Nasveti

Najtežje prenašamo visoko zračno vlažnost

Simona Furlan
2. 8. 2021, 22.00
Deli članek:

Športniki, ki so le dočakali svoj nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, tekmujejo v povsem drugačnih okoliščinah, kot je to običajno na tem največjem športnem dogodku na planetu. Za povrh jih poleg vseh strogih in omejujočih proticovidnih ukrepov, zlasti tiste, ki tekmujejo na prizoriščih na prostem, pesti še ena nadloga – vreme. Predvsem velika toplotna obremenitev in visoka vlažnost zraka. Razmere, ki v letošnjem poletju pogosto izčrpavajo tudi nas, le da se mi, vsaj večina, v nasprotju s športniki v Tokiu laže izognemo velikim telesnim in psihičnim naporom. Vsaj morali bi se jim, nas prepričuje zdravniška stroka, sicer lahko resno ogrozimo svoje zdravje.

Zarja Jana
Simptomi, ki zahtevajo hitro ukrepanje, so zmedenost, izguba koordinacije, krči, omotica, glavobol in slabost...


  

Biometeorologija je veda, ki, povedano na kratko, proučuje vpliv vremena na človekovo počutje oziroma zdravje. Nekateri jo še vedno sprejemajo z zadržkom, češ da izgovarjanje na vreme nima znanstvene podlage. Hkrati pa številne raziskave že jasno kažejo, da vremenskega vpliva nikakor ne gre podcenjevati. Na vremenske spremembe se v zahodnem svetu menda odziva tretjina do polovica ljudi. Res pa ne vsi na enak način. Na to vpliva več dejavnikov, od genetike do trdnosti imunskega sistema ter morebitnih zdravstvenih težav oziroma bolezni.

Nevarnost vročinskih valov. Raziskave o vplivu vremena na ljudi so interdisciplinarne, v njih sodelujejo tako zdravniki kot meteorologi, pri napovedih pa zaradi prej omenjenih dejavnikov pri vsakem posamezniku ne gre za avtomatizem, zato, opozarjajo biometeorologi, ne gre posploševati, recimo da nas bo ob padcu zračnega tlaka vse bolela glava ali da bomo zaradi dežja vsi depresivni.

Posploševati torej res ne gre, a tudi pri nas je precej raziskav že potrdilo nekatere pogostejše oziroma prevladujoče vplive vremenskih pojavov na človekovo zdravje in počutje. Med drugim vpliv na nekatere kronične bolezni, druge so preučevale prehodne težave, ki jih vreme povzroča sicer zdravim ljudem, raziskovalo se je vpliv vremena na pogostost prometnih nesreč; pa tudi to, koliko se ob vročinskih valovih zviša umrljivost, še posebej med ranljivejšimi skupinami (starejši, kronični bolniki, otroci …).

Prav glede obremenilnega vpliva vročinskih valov oziroma posledično toplotnega udara, kar je te dni aktualno tudi pri nas, so si strokovnjaki v razpravah glede vremenskih vplivov morda še najenotnejši. Gre za resno nevarnost, se strinjajo, pojavi pa se, ko telo ne zmore več regulirati telesne temperature. Ta se hitro dvigne, mehanizem potenja ne uspe odvajati odvečne toplote in telo se ne more ohladiti. Koža je vroča in suha, telesna temperatura pa zraste tudi prek 40 °C. Simptomi, ki zahtevajo hitro ukrepanje, so zmedenost, izguba koordinacije, krči, omotica, glavobol in slabost, če človek ne dobi pomoči, lahko sledijo delirij, nezavest in v najhujših primerih tudi smrt.

Posebej obremenjujoča je zračna vlažnost. Treba pa je vedeti, da toplotne obremenitve ne moremo ocenjevati zgolj na podlagi temperatur, saj je obremenitev za naše zdravje odvisna tudi ali predvsem od količine vlage v zraku. V suhem zraku vročino prenašamo razmeroma dobro, če je zrak vlažen, in pri tem sploh ni nujno, da je temperatura zelo visoka, pa nam zelo hitro postane zares neprijetno. Izhlapevanje potu, kar je najučinkovitejši način oddajanja toplote, je ob veliki zračni vlažnosti namreč oteženo. Prav to je največja težava, s katero se ob že tako velikih naporih še dodatno spopadajo športniki v Tokiu, sicer pa takšne razmere najbolj ogrožajo majhne otroke in starejše, bolnike s srčno-žilnimi obolenji in boleznimi dihal, v poletni vročini se lahko okrepijo simptomi astme, artritisa, osteoporoze, tudi raka, okrepijo se lahko tudi psihične bolezni, denimo depresija, in podobno.

Več v reviji Zarja Jana, št. 31, 3.8. 2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov