Nasveti

Markov ragu

Alenka Sivka
16. 6. 2020, 23.48
Posodobljeno: 16. 6. 2020, 23.53
Deli članek:

V Vivu D125 na Dunajski cesti se dogaja marsikaj zanimivega. Vsak petek dopoldne povabijo v goste novega slavnega kuharja, ki skupaj z njihovim chefom pripravi okusno kosilo. Bili smo na prvem takšnem ustvarjanju okusnega kosila, ki ga je s kulinaričnim mojstrom Benjaminom Grilom pripravil Marko Vozelj. Bilo je res slastno, zelo nežnih, prefinjenih okusov. Seveda smo za vas v naši novi rubriki izprosili tudi recept.

Zarja Jana
...

Kuhanje je kot glasba. Marko Vozelj je tudi, kadar kuha, izjemno prijeten sogovornik: »Doma imam tri punce. Med karanteno nas je razvajala Tina in je bilo prav super, ko smo vsak dan ob dveh popoldne sedli h kosilu. Sem se kar razvadil in zdaj to pogrešam. Zdaj se spet videvamo šele zvečer. V mojem otroštvu pa naju je mami z bratom naučila skuhati marsikaj. Kuhanje se mi zdi kot glasba, ustvarjanje, sodelujejo vsa čutila, to je fantazija. Kadar kuham doma, sem ustvarjalen, delam po občutku. Kuham jedi 'na žlico', lotil sem se tudi potice. Rad delam iz dobrih sestavin, doma imamo svojo zelenjavo, kupujemo lokalno, zdravo hrano. Če duh ni zdrav, tudi telo ni. Danes bomo pri Jerneji kuhali zanimivo francosko jed, ki jo tukaj v Vivu vedno naročim, če je na meniju. Sem ljubitelj francoske kuhinje.«

Francoski fini ragu. Kulinaričnega mojstra Benjamina Grila smo podrobneje zaslišali o tem, kaj bosta z Markom pripravila za kosilo: »Danes pripravljava francoski fini ragu, fini zato, ker je z zelenjavo. Za prilogo bova pripravila bezgove hlebčke. To bo lahko kosilo. Ragu je temelj francoske kulinarike, francoska narodna jed, ki mu na koncu dodamo maslo in smetano. Osnova za hlebčke je bešamel – razpuščeno maslo, ki se mu doda moka in se zalije z mlekom, bešamelu dodamo trd sneg beljakov, rumenjak, bezeg in beluše, solimo, dodamo muškatni orešček, nadevamo v ognjevarne skodelice za creme brulle in skuhamo v vodni kopeli. Priloga bo zelo rahla, penasta in se lepo poda k raguju. Ragu pa pripravimo tako, da telečje meso, narezano na koščke, prepražimo na maslu, dodamo na drobno sesekljano šalotko, pisano zelenjavo, vse zalijemo z mesnim sokom. Na koncu košček masla in smetana za kuhanje za kremasto omako. Začimbe: muškatni orešček, pehtran, šetraj in timijan, sol ter poper. Na krožniku bezgove hlebčke oblijemo z ragujem.«

Več v reviji Zarja Jana št. 24,16. 6. 2020

Zarja Jana
Marko Vozelj

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!