Sestavine za 2–3 osebe
600 g svinjskega mesa (pleče)
timijan
3 žlice oljčnega olja
malo masla
sol in poper
2 ščepca cimeta
skodelica (200 ml) višenj (lahko iz kompota)
400–500 ml smetane za kuhanje
Priprava
1. Meso narežemo na tanke zrezke, po potrebi jih rahlo potolčemo ter začinimo s soljo in mletim poprom.
2. V ponvi segrejemo olje in zrezke na obeh straneh popečemo, da se rahlo zlato zapečejo. Nato jih prestavimo na eno stran ponve, da lahko vanjo dodamo kocko masla. Ko se maslo raztopi, zrezke spet razporedimo po ponvi in še malo popečemo na obeh straneh.
3. Višnje iz kompota dobro odcedimo, zrezke spet pomaknemo na eno stran ponve, višnje pa stresemo v drugi del, jim dodamo poper in cimet ter nekoliko povremo.
4. Zrezke še enkrat razporedimo po ponvi, jih premešamo z višnjami, vse skupaj začinimo s timijanom in prilijemo smetano za kuhanje. Jed pokrijemo s pokrovko in naj nežno brbota 5 minut. Postrežemo s kruhovimi cmoki ali skutnimi svaljki.
NAMIG
Tole je odlična ideja za praznično kosilo ali večerjo. Namesto svinjine lahko uporabite divjačinsko meso.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 48, 28. november, 2023.