Preverjena klasika
Pikantni mesni burger
Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Sestavine: 400 g mletega govejega mesa, 1 šalotka, 1 žlička kumine, tabasko, 3 paradižniki, 1 zelen feferon, 1 majhna rdeča čebula, 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja, 1 žlica olivnega olja, 1 limeta, 4 bombetke, 4 rezine sira.
Priprava: Mleto meso, olupljeno in sesekljano šalotko, kumino in brizg pikantne omake v skledi dobro premešamo. Iz mase oblikujemo štiri tanke polpete. Odložimo jih na hladno. Za omako zrežemo paradižnike na koščke, feferonu odstranimo semena in ga sesekljamo, čebulo olupimo ter sesekljamo. Paradižnik zmešamo s feferonom, čebulo, peteršiljem, olivnim oljem, limetinim sokom in brizgom tabaska. Polpete spečemo na vroči rešetki (5 minut na vsaki strani). Hkrati razpolovimo bombetke in jih prav tako popečemo na žaru. Na spodnje polovičke položimo pečene polpete, po eno rezino sira, nanj pa odmerimo žlico omake in pokrijemo z drugo polovico bombetke.
Nasvet
Za bolj kremast okus, ki bo ublažil ostrino omake, lahko dodamo burgerjem žlico kisle smetane.
Mesna klasika malce drugače
Puranji burger z omako gvakamole
Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Sestavine: 500 g mletega puranjega mesa, sol, poper, tabasko, 1 rdeča čebula, 1 bio limeta, 30 g svežega peteršilja, 2 stroka česna, 1 velik avokado, 1 rdeča paprika, 1 žlica olivnega olja, 4 rezine sira, 4 bombetke.
Priprava: Rdečo čebulo olupimo in razpolovimo. Polovico sesekljamo, drugo polovico pa naribamo. Limeti naribamo lupino in iztisnemo sok. Peteršilj osmukamo ter sesekljamo lističe in stebla posebej. Česen olupimo in sesekljamo. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Avokado razpolovimo in odstranimo koščico. Meso izdolbemo. Mleto meso v skledi zmešamo s soljo, poprom, brizgom tabaska, naribano polovico čebule, limetino lupino, sesekljanimi stebli peteršilja in ¾ sesekljanega česna. Iz mase oblikujemo štiri polpete in jih odložimo na hladno. Avokado z vilicami pretlačimo, mu dodamo preostali česen, sok pol limete in večino sesekljanih lističev peteršilja. V drugi skodelici pa zmešamo koščke paprike s sesekljano polovico čebule in preostalim sokom pol limete. Solimo, popramo in dobro premešamo. Polpetke premažemo z oljem in jih s pečemo na žaru ali v ponvi najprej na eni strani 5 minut in potem še na drugi 2 minuti. Ko so pečene, jih pokrijemo z rezinami sira in pustimo na vroči rešetki še dve minuti. Medtem popečemo še polovičke bombetk. Na spodnjo bombetko namažemo omako gvakamole, nanjo položimo polpete ter mešanico paprike s čebulo in preostalim peteršiljem. Pokrijemo z drugo polovico bombetke.
Za vegetarijance
Burger s kuskusom
Za 4 osebe
Priprava: 35 minut
Sestavine: 150 g korenja, 200 g kuskusa, sol, poper, 1 rdeča čebula, 6 vejic drobnjaka, 75 g kumare, 75 g ledenke, 150 g svežega mladega sira, 2 jajci, 3 žlice drobtin, 20 g masla, 4 bombetke s sezamom.
Priprava: Korenje ostrgamo in nastrgamo. Skupaj s kuskusom in ¼ žličke soli ga prelijemo z 225 ml vrele vode in pustimo 10 minut. Občasno premešamo. Čebulo olupimo in narežemo na debelejše rezine. Drobnjak sesekljamo. Kumaro narežemo na rezine. Solatne liste umijemo in osušimo. Sir zmešamo s polovico drobnjaka, solimo, popramo. Preostali drobnjak, jajci in drobtine dodamo kuskusu ter premešamo. Solimo, popramo. Iz mase oblikujemo štiri polpete. Spečemo jih na maslu, kar traja približno 15 minut. Bombetke razpolovimo in spodnjo polovico namažemo s sirom. Obložimo z rezinami kumar in čebule, listi solate in polpetom ter sestavimo v burger.
Več v reviji Zarja št. 21, 21. 5. 2019.