ko se juha pokuha, ji dodamo smetano in to še nekaj časa kuhamo. Začinimo jo z limoninim sokom.
Na dveh žlicah masla posebej popražimo njoke. Zelje, njoke, šunko, narezano na rezine, rukolo in polovico sira zmešamo ter naložimo v namaščen pekač. To potresemo s preostalim sirom. V pečici pečemo pri 225 stopinjah Celzija od 15 do 20 minut. Ponudimo.
Gratinirane njoke z zeljem je posebej za Jano po svojem receptu pripravil kulinarični mojster Slavko Adamlje, ki vodi Gostilno Hana na Viču v Ljubljani.