Nasveti

Recept na preizkušnji: Dobra hobotnica z dodatki

Lara Jelen / revija Jana
19. 7. 2024, 07.00
Deli članek:

Včasih odkriješ dober recept, ko ga sploh ne pričakuješ. Na tegale sem naletela med branjem knjige Slane zgodbe 2, ki jo je napisal Andrej Trefalt, izdala pa založba Didakta. Gre za neke vrste golaž oziroma omako, kjer lahko porabimo marsikaj, kar imamo pri roki, izvemo med pripovedovanjem zgodbe o tem, kako se življenje na barki zakomplicira, če se na krovu znajdejo osebe z različnim okusom za hrano. Ta recept je za tiste, ki imajo radi vse, še pripomni avtor.

revija Jana
Mmmm, zdi se okusno, kajne?

Sestavine za 6 oseb

1,5–2 kg težka hobotnica (raje malo več kot manj)

2 konzervi pelatov

2–3 sveži paradižniki

0,5 kg krompirja

20 črnih pečenih oliv

1 velika zvrhana žlica kaper

4–5 velikih čebul

0,5 dcl olivnega olja

začimbe (lovorov list, mešanica provansalskih zelišč, origano, veliko peteršilja, malo soli po potrebi, čili ali poper, rožmarin, rdeča paprika v prahu, cimet in med)

posebne sestavine:

1 lepa bio pomaranča

½ limone

2 srednje veliki bučki

1 manjši jajčevec

lahko tudi korenček, zelena in rdeča paprika – za več barv

Priprava

1. »Začetek recepta gre po običajni poti: z veliko lovorja (da ne smrdi) in v rahlo osoljeni vodi posebej skuhamo hobotnico. Uporabimo veliko posodo in pokrovko. Hobotnica je kuhana, ko se nam zdi odrezan kos lovke pri glavi, kjer je najbolj debela, primeren za žvečenje.« Nekateri s kuhane hobotnice postrgajo kožo, Trefalt pa pravi, da tega ne naredi, ker da jedi dodaten, prvinski okus po hobotnici.

2. Lonec, v katerem smo kuhali hobotnico, speremo in v njem na olju prepražimo nasekljano ali na rezine narezano čebulo. »Dodamo čili v prahu in rožmarin – obe začimbi imata radi olje in visoko temperaturo, preostale pa so bolj za kuhanje.« Pražimo na močnem ognju, da čebula lepo porjavi – temno rjava je super, črna nikakor ne!

3. Dodamo na kocke (velikosti kock za Človek ne jezi se) narezan olupljen krompir in vse skupaj zalijemo s kakim litrom vode, posolimo in kuhamo približno 10 minut. Krompir in čebula bosta krompirju dala gostoto.

4. Zdaj dodamo še dve konzervi pelatov, za svežino pa lahko tudi dva ali tri sveže, na koščke narezane trše paradižnike. Ko dodamo pelate, se bo krompir praktično nehal kuhati, zato pazimo, da ne bo trd, ko bomo dodali konzervi.

5. Zdaj dodamo še preostale začimbe – eno in pol čajno žličko provansalskih začimb, pol toliko origana in eno zvrhano čajno žličko rdeče paprike, poleg tega pa še olive in kapre. Olive (najboljše so tiste črne, pečene) malce zarežemo, da se bolje spojijo z omako. Vse skupaj kuhamo še kakih 15 minut, da se pelati lepo razpustijo, in tako dobimo osnovo za golaž. Med kuhanjem preverimo, da je vse skupaj dovolj slano in ravno prav pekoče. Po potrebi je zdaj pravi čas za dodajanje več soli in čilija.

6. Zdaj lahko omako naredimo tudi bolj ali manj gosto. Lahko dodamo malo več vode ali pa še eno konzervo pelatov, kakor nam je ljubše.

7. Ko bomo v lonec vsuli pelate, bo pravi čas, da začnemo na ponvi pražiti hobotnico, ki smo jo prej narezali na kose, velike za približno pol čevapčiča. Dovolj bo, če bo ponev le malo mastna od olja – hobotnica se mora peči na majhnem ali srednjem ognju, da bo »opečena«. Dobiti mora skorjo, njena koža pa je lahko malo hrustljava. Oponašati hočemo žar ... Po kakih 15–20 minutah lahko tako zapečene koščke hobotnice damo v lonec, kjer kuhamo omako.

8. Takoj za hobotnico damo v lonec še na približno 1 cm debele rezine narezano pomarančo (uporabimo le sredinske rezine) in od 2 do 3 tanjše rezine limone. Zgornjo plast agrumov lahko olupimo z lupilnikom, če lupina ni užitna.

9. Zdaj dodamo še za dobro noževo konico cimeta v prahu. Če imamo pri roki med, ga dodamo za eno dobro čajno žličko. Vse skupaj kuhamo še 10–15 minut.

10. Medtem na isti ponvi in spet le na kančku olja popečemo na kocke narezana bučko in jajčevec. Spet na srednjem ognju, dokler kocke niso lepo zapečene, kar bi se moralo zgoditi v petih minutah pri bučkah in kakšno minuto dlje pri jajčevcu. Tik pred koncem jih zelo rahlo posolite. Enako lahko popečete tudi papriko. Golažu bodo te kocke dodale krhkost in svežino. Stresemo jih v lonec in golaž potresemo s svežim peteršiljem.«

NAMIG

Dodana zelenjava golaž spremeni v precej lahkotnejšo jed, pomaranča mu da svežino, cimet pa vonj in okus po daljnih deželah – kakor se za dober morski recept spodobi.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 29, 16. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste