Nasveti

Seneni nahod na pohodu

Sonja Grizila
23. 2. 2022, 09.50
Posodobljeno: 23. 2. 2022, 09.55
Deli članek:

Revija Jana
Seneni nahod povzročajo tudi cvetoča trava, travniške rastline ter vse drugo cvetje in zelenje, ki spomladi tako prija očesu.

 Za alergike na cvetni prah že prihajajo slabe novice – cvetita leska in zgodnje spomladansko grmičevje, najhuje pa je, ko začnejo cveteti parkovna drevesa, recimo topoli in platane, kar se običajno dogodi v maju. Kjer je takšnih dreves veliko, so tla postlana z belimi kosmi, podobnimi volni. Seveda pa povzročajo seneni nahod tudi cvetoča trava, travniške rastline ter vse drugo cvetje in zelenje, ki spomladi tako prija očesu – uživajo pa v njem, žal, samo zdravi. Če se nam (ne da bi bili očitno prehlajeni) začne zlivati iz nosa, če oči skelijo in se solzijo pa tudi srbijo, če kihamo, imamo težave z dihanjem in če nas za povrh boli glava, smo se skoraj gotovo pridružili armadi ljudi, ki jih cvetoča pomlad prav nič ne veseli. Mnogi trpijo vse do zime, saj se zmeraj najdejo rastline, ki cvetijo, seveda pa nismo alergični na vse.

                  Seveda se je treba odpraviti k zdravniku, narava sama pa nas prisili, da se med cvetenjem čim manj gibamo po travnikih in gozdovih, lahko pa gremo kam višje v hribe. Stanovanje zračimo predvsem ponoči, zjutraj in popoldne pa je treba okna trdno zapreti. Alergija bo težje izbruhnila, če bomo kondicijsko pripravljeni – če se bomo torej v mesecih, ko nimamo težav, veliko gibali na prostem, treba pa je jesti čim več zdrave vitaminske hrane. Dopust na morju nam bo zaradi ostrega »slanega« zraka prijal, seveda pa izberimo apartma na kamnitih plažah in se izogibajmo bazenov, obkroženih z okrasnim drevjem in gredicami, polnimi cvetočih rož. Alergikom koristita plavanje in hoja po hladni vodi, za kar je dober tudi bazenček na vrtu, potok ali domača banja.

                  Med čaji je najučinkovitejša kopriva, pol žlice suhe ali veliko žlico sveže prelijemo s četrt litra kropa in pustimo namakati dvajset minut. Čaj je koristen za dihala, čisti kri, odplavlja pesek iz ledvic in mehurja, skratka, veliko razlogov je, da si ga vsaj v času cvetenja privoščimo po liter na dan. V jutranjo, opoldansko in večerno skodelico damo še čajno žličko švedske grenčice, ki tudi zelo uspešno odganja seneni nahod.

                     Kadar je napad le prehud, se je treba zateči k inhalatorju, dobijo se električni in posebna tekočina, ki jo predpiše zdravnik. V lekarni dobimo tudi navaden inhalator, vanj nalijemo vročo vodo in nekaj kapljic eteričnega olja, zelo učinkovito je evkaliptovo. Najpreprosteje pa je, če damo dve žlici sivkinih cvetov ali šetraja ali timijana v široko posodo s kropom, prekrijemo glavo z brisačo in vdihavamo hlape. Začutili bomo olajšanje, vendar pazimo, da se ne bomo prehladili!    

Revija Jana št. 8, 22.2.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov