Pripravila: MARJANA OGOREVC ŽGALIN
Foto: Schweizer Fleisch, CWC, Berndes, Mondamin
Jesenska ponev
Za 4 osebe
Priprava: 40 minut
Sestavine: 2 zeleni papriki, 100 g šampinjonov (ali sveže nabranih jurčkov), 1 rdeča čebula, 1 strok česna, 1 šopek peteršilja, 200 g stročjega fižola, 400 g mletega govejega mesa, sol, poper, olje, 4 jajca.
Priprava: Papriki odstranimo semena, gobe očistimo in oboje narežemo na koščke. Česen in čebulo olupimo. Čebulo narežemo na koščke, česen sesekljamo. Peteršilj osmukamo in sesekljamo. Fižolu odrežemo konce, večje stroke razpolovimo in kuhamo v vreli slani vodi 10 minut, da je na ugriz še čvrst. Vodo odlijemo. Meso solimo in popramo ter oblikujemo manjše kroglice. Na vročem olju jih pečemo približno 6 minut in večkrat obrnemo. Potem dodamo česen, papriko, gobe, čebulo, fižol in peteršilj. Pražimo še 5 minut, solimo, popramo. Posebej spečemo jajca na oko in postrežemo z jedjo.
Zeljni ragu s svinjino
Za 4 osebe
Priprava: 85 minut
Sestavine: 800 g svinjine, 2 čebuli, 2 žlici olja, sol, poper, 1 lovorov list, 10 brinovih jagod, 1 žlička sladke mlete paprike, 500 g kislega zelja, 200 ml suhega belega vina, 300 ml zelenjavne čiste juhe, 1 lonček kisle smetane.
Priprava: Čebuli olupimo in sesekljamo. Meso narežemo na koščke. V loncu segrejemo olje ter popražimo čebulo in meso. Solimo, popramo, dodamo lovorov list, brinove jagode in papriko v prahu. Malce podušimo in v lonec vržemo še kislo zelje. Zalijemo z juho in vinom ter v zaprtem loncu kuhljamo 70 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi še zalijemo. Ko se meso zmehča, vmešamo smetano, solimo in popramo. Ponudimo s kuhanim krompirjem.
Več receptov v reviji Zarja Jana, št. 42, 15. 10. 2019