Nasveti

Največ škode povzročajo maščobe

Sonja Grizila
3. 8. 2020, 22.00
Deli članek:

V zadnjih letih ste lahko (tudi v naši reviji) prebrali kopico nasvetov o hrani, postu in gibanju, ki zdravijo skoraj vse tegobe človeškega telesa – in si delno ali popolnoma nasprotujejo. Eni bi prepovedali ogljikove hidrate, drugi beljakovine, tretji so prepričani, da je mogoče živeti predvsem od maščob. Tudi knjiga Reševanje jeter (založba Primus), ki vam jo ponujamo v branje, vas bo najbrž vznemirila, med drugim zato, ker avtor Anthony William sploh ni zdravnik, temveč medicinski medij, ki ga vodi Duh. Madonca. Ampak kmalu vam je jasno, da nenavadni zdravilec, ki je prodal milijone knjig in postavil na tisoče (pravijo, da pravilnih) diagnoz, vsekakor zelo dobro pozna delovanje organov v telesu. V tej knjigi so na tapeti jetra, ki naše razvade dolgo potrpežljivo prenašajo, ampak enkrat omagajo in takrat jih je treba izvleči iz težav. Ker nasveti niso niti nelogični niti radikalni, velja poskusiti.

Revija Zarja Jana
Medicinski medij Anthony Williams o reševanju jeter

Anthony William namesto imena in priimka uporablja poimenovanje Medicinski medij, pod tem imenom je izšla serija njegovih knjig, pravo ime pa odrinejo v kakšen kot. Ker je spravil k sebi tudi nekaj zelo znanih osebnosti, je seveda ustrezno oboževan in čaščen. Njegov ne prav obširni življenjepis pravi, da je že v četrtem letu starosti ugotovil, da ima stara mama raka na pljučih, čeprav ni kazala nobenih simptomov. A se je izkazalo, da ima vnuk prav. Ugibanja, kako štiriletnik ve, kaj je to rak, so odveč. Ker mu od vsega začetka stoji ob strani Duh, kot ga imenuje, mu je očitno uspel vse pravočasno razložiti. Katere veroizpovedi je, niso uspeli izvedeti, sam smeje pravi, da je Jezus Kristus zelene (zelenjave, ki jo obožuje in je pomembna sestavina zdravilnih smutijev). Kakorkoli že, Anthony razlaga mnoge bolezni drugače kot uradna medicina, v svojih delih se posveča predvsem hrani, vodi, gibanju in vplivom iz okolja, zdravnikom pa pomaga pri zelo zapletenih diagnozah, ko ne morejo odkriti vzroka bolezni. Seveda o tem povpraša svojega duhovnega voditelja …

Ker sem prebrala zelo veliko nasvetov o tem, kako pridobiti in ohraniti zdravje, vam lahko zagotovim, da si Reševanje jeter nikakor ne zasluži prašenja na kakšni zapuščeni knjižni polici. Ko se prebiješ skozi skoraj 600 strani, ti je jasno, da avtor ni medicinski terorist, ki zahteva absolutno pokorščino in kup neužitne hrane, ob kateri ni mogoče zdržati, ampak ponuja samopostrežnico, iz katere si vzamemo tisto in toliko, kar bi lahko odpravilo naše težave. Pa čeprav si bomo ob kakšnem zelenjavnem napitku morda zatisnili nos.

Jetra – naš najboljši prijatelj. Seveda vam bom prihranila dolgo opisovanje, kaj so jetra, dobro pa je vedeti, da je skoznje speljanih mnogo krvnih žil, da imajo, kot trdi avtor, več kot dva tisoč funkcij v telesu, da varujejo vse druge organe, predelujejo maščobo in varujejo trebušno slinavko, shranjujejo glukozo in glikogen ter oboje sproščajo po potrebi, nadzorujejo in čistijo kri, onemogočajo in zadržujejo škodljive snovi ter nas varujejo s svojim lastnim imunskim sistemom. Iz šolskih klopi vemo, da so edini organ, ki se obnavlja in se začne razkrajati, če pijemo preveč alkohola. V sodobnem času poznamo pojem »nealkoholna zamaščenost jeter«, kar na kratko pomeni, da lahko svojo notranjo tovarno zdravja oziroma najboljšega prijatelja za vse življenje, kot pravi jetrom Anthony William, uničimo tudi na druge načine. Jetra garajo za nas noč in dan, in tudi ko po naši krivdi opešajo, se na vse pretega trudijo, da bi nam olajšala življenje. Veliko bolezni, ki jih pripisujejo ščitnici, metabolnemu sindromu, posledicam sladkorne in podobnemu, pravzaprav izhaja iz opešanih jeter, pravi avtor. Zase torej najbolje poskrbimo, če jetrom delo čim bolj olajšamo ter jih temeljito očistimo in razbremenimo, če smo si težave z zdravjem že nakopali. Ampak kako?

Bolje sladko kot mastno. Medicinski medij popolnoma razsuje teorije o zdravih dietah, polnih maščob in beljakovin (kjer so beljakovine, so tudi maščobe, pravi). Čeprav z beljakovinskimi dietami, ki se jih gredo diabetiki, bolniki shujšajo in si uravnovesijo krvni sladkor, pa v ozadju bolezen poteka naprej in bo okvarila vitalne organe, čeprav so zdravniški izvidi v mejah normale, trdi avtor in pravzaprav ni edini. Diete nasploh odklanja, trdi namreč (in spet ni edini), da jih ni mogoče zdržati in da so po koncu režima, kakršenkoli že je, zadeve z zdravjem in vitkostjo še slabše.

Najslabše, kar lahko ponudimo svojim jetrom, so maščobe, pravi avtor. V nasprotju z drugimi avtorji ne dela kakšne bistvene razlike med zdravimi in nezdravimi maščobami (no, če ji že uporabljamo, je vsekakor dobro vedeti, katere so najpogubnejše), ampak v akutnih primerih odsvetuje celo avokado, ki ga nekateri nutricionisti kujejo v nebo. William pravi, da maščobe v krvi preprečujejo glukozi, da bi nahranila celice, zato so škodljive, nekoristne in nepotrebne. Jetra se divje trudijo, da bi jih razgradila, omejila in uskladiščila, čudežev pa tudi ne zmorejo, če jih preveč obremenjujemo.

Več v reviji Zarja Jana št. 31, 4. 8. 2020

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!