Nasveti

Koristni nasveti za ohlajanje

jk
9. 8. 2019, 07.45
Deli članek:

Naj še tako stokamo, da so temperature visoke, spremeniti se tega ne da: poletje je vroč letni čas in prav zato ga imamo radi! Treba je le poskrbeti za pravo osvežitev. Razkrivamo nekaj nasvetov, kako lahko to dosežemo. Mimogrede, hladne prhe ni med njimi. Preverite, zakaj.

Revija Zarja
Poletna ohladitev

Lahke obleke, poležavanje na soncu, dolgi večeri – le kdo ne mara poletja? A čisto druga pesem je neznosna vročina, ki včasih zdržema pritiska kar nekaj dni zapored. Strokovnjaki pravijo, da se že pri 28 stopinjah sposobnosti našega telesa zmanjšajo za 30 odstotkov. Pri 37 stopinjah, ki v urbanih asfaltiranih okoljih sploh niso več nobena redkost, pa moramo redno, zavestno in nadzorovano skrbeti za primerno osvežitev. Ožilje se pri visokih temperaturah zraka močno razširi, saj se na ta način telo ohlaja oziroma vzdržuje normalno temperaturo. A razširitev žil ima žal neprijetno posledico: padec krvnega tlaka. Srce mora delati pospešeno, mi pa se počutimo izčrpane. 

ZAČNIMO ŽE ZJUTRAJ

Telo je narejeno tako, da se samo privadi na visoke temperature, a to lahko traja tudi do deset dni. Tako dolgo ni mogoče čakati in veliko lažje nam bo, če s preprostimi zvijačami pomagamo telesu, da se lažje ohladi. Najbolje je nemudoma poseči po čim več oblikah dodatne osvežitve, ki nam bodo pomagale prebresti vroče dni.

Ledena voda za bister pogled

Če se zjutraj zbudimo z oteklimi očmi, dajmo v kozarec vode nekaj kock ledu, malo počakajmo, nato pa z ledeno mrzlo vodo napojimo dva kosma vate in si ju položimo na oči. Hlad bo skrčil podkožno tkivo in zabuhlost bo splahnela.

Puder za telo

Za dlje časa trajajoč svež občutek po prhi uporabimo puder za telo: tekom dneva bo vpijal znoj, hkrati pa osveževal. Poiščete lahko dišeči puder za telo, ki vas bo hkrati odel v prijeten vonj. 

Topla prha

Poleti si kajpada bolj kot toplo prho želimo obilen hladen curek vode. Kakšna napaka! Hladna prha le še dodatno obremeni ožilje in povzroči, da se po prhanju le še bolj znojimo. V vročih dneh se raje prhajmo z vodo, katere temperatura NI nižja od telesne temperature. Za še dodaten kanec osvežitve pa uporabljajmo gel za prhanje z izvlečkom agrumov.

Razgibajmo si roke

Jutranjo mlahavost bomo najučinkoviteje pregnali s kroženjem rok. Stojimo vzravnano, noge so rahlo razkoračene, vdihnemo, dvignemo roke nad glavo, nato z eno roko krožimo naprej, z drugo pa delamo kroge v nasprotno smer. Naredimo sedem krogov, nato zamenjamo smer gibanja rok.

Več v reviji Zarja/Jana št. 32, 6. 8. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno