Nasveti

Slovenci preveč garamo

Urška Krišelj-Grubar
15. 11. 2021, 22.00
Deli članek:

Da nas bo manj strah in nas bo manj skrbelo, da bomo bolj sproščeni in mirneje spali, si lahko pomagamo tudi z ajurvedo. Med nami so ljudje, ki vedo, kako. Jaz sem enega srečala pri cerkvi na Štefanji gori. Doma je iz južne Indije, iz zvezne države Kerala, kjer je doma ajurveda. Splet okoliščin ga je pripeljal v naše kraje, kjer zdaj širi svoje znanje. Slovenci smo garaški narod, je med drugim opazil, a mu je všeč, ker se vsaj na deželi, kjer živi, med seboj pozdravljamo. Tudi to je lahko zdravilo za dušo. Dr. Dinila sem povabila na pogovor in na njem sva kuhala po indijsko, pela po malajsko ter iskala slovensko-indijsko mešanico začimb, ki nam bo olajšala jesensko-zimske tegobe ter spravila življenje v ravnotežje.

zarja jana
Dr. Paul Dinil, ajurvedski zdravnik, ki tudi poje in kuha

Kdo je dr. Paul Dinil in kaj ga je pripeljalo v Slovenijo? Prihaja iz zvezne države Kerala v južni Indiji, dežele, kjer je doma ajurveda, najstarejša oblika naravne medicine, priznana pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Dr. Dinil bo kasneje povedal, da imamo to vedenje že v sebi. Ko je v moji kuhinji videl veliko zelišč, se je takoj počutil domače. Vsi čajčki, na primer, in rožice, ki jih spontano nabiramo ter si iz njih delamo čaj, so del tega vseobsegajočega znanja. Ampak lepo po vrsti. Dr. Dinil je že vse življenje povezan z ajurvedo. Logično je bilo, da se bo šolal v tej smeri. Zahtevni dodiplomski študij, ki traja pet let in pol, je opravil na B.A.M.S (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery). Potem se je zaposlil in naprej izobraževal v eni najimenitnejših ajurvedskih bolnišnic in raziskovalnih inštitutov v Indiji (Arya Vaidya Chikitsalayalam v Coimbatoru). Leta 2016 se je na pobudo dr. Krishne Kumarja (veliki indijski strokovnjak za ajurvedo, umrl lani, med drugim ustanovil  raziskovalno Fundacijo AVP, neprofitno organizacijo, ki promovira ajurvedo) odpravil v Latvijo in na tamkajšnji univerzi v okviru študija komplementarne medicine vodil 120-urno delavnico o ajurvedi. V Indiji ima družino, šestletnega sina in ženo, kamor se vrača vsake štiri mesece za 21 dni, sicer pa opravlja svojevrstno »misijo«, v katero verjame z vsem srcem. Pomaga človeku s pomočjo ajurvedskega znanja in ga prenaša med ljudi.

Pri nas je opazil več ženskih težav. V Sloveniji ajurvedsko zdravljenje s terapevtskimi postopki ni nekaj novega, a vsakdo prinese kaj edinstvenega. Odkar se je dr. Dinil tudi zaradi nepredvidenih okoliščin, ki jih je narekoval covid, dlje, kot bi želel, zaustavil v Sloveniji, je, kot zmore tudi vse drugo v življenju, to sprejel z veliko hvaležnostjo. Ajurvedska predavanja, ki jih organizira prijatelj Borut Vidmar (Potovanja za dušo), lahko odpirajo ljudem, ki si želijo sami narediti korake k izboljšanju zdravstvenega stanja, nova obzorja in poglede.

Zelo pomembno vlogo pri tem igra prehrana. Tudi to že vemo, ampak vedno je še kaj novega, kar se lahko naučimo in počasi vnesemo v svoj vsakdan. Težave, s katerimi se na dr. Dinila obračajo ljudje, zajemajo širok spekter, je pa na našem koncu sveta več, kot je bil vajen v Indiji, težav prav pri ženskah. Menstrualne težave, anemija, nervoze, izgorelost, hormonska nihanja, kožne bolezni, revmatoidni artritis, težave prebavil … Ajurveda in dr. Dinil poznata mnogo odgovorov, kako se jih rešiti (več v okvirju).

Nikoli ni prepozno. Samo nekaj mesecev živi med nami, pa opaža, kako zelo garaški narod smo. Manjka nam ravnotežje med delom in počitkom. Požvižgamo se na klic telesa. Namesto obilnih zajtrkov in hranljivih kosil se prenajedamo prepozno. Pozno prehranjevanje naredi največ metaboličnih problemov. Popijemo preveč kave in prepozno zaspimo, pa še z negativnimi informacijami se preveč hranimo. Če vsaj za nekaj časa pod vplivom »pridige« dr. Dinila opustimo slabe življenjske navade in v naš življenjski slog vnesemo vsaj katero od priporočenih, bomo hitro zaznali spremembo. In tej, ko jo bomo izkusili, bomo verjeli. 

Če sledimo univerzalnim zapovedim, da ne krademo, lažemo, si ne želimo stvari, ki niso naše, nismo zavistni …, je življenje lahko hitro precej lahkotnejše, med drugim smo takoj manj anksiozni. Naredimo, kar je nujno, kar lahko, in sprejmimo, kar pride. Strah je upravičen, ampak ni nam ga pa treba še potencirati tako, da ves čas gledamo, beremo, poslušamo stvari, ki nas spravljajo v strah. Enkrat na dan je čisto dovolj, da se informiramo o svetu. In to ne zjutraj, ko se zbudimo, ali pa zvečer pred spanjem, temveč sredi dneva. Zjutraj nam dr. Dinil priporoča, da preberemo eno stran iz »svoje« knjige, ki smo si jo morda izbrali, da nas navdihuje. Poslušajmo glasbo in pojmo. Družimo se s pozitivno naravnanimi ljudmi. Iščimo in ustvarjajmo ravnotežje vsak dan. Seveda pravi, da je skoraj nemogoče do spremembe priti čez noč in da je veliko več takih, ki se vrnejo na stare tire, kot tistih, ki vztrajajo, ampak nič hudega. Ko naredite napako in, na primer, spet popijete preveč kave ali česa drugega, si odpustite in spet poskusite z manj. Nikoli ni prepozno. Indijec govori z jasno lahkostjo, ničesar ne vsiljuje, a živi teorijo, ki jo, če si kdo želi, tudi preda (proda, saj od tega živi). Verjame, da kdor daje, mu je dano. Tako ga je učil guru Krishna Kumari, ki ga je spodbudil, da svojega življenja ne vidi le, da zadovolji svoje potrebe, ampak služi višjemu cilju, čeravno ga doma čakata šestletni sinek in ljubeča žena.

Več v reviji Zarja Jana št. 4615.11.2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan