Nasveti

Zastrupljanje psov s polžomori

Sofija
11. 4. 2019, 09.01
Deli članek:

Zastrupljanje živali je po zakonu o zaščiti živali opredeljeno za kaznivo dejanje mučenja živali, storilca pa se na podlagi dokazov kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

Revija Zarja
Zastrupitev povzročijo zelo majhne količine polžomora, že zrnce ali dve.

Veliko berem, rada se informiram in včasih, ko ne gre za lepe novice, mi je žal, da sem takšna. Med strašnimi novicami je tudi ta, da na mnogih koncih Slovenije spet zdravijo pse, ki so požrli vabo s polžjim strupom, in samo vprašanje časa je, ali bodo preživeli. Sama imam že vse življenje pse. Trenutno imam petega in res, res, res ne razumem, kaj se zgodi z ljudmi, ki spomladi tako zasovražijo pse, da so po parkih in po sprehajališčih sposobni metati polžomor v vabi. Zakaj? Kaj jih motivira? Seveda me je, kakor vse druge, zelo strah za svojega psa. Zaradi polžomora, ki ga je po vrtu vztrajno posipavala moja soseda, sem se pred leti celo preselila, vendar sem tam vsaj vedela, kdo in kam ga daje, zdaj pa se v naravi ne počutim več varno. Zanima me, kako se polžomor, ki ga je brez psa skoraj nemogoče odkriti, očisti iz narave? Kako se mu z mojim psom, ki požre vse, kar diši, sploh lahko izogneva?
A. A.

Pri polžomorih gre za karbamate in metaldehid, ta packarija sodi med sredstva za zaščito rastlin pred polži slinarji, v Sloveniji pa je v prosti prodaji v obliki manjših granul modrikasto zelene barve. Ker so zrna sladkega okusa, jih psi, mačke ter celo veverice in ptice rade poskusijo. Tem in drugim strupom na sprehodih se boste najlažje izognili s starim receptom oziroma tako, da svojega psa v nobenem primeru ne boste spuščali s povodca. Kljub povodcu bodite pozorni nanj. Če boste v dvomih, najprej preglejte pasji gobec in odstranite strup, ki se zaradi svoje lepljive narave rad prilepi na žrelo, veterinar pa bo pri psu izzval bruhanje, dal mu bo protistrup antidot in podporno terapijo oziroma transfuzijo. Zastrupitev povzročijo zelo majhne količine polžomora, že zrnce ali dve. Če je pes pojedel strup na tešče, se znaki zastrupitve lahko pokažejo že v nekaj minutah. Gre za nevrološke znake, med njimi so slinjenje, penjenje, tresenje mišic in krči, težko dihanje, majava hoja, nekontrolirano izločanje urina, driska, motnje zavesti in visoka temperatura, pred tem pa lahko psi, ki to še zmorejo, bruhajo modrikasto peno. Za pse je polžomor pogosto usoden, zato je čas, ki ga človek potrebuje, da doseže veterinarja, ključnega pomena. Če opazite kaj sumljivega, privežite psa ob prvo drevo, zadevo fotografirajte in pokličite policijo, ki se v takih primerih vedno vključi z raziskavo. Zastrupljanje živali je po zakonu o zaščiti živali opredeljeno za kaznivo dejanje mučenja živali, storilca pa se na podlagi dokazov kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Pomembno je, da smo vsi, ki nam gre za dobro vseh nas, vztrajni pri prijavah. Za uspešno dokazovanje je živalomrzca treba zalotiti na kraju hudodelstva, ker pa ti tipi ne čepijo v bližnjem grmovju, je treba poiskati priče, ki so pripravljene potrditi, da je storilec res nastavil strup na tistem kraju. Policijo vprašajte za navodila, če bo kraj nedostopen, bo namreč potrebna ročna odstranitev strupa oziroma vabe. Strup lahko odstranite sami tako, da si na roko poveznete vrečko za pasje iztrebke, v katero zajamete vabo na enak način kakor pasji iztrebek. Na koncu pa še: ne bojte se pomladi – ozavestite statistične možnosti za naključno srečanje s tem granulatom, ki vam vzbuja slabe spomine, ker imeli ste nekoč in nekje nesoglasja v zvezi s tem.

Več v reviji Zarja št. 15, 9. 4. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno