Sestavine
Testo:
140 g korenja
sok polovice limone
4 jajca
150 g sladkorja v prahu
150 g masla
150 ml kisle smetane
100 g mletih orehov
300 g moke
½ vrečke pecilnega praška
Nadev:
200 ml smetane za stepanje
250 g mehke skute
100 g sladkorja v prahu
1 vrečka vaniljevega sladkorja
4 žličke pistacijeve paste
užitno cvetje za okras
Priprava
1. Korenje očistite in naribajte. Pokapajte ga s sokom polovice limone. Beljake in polovico sladkorja stepite v čvrst sneg. Zmehčano maslo s preostalim sladkorjem in rumenjaki penasto stepite.
2. Obe masi previdno združite in dodajte kislo smetano, nariban korenček in sesekljane orehe ter na hitro premešajte. Na koncu dodajte presejano moko s pecilnim praškom ter previdno vmešajte z lopatko.
3. Pripravljeno testo razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 40 minut. Po peki pustite, da se biskvit na papirju ohladi, nato pa ga odstranite. Iz biskvita izrežite kroge s premerom 8 cm (če nimate modelčka, si lahko pri tem pomagate kar s kozarcem).
4. Smetano stepajte, dokler se ne zgosti. Skuto zmešajte s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Nato vmešajte stepeno smetano in pistacijevo pasto. S kremo napolnite slaščičarsko vrečko. Nadev nanesite na pripravljene biskvitne kroge. Po tri zložite drugega na drugega, da dobite tortice.
5. Tortice povrh premažite s preostalo kremo in okrasite z užitnimi cvetovi.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 13., 26. marec, 2024.