Nasveti

Boljše rešitve za odstranjevanje ličil

jk
28. 9. 2021, 18.19
Posodobljeno: 28. 9. 2021, 18.19
Deli članek:

Čistilni robčki se nam morda ne zdijo zares veliko breme za okolje. A pomislimo na to, koliko jih uporabimo v enem letu, temu dodajmo svojo mamo, sosedo, prijateljico, in naenkrat se nam bo pred očmi izrisal kar precejšen, predvsem pa še en nepotreben kup odpadkov. Z izdelki za enkratno uporabo si morda res olajšamo hitrer tempo življenja, a časovni pridobitek velja le za nas osebno. Za okolje je slika ravno nasprotna: kar za nas pomeni nekaj sekund čiščenja obraza, je za naravo leta trajajoče breme.

zarja jana
Mehke krpice iz frotirja v sebi skrivajo mikrovlakna, zato dobro vpijajo ličila in umazanijo.

Robčki za odstranjevanje ličil in čiščenje obraza so narejeni iz poliestra, polipropena, vate, lesne mase in rajona, kar pomeni, da so odpadek, ki dolgo obremenjuje okolje. Sicer so na tržišču na voljo razgradljivi čistilni biorobčki za enkratno uporabo, a z njihovo uporabo ne napravimo dosti koristnega, če so pakirani v embalažo, ki ni razgradljiva. Razmišljajmo raje trajnostno in se odločimo za krpice, blazinice, gobice in podobne pripomočke, ki so namenjeni večkratni uporabi. Kozmetični trg nam dandanes ponuja že kar precej bolj trajnostnih alternativ.

Blazinice iz frotirja

Mehke krpice iz frotirja v sebi skrivajo mikrovlakna, zato dobro vpijajo ličila in umazanijo. Ličila lahko s pomočjo takšne krpice odstranimo zgolj z vodo. Izkušnje kažejo, da temeljito očisti tudi debel nanos maskare in obrobe za oči, ne da bi zaradi drgnjenja razdražila kožo. Po uporabi damo krpico v pranje in jo tako uporabljamo v nedogled. Frotirne krpice so poleg tega mehke, spominjajo na pliš in ne dražijo kože. Z njimi si naredimo tudi blag piling, poleg blazinic pa nam kozmetični trg ponuja tudi rokavice za čiščenje obraza.

Nežna bambusova vlakna

Vse bolj je razširjena uporaba bambusnih blazinic. Tkanina je zelo mehka, saj so blazinice namenjene predvsem za nego res zelo občutljivih prsnih bradavičk doječih mater. Uporabljamo jih lahko leta dolgo, po uporabi pa jih odvržemo med razgradljive bioodpadke, zato sodijo v najvišji razred trajnostno naravnanih izdelkov. Pojavljajo se tudi že bambusne blazinice, namenjene čiščenju obraza – tem so dodane vrečke za pranje in hranjenje blazinic, ki so prav tako narejene iz povsem razgradljivega materiala.

Gobica iz konjaka, dobra alternativa

Gobica je narejena iz korenine konjaka, rastline, ki raste predvsem v Aziji. Je izrazito mehka, njena sestava pa omogoča, da si temeljito očistimo obraz, ne le ličil, ampak tudi vse nečistoče, ki se nabere v koži. Uporabljamo jo lahko s čistilnim sredstvom ali brez njega, v vsakem primeru pa jo moramo pred uporabo res dobro navlažiti. Po uporabi jo je treba temeljito sprati, da se v njej ne zaredijo bakterije.

Če nam ne ustreza nič od tega, pa si lahko obraz še vedno očistimo z rokami in kakovostnim čistilnim sredstvom, ki je po možnosti v razgradljivi embalaži. (jk)

Zarja Jana, št. 39, 28.9. 2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov