Zdaj z izkušnjami in širokim znanjem uspešno pomaga drugim, da s celostnim pristopom odpravijo vzroke za bolezen in se podajo na pot zdravja. Pojasnila nam je, kako je mogoče tudi inzulinsko rezistenco in diabetes tipa 2, ki sta danes vse pogostejša, preprečiti, odpraviti ali vsaj povsem obvladati s temeljito spremembo prehrane in življenjskega sloga. Pred vami so njeni napotki, kako sestavljati obroke, in primer enodnevnega jedilnika.
Tekst: RENATA UCMAN, foto: ARHIV TANJA TURNŠEK
Poiščimo vzroke za bolezen. »Funkcionalna medicina je medicina prihodnosti. Z zelo podrobnimi laboratorijskimi testiranji (žal za zdaj le v tujini) odkrivamo vzroke, zakaj je bolezen sploh nastala. Vzroke odpravljamo z zdravo prehrano in življenjem ter kakovostnimi prehranskimi dopolnili. Ko telesu damo vsa potrebna hranila in odvzamemo vse, kar ga zastruplja in preprečuje zdravljenje, se zdravi samo. In to vse telo, ne le en njegov del. Bolnik ima pri tem aktivno vlogo, obravnavamo ga kot celoto. Zato smo tudi tako zelo uspešni.«
Debelost in diabetes je mogoče odpraviti. Kateri so vzroki za sladkorno bolezen? »Diabetes in debelost imata enake vzroke – zato zahtevata enako zdravljenje. Mogoče ju je tudi preprečiti in v številnih primerih popolnoma odpraviti. Zakaj se razvije sladkorna bolezen tipa 2, se raziskuje že desetletja. Dolga leta so za to krivili prehranske maščobe. Nato so menili, da je krivec debelost. Vendar je zdaj jasno, da se odpornost proti inzulinu in sladkorna bolezen tipa 2 lahko pojavita tudi pri vitkih ljudeh. Danes razumemo, da sladkorne bolezni ne moremo povezati le z enim vzrokom. Poganja jo zapletena mreža dejavnikov prehrane in življenjskega sloga, oksidativnega stresa in genetike.«
Celice postanejo odporne proti inzulinu. Če želimo odpraviti vzroke za to bolezen, je najprej treba razumeti, zakaj se sploh razvije odpornost proti inzulinu. »Proizvodnja inzulina za transport glukoze v celice je normalen proces. Vendar ko se to dogaja prepogosto – kot je to pri naši standardni prehrani, prepolni sladkorja in ogljikovih hidratov vsak dan, večkrat dnevno, pri vsakem obroku – celice razvijejo odpornost proti nenehno preveč povišanemu inzulinu. Tako ta ne more več vstopiti v celice. Od tod ime inzulinska rezistenca. Posledično izloča trebušna slinavka še več inzulina, da bi lahko spravila presežek sladkorja iz krvi čim prej v celice – v krvi moramo namreč imeti ves čas bolj ali manj enak nivo sladkorja, celice pa postajajo vedno bolj gluhe za inzulin. Tako kroži preveč sladkorja in inzulina po krvnem obtoku, kar povzroča vnetje, kronično hormonsko neravnovesje, neravnovesje nevrotransmiterjev. To vodi v hitro degeneracijo telesa in možganov.«
Inzulinska rezistenca, predfaza sladkorne bolezni. Prav zaradi modernega načina prehranjevanja vse več ljudi razvije inzulinsko rezistenco. »Po zadnjih ocenah jo ima kar 88 odstotkov ljudi! V zadnjem času ima tudi čedalje več otrok prediabetes, česar pred desetletji ni bilo. Inzulinska rezistenca je pogosto predfaza sladkorne bolezni tipa 2 in srčno-žilnih bolezni. Zanjo so značilni visok krvni tlak, maščoba okrog trebuha, povišana glukoza v krvi, dislipidemija – visoki trigliceridi na tešče, nizek holesterol HDL in visok LDL, sistemsko kronično vnetje nizke ravni, tendenca tvorjenja krvnih strdkov, hormonska neravnovesja.«
Prehrana, ki povzroča visok krvni sladkor. »Živila, ki povzročajo visok krvni sladkor in inzulinsko rezistenco, če jih uživamo redno in preveč, so gazirane pijače, sladki kavni napitki, sladkarije, pecivo, testenine, kruh, predelana žita, bel krompir in druga živila z visokim glikemičnim indeksom. Ena bolj očitnih posledic prehrane s previsoko vsebnostjo sladkorja in škroba je povečan obseg trebušne maščobe, ki ga ima večina Slovencev. Po statističnih podatkih iz leta 2014 je bilo čezmerno težkih in debelih 66 odstotkov odraslih in od 25 do 30 odstotkov otrok. Slovenci po debelosti presegamo evropsko povprečje. Moderna prehrana, polna rafiniranih ogljikovih hidratov, fruktoze in industrijskih olj iz semen, je tudi dejavnik tveganja za sladkorno bolezen tipa 2. Prav tako škodi uživanje preveč hrane, kar velja za večino ljudi in povzroča oksidativni stres ter kronično vnetje v telesu. Študije so tudi pokazale povezavo med uživanjem glutena in diabetesom. Prehrana brez glutena lahko torej zelo pomaga.«
Zaspanost po jedi je opozorilni znak. »Pomembno vlogo igrajo tudi sedeč način življenja in premalo gibanja, premalo spanja, kronični stres, disfunkcija črevesja in okoljski toksini. Vse to povzroča oksidativni stres, poškoduje beta celice trebušne slinavke, odgovorne za tvorbo inzulina, in spodbudi celično odpornost proti inzulinu.«
Med pogostimi alarmnimi znaki inzulinske rezistence, opozarja, je zaspanost po jedi. »To je posledica učinkov zvišanja sladkorja in inzulina na možganske nevrotransmiterje, pa tudi velike potrebe po energiji pri pretvorbi sladkorja v maščobo. Potreba po dremanju po obroku je posledica inzulinske rezistence. S tem vsakič ubijemo ogromno možganskih celic ter pospešujemo degeneracijo možganov. Če imate te presnovne težave, bi jih morali obravnavati kot opozorilni znak. In če ne naredite ničesar, se lahko slej kot prej razvijejo bolezni srca, sladkorna bolezen tipa 2 in druge z njo povezane kronične bolezni.«
Paleo prehrana zmaga. »Treba je ugotoviti občutljivosti za hrano ter jo spremeniti glede na ugotovitve. Paleo prehrana, ki poudarja polnovredna živila, kakršna so uživali naši predniki lovci in nabiralci, se je izkazala za učinkovito pri diabetesu tipa 2, inzulinski rezistenci in presnovnem sindromu. Vključuje uživanje kakovostnega mesa živali, krmljenih le s travo, rib, zelenjave in nekaj sadja, oreščkov in semen ter manjšo količino škrobne zelenjave, kot je sladki krompir. V primerjavi z nizko maščobno prehrano, ki se običajno priporoča pri diabetesu tipa 2, je paleo prehrana bistveno učinkovitejša pri izgubi teže, krvnem sladkorju in tlaku, trigliceridih, holesterolu, ledvični funkciji, indeksu telesne mase in obsegu pasu. Prav tako je znižala količino maščob, shranjenih v jetrih, za 50 odstotkov. Seveda pa niso pomembna le makrohranila, torej nizka vsebnost ogljikovih hidratov, dovolj beljakovin in maščob, ampak predvsem kakovost živil, ki jih zaužijemo.«
Kupujte lokalna, ekološka živila. »Hrana pri inzulinski rezistenci in diabetesu naj bo sveža, ekološka, brez pesticidov, herbicidov in fungicidov, po možnosti lokalna. Izogibajte se mesu iz trgovine in delikatese. Kupujte ga pri lokalnih kmetih, od živali, ki so se pasle zunaj in so bile krmljene le s travo. Poiščite ekološka jajca kokoši, ki se pasejo zunaj. Uživajte oreščke in semena, ki ste jih prej namočili in kalili. Izognite se vsakršni predelani hrani. Če hrana ni v obliki, v kakršni je zrasla na zemlji, je ni priporočljivo uživati. Poučite se, kakšen glikemični indeks imajo živila in posegajte po tistih z nizkim. Z jedilnika odstranite vsa žita, gluten, sladkor v kakršni koli obliki, dodajte zmerno količino ekoloških stročnic. Če ste v aktivni fazi zdravljenja, odstranite tudi ekološke stročnice, saj vsebujejo precej škroba. Zelo pomembno je, da si vso hrano pripravljate sami iz svežih kakovostnih sestavin. Ne jejte v restavracijah ali menzah. Hrano si pripravite vnaprej, jo zamrznite in dan prej vzemite iz zamrzovalnika. Ali pa jo pripravite večer prej in nesite naslednji dan v službo.«
Koristne aplikacije. »Pazite na skupno glikemično vrednost obroka. Če jeste na primer sadje ali sladki krompir, torej ogljikove hidrate, jih vedno kombinirajte z zdravimi beljakovinami in maščobami. Pomagajte si z aplikacijami za vodenje makroživil v obrokih, kot so Cronometer, Myfitnespal in Carb manager, da se naučite, katera živila so za vas zdrava.«
Prekinitveni post. »Zelo dobro se je izkazal tudi delni post, ko uživamo hrano le 6 do 8 ur v dnevu. Nekoč je veljalo, da je treba za uravnan krvni sladkor in torej uravnan inzulin zaužiti vsaj pet manjših obrokov na dan. Znanost je dokazala, da ni tako. Naši predniki, lovci in nabiralci, skoraj gotovo niso imeli hrane trikrat ali petkrat dnevno, velikokrat so izkušali obdobja pomanjkanja. Na to so naši geni še vedno prilagojeni.«
Manj sedenja, več gibanja! »Enako kot prehrana pa je pomembno zdravo življenje: manj sedenja, več gibanja čez ves dan, visokointervalni trening z vajami za moč, od 8 do 9 ur spanja, urejen ritem spanja, zdravljenje črevesja, zdravo delujoča jetra in vsakodnevno dobro upravljanje stresa. Vse to je nujno, če želimo odpraviti odpornost proti inzulinu in diabetes tipa 2.«
Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 3. 01. 2023