Nasveti

Hrana za srečo

Marjana Ogorevc Žgalin
15. 10. 2019, 20.00
Deli članek:

Krajši dnevi in manj sonca v mnogih ljudeh prebudijo melanholijo. Počutijo se brez volje in energije, so zdolgočaseni, pesimistično razpoloženi. Da bi se počutili bolje in pospešili proizvodnjo hormona sreče, serotonina, si lahko pomagamo tudi z uživanjem določene hrane. Na lestvico »srečnih živil« so znanstveniki uvrstili losos, orehe, jajca, špinačo, kislo zelje, ovsene kosmiče, avokado in banane. Da nam slaba volja ne bo prišla do živega, glavni dnevni obrok pripravimo z eno od prej naštetih sestavin in vse skupaj zabelimo s ščepcem ljubezni. Ker ni pomembno le, kaj kuhamo, ampak tudi v kakšnem razpoloženju se lotimo tega opravila, bo takšna jed gotovo osrečila naše drage jedce.

Zarja Jana
Jesenska ponev

Pripravila: MARJANA OGOREVC ŽGALIN

Foto: Schweizer Fleisch, CWC, Berndes, Mondamin

Jesenska ponev

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut

Sestavine: 2 zeleni papriki, 100 g šampinjonov (ali sveže nabranih jurčkov), 1 rdeča čebula, 1 strok česna, 1 šopek peteršilja, 200 g stročjega fižola, 400 g mletega govejega mesa, sol, poper, olje, 4 jajca.

Priprava: Papriki odstranimo semena, gobe očistimo in oboje narežemo na koščke. Česen in čebulo olupimo. Čebulo narežemo na koščke, česen sesekljamo. Peteršilj osmukamo in sesekljamo. Fižolu odrežemo konce, večje stroke razpolovimo in kuhamo v vreli slani vodi 10 minut, da je na ugriz še čvrst. Vodo odlijemo. Meso solimo in popramo ter oblikujemo manjše kroglice. Na vročem olju jih pečemo približno 6 minut in večkrat obrnemo. Potem dodamo česen, papriko, gobe, čebulo, fižol in peteršilj. Pražimo še 5 minut, solimo, popramo. Posebej spečemo jajca na oko in postrežemo z jedjo.  

Zeljni ragu s svinjino

Za 4 osebe

Priprava: 85 minut

Sestavine: 800 g svinjine, 2 čebuli, 2 žlici olja, sol, poper, 1 lovorov list, 10 brinovih jagod, 1 žlička sladke mlete paprike, 500 g kislega zelja, 200 ml suhega belega vina, 300 ml zelenjavne čiste juhe, 1 lonček kisle smetane.

Priprava: Čebuli olupimo in sesekljamo. Meso narežemo na koščke. V loncu segrejemo olje ter popražimo čebulo in meso. Solimo, popramo, dodamo lovorov list, brinove jagode in papriko v prahu. Malce podušimo in v lonec vržemo še kislo zelje. Zalijemo z juho in vinom ter v zaprtem loncu kuhljamo 70 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi še zalijemo. Ko se meso zmehča, vmešamo smetano, solimo in popramo. Ponudimo s kuhanim krompirjem.

Več receptov v reviji Zarja Jana, št. 42, 15. 10. 2019

Zarja Jana
Zeljni ragu s svinjino

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno