Nasveti

Burgerji vseh vrst

Marjana Ogorevc Žgalin
22. 5. 2019, 07.15
Deli članek:

Burgerji so tudi pri nas nadvse priljubljeni. Najrajši si jih privoščimo v lokalu s hitro prehrano ali v eni od številnih restavracij, ki so se specializirale prav za to ameriško poslastico. Na piknikih jih pripravljamo redkeje, ker rajši vztrajamo pri ponudbi bolj preverjenih dobrot z vroče rešetke, kot so nabodala in čevapčiči. Kakšna škoda! Domači burgerji so res slastni, pripravimo pa jih lahko tako v mesni kot v morski, vegetarijanski in veganski različici.

Promocijsko gradivo
Burger

Preverjena klasika

Pikantni mesni burger

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Sestavine: 400 g mletega govejega mesa, 1 šalotka, 1 žlička kumine, tabasko, 3 paradižniki, 1 zelen feferon, 1 majhna rdeča čebula, 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja, 1 žlica olivnega olja, 1 limeta, 4 bombetke, 4 rezine sira.

Priprava: Mleto meso, olupljeno in sesekljano šalotko, kumino in brizg pikantne omake v skledi dobro premešamo. Iz mase oblikujemo štiri tanke polpete. Odložimo jih na hladno. Za omako zrežemo paradižnike na koščke, feferonu odstranimo semena in ga sesekljamo, čebulo olupimo ter sesekljamo. Paradižnik zmešamo s feferonom, čebulo, peteršiljem, olivnim oljem, limetinim sokom in brizgom tabaska. Polpete spečemo na vroči rešetki (5 minut na vsaki strani). Hkrati razpolovimo bombetke in jih prav tako popečemo na žaru. Na spodnje polovičke položimo pečene polpete, po eno rezino sira, nanj pa odmerimo žlico omake in pokrijemo z drugo polovico bombetke.

Nasvet

Za bolj kremast okus, ki bo ublažil ostrino omake, lahko dodamo burgerjem žlico kisle smetane.

Mesna klasika malce drugače

Promocijsko gradivo
Burger s puranom

Puranji burger z omako gvakamole

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Sestavine: 500 g mletega puranjega mesa, sol, poper, tabasko, 1 rdeča čebula, 1 bio limeta, 30 g svežega peteršilja, 2 stroka česna, 1 velik avokado, 1 rdeča paprika, 1 žlica olivnega olja, 4 rezine sira, 4 bombetke.

Priprava: Rdečo čebulo olupimo in razpolovimo. Polovico sesekljamo, drugo polovico pa naribamo. Limeti naribamo lupino in iztisnemo sok. Peteršilj osmukamo ter sesekljamo lističe in stebla posebej. Česen olupimo in sesekljamo. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Avokado razpolovimo in odstranimo koščico. Meso izdolbemo. Mleto meso v skledi zmešamo s soljo, poprom, brizgom tabaska, naribano polovico čebule, limetino lupino, sesekljanimi stebli peteršilja in ¾ sesekljanega česna. Iz mase oblikujemo štiri polpete in jih odložimo na hladno. Avokado z vilicami pretlačimo, mu dodamo preostali česen, sok pol limete in večino sesekljanih lističev peteršilja. V drugi skodelici pa zmešamo koščke paprike s sesekljano polovico čebule in preostalim sokom pol limete. Solimo, popramo in dobro premešamo. Polpetke premažemo z oljem in jih s pečemo na žaru ali v ponvi najprej na eni strani 5 minut in potem še na drugi 2 minuti. Ko so pečene, jih pokrijemo z rezinami sira in pustimo na vroči rešetki še dve minuti. Medtem popečemo še polovičke bombetk. Na spodnjo bombetko namažemo omako gvakamole, nanjo položimo polpete ter mešanico paprike s čebulo in preostalim peteršiljem. Pokrijemo z drugo polovico bombetke.   

Za vegetarijance

promocijsko gradivo
Buger s kuskusom

Burger s kuskusom

Za 4 osebe

Priprava: 35 minut

Sestavine: 150 g korenja, 200 g kuskusa, sol, poper, 1 rdeča čebula, 6 vejic drobnjaka, 75 g kumare, 75 g ledenke, 150 g svežega mladega sira, 2 jajci, 3 žlice drobtin, 20 g masla, 4 bombetke s sezamom.

Priprava: Korenje ostrgamo in nastrgamo. Skupaj s kuskusom in ¼ žličke soli ga prelijemo z 225 ml vrele vode in pustimo 10 minut. Občasno premešamo. Čebulo olupimo in narežemo na debelejše rezine. Drobnjak sesekljamo. Kumaro narežemo na rezine. Solatne liste umijemo in osušimo. Sir zmešamo s polovico drobnjaka, solimo, popramo. Preostali drobnjak, jajci in drobtine dodamo kuskusu ter premešamo. Solimo, popramo. Iz mase oblikujemo štiri polpete.  Spečemo jih na maslu, kar traja približno 15 minut. Bombetke razpolovimo in spodnjo polovico namažemo s sirom. Obložimo z rezinami kumar in čebule, listi solate in polpetom ter sestavimo v burger.

Več v reviji Zarja št. 21, 21. 5. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno