Nasveti

Zajokaj, če tako čutiš!

Lara Jelen
3. 11. 2021, 20.25
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 21.39
Deli članek:

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) jeseni vlada element kovine. V ospredje pride, ko začne odpadati listje in se spreminjati v bogat humus. »Jesen je čas za razmislek o preteklem letu, zahvalo za letino in načrte za naprej,« pravi Yen-Ting Wang, zdravnica tradicionalne kitajske medicine iz Hiše TKM. Je pa to tudi obdobje žalosti, ki je tesno povezana s solzami. Teh nikar ne zadržujmo, kadar čutimo, da nam gre na jok, svetuje. Podobno uči tudi taoistična medicina, ki pravi, da so solze lahko svojevrstno zdravilo.

zarja jana
Pogosto je v drugi polovici jeseni, predvsem zaradi vremenskih pojavov (sivina, slabo vreme) žalost bolj v ospredju

»Jesen je sezona letine. Okrog nas se barve vsak dan spreminjajo. Gozdovi so kot paleta umetnika. Jutra in večeri so že hladnejši, zrak je bolj suh, med dnevom pa nas še vedno toplo božajo sončni žarki. Narava nam ponuja vse, kar je bilo zasejano spomladi. Gozdovi so polni sadežev, kostanja in gob, vrtovi in sadovnjaki ponujajo sadje in zelenjavo. Po tradicionalni kitajski medicini je jesen sezona elementa kovine, čustva žalosti. Polni organ jeseni so pljuča, ki imajo v parnem organu debelo črevo. Element kovina je globoko pod zemljo. Tako ni nobeno naključje, da si ravno jeseni marsikdo med nami začne postavljati vprašanja bistva – o tem, kdo smo in ali smo dosegli zastavljene cilje,« pojasnjuje sogovornica. Tudi če se v nas ne prebujajo tovrstna vprašanja, je to obdobje popolno za analizo leta, poudarja. Hitri življenjski tempo nam to prepogosto onemogoča. 

Pustimo žalosti, da se izrazi

Seveda je krasno, če se počutite dobro in vas nekje v senci ne lovi žalost. Če pa vas, je nujno, da se ji pustimo izraziti. »Žalost ni najbolj priljubljeno čustvo. Tako kot druga čustva pa je pomembna za človeka. Vsak izmed nas je kdaj žalosten in pomembno je, da se čustvo primerno izrazi. S tem, ko človek izrazi žalost, namreč predela neko situacijo in iz nje v prihodnost odide bogatejši. Pogosto je v drugi polovici jeseni, predvsem zaradi vremenskih pojavov (sivina, slabo vreme) žalost bolj v ospredju. Pomembno je, da se z njo ustrezno spoprimemo in jo predelamo, saj nepredelana čustva lahko vodijo v mentalne ali fizične bolezni. Telesna tekočina, ki je v jeseni izražena, so solze, jok, ki gre z roko v roki s čustvom žalosti,« pojasnjuje Yen-Ting Wang. So tudi vas doma učili, da si z jokom samo škodite in da ni dobro za vaše zdravje? Očitno to ni nujno res.

Otopelost je veliko škodljivejša

Tudi Savina Atai, mojstrica joge obraza, meni, da niso solze tiste, ki nam škodijo, pač pa otopelost. »Najbolj nezdravo stanje za naš organizem je občutek otopelosti. V tem stanju v naših notranjih organih in sistemih (krvni, limfni, hormonski) ni pretočnosti. In tisto, kar ni pretočno … umira. Bolj kot smo pretočni, bolj smo zdravi, sijoči, močni, odporni, bolj se regeneriramo. V taoistični medicini je ena izmed najbolj zdravilnih in priporočljivih vaj vaja, ki se imenuje potočitev solz. Druga vaja, ki sledi, pa je notranji smehljaj. Najprej se očistiš zastalih čustev, nato pa napolniš z želenimi. Solze so razstrupljanje. Odplakujejo zastalo energijo, nabran stres v nadledvičnih žlezah ter hladijo pregreta jetra in simpatični živčni sistem. Solze so naravni samozdravilni mehanizem našega telesa. Niso znak šibkosti. So simbol moči! V taoistični medicini pravijo: Rešuj probleme, ko so še lahki. Odplakni čustva, ko so še mehka. Dlje kot so v nas potlačena, bolj 'trda' postanejo, hujšo in trajnejšo škodo naredijo našemu zdravju. Dovolimo si izjokati zastale solze, saj nam prav to odpre srce za čutenje radosti in ljubezni. Ter sprosti hormone in endorfine za našo odpornost in sočnost,« je prepričana Savina.

 * Je vaša pljučna energija v neravnovesju?

»V čustvenem in duhovnem smislu pljuča uravnotežijo sposobnost donosa in povpraševanja, dajanja in jemanja, zadrževanja in spuščanja. Kadar pljučna energija ni v ravnovesju, lahko pride do bronhialne okužbe, sinusitisa, astme, alergije,« pojasnjujejo v Hiši TKM. Ker pa se z naštetimi zdravstvenimi preglavicami pogosto srečujejo tudi otroci, smo mimogrede poizvedeli, kako lahko čim bolj konkretno pomagamo njim. »Če ima otrok težave z imunskim sistemom, tradicionalna kitajska medicina priporoča redno uporabo ekološko pridelanih hladno stiskanih olj: bučno, konopljino in ričkovo. Ena žlica na dan enega izmed olj bo poleg ustrezne prehrane in gibanja dodatno okrepila otroški imunski sistem. Za kurativo se priporoča redna uporaba smrekovega mazila in mazila materine dušice,« odgovarjajo.

* Nasveti TKM za zdravo jesen

Poleg tega, da pustimo svojim čustvom prosto pot, poznajo v tradicionalni kitajski medicini še kar nekaj metod, ki nam bodo omogočile zdravo jesen. Zdravnica Yen-Ting Wang nam je razkrila najpomembnejše ...

* Organizirajte svoje življenje

Pri tem se poskušajte osredotočiti na dosežke, in ne na padce. Organizacija dneva naj ne bo takšna, da je ne morete izpeljati oziroma da ste potem popolnoma izčrpani. Poskušajte se držati pravila 8 ur spanca, 8 ur dela in 8 ur prostega časa.

• Zapišite si

Seznami so odlično orodje za organizacijo nereda. Urnik, ki je zapisan, je precej bolj zanesljiv od urnika v glavi.

• Osvobodite se

Jesen je sezona, da se osvobodimo starih bolečin in zamer. Za osvoboditev starih zamer obstaja več tehnik, ki so odvisne od tega, kakšno težo ima zamera. Lahko jo preprosto napišete na list in ga uničite (sežgete, pokopljete …). Tako boste predelali lažje oblike, pri težjih oblikah, ki vas spremljajo dalj časa, pa je smiseln tudi obisk psihologa. Vsaka taka obremenitev vpliva na naše življenje in zdravje, zato je pomembno, da se ji posvetite.

• Vzemite si čas zase

Optimalno je, da si vzamemo vsaj trikrat na teden po 45 minut zase. Ker je za večino zaposlenih staršev to izziv, pa si vzemite vsaj 15 minut trikrat na teden. V tem času lahko meditirate, se kopate, poslušate glasbo … Kar koli vam ustreza.

• Jesenske solate

Jutra in večeri so že hladni, zato je treba paziti, da v telo ne vnašamo preveč hladne (surove) hrane. Še vedno velja, da se uživa lokalna in sezonska hrana. Solate si pripravite s toplim krompirjem ali fižolom.

• Pijte dovolj tekočine

Sezona jeseni je suha. Zato je treba poskrbeti za hidratacijo telesa. Zaužiti je treba od 1,5 do 2 litra tekočine na dan. Svetuje se, da poleg vode uživamo tudi čaje.

• Pojdite na sprehod

Pomembno je, da se vsak dan odpravimo na sprehod. Vsaj med vikendi poskušajmo iti v naravo. Gozd ima trenutno svojo moč v vonjavah, barvnih odtenkih, svežini in tudi zadrževanju vlage.

Zarja Jana št. 44, 2.11.2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov