Nasveti

Divjačina v kuhinji

K.K.
28. 11. 2017, 07.06
Deli članek:

Jedi iz divjačinskega mesa so kot nalašč za nedeljski obrok, za večerjo v prijateljski družbi, za praznično razvajanje v družinskem krogu.

Shutterstock

Jelenova pečenka

Za od 6 do 8 oseb

Priprava: 20 minut

Pečenje: 1 ura in pol

Sestavine: 2 kg jelenove pečenke (hrbet) * 1 žlička soli * sveže mlet poper * 8 rezin prekajene mesnate slanine * 2 majhni čebuli * 3 večji korenčki * 2 stebli zelene * 1 vejica rožmarina * 2 žlici masla.

Priprava: Meso pripravimo za peko – porežemo odvečno maščobo, ga oplaknemo ter do suhega popivnamo s papirnato brisačo. Z vseh strani ga natremo z mešanico soli in popra. Pečenko nato ovijemo z rezinami slanine in povežemo z bombažno nitko, da bo slanina med pečenjem ostala na mestu. Čebuli olupimo in narežemo na krhlje. Korenje olupimo in narežemo na koščke. Stebli zelene z listi vred oplaknemo in narežemo na za grižljaj velike koščke. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Nepregorno posodo ( pekač) segrejemo na štedilniku, v njej razpustimo maslo, na maslu pa na hitro opečemo pečenko z vseh strani. Pečenko vzamemo iz pekača, na maščobo v pekaču pa damo čebulo, korenje in zeleno. Na zelenjavo položimo pečenko. Dodamo vejico rožmarina, nato pa pekač postavimo v pečico. Pečenka naj se peče 1 uro in pol, med pečenjem pa jo nekajkrat obrnemo, da se bo enakomerno pekla. Pečeno meso vzamemo iz pekača, na pladnju ga prekrijemo s kosom alu folije in pustimo počivati 10 minut, da se sokovi umirijo. Odstranimo nitko in razrežemo pečenko, postrežemo pa jo z zelenjavo iz pekača in s krompirjevim pražencem.

Nasvet: Krompirjev praženec je okusna priloga, ki jo lahko pripravimo vnaprej. Že prejšnji dan skuhamo 400 g krompirja (neolupljenega), ga odlijemo in pustimo, da se ohladi in počaka. Naslednji dan ga olupimo in na grobo naribamo. V skledi gladko stepemo 6 rumenjakov, 100 g moke, 1,5 dl mleka, 20 g staljenega in ohlajenega masla, sol in muškatov orešček. Testo (kot za cesarski praženec) naj počiva 30 minut, nato mu primešamo nariban kuhan krompir, sesekljan peteršilj in malo timijana. Iz beljakov in ščepca soli stepemo trd sneg in ga na rahlo umešamo v krompirjevo testo. V ponvi z nepregornim ročajem razpustimo 30 g masla, na maslo zlijemo krompirjevo testo in ga na močnem ognju pečemo od 2 do 4 minute, da na spodnji strani svetlo porjavi. Ponev nato prestavimo v vročo pečico in pečemo testo pri 200 stopinjah 12 minut. Z dvema lopatkama natrgamo praženec na kose (kot pri običajnem pražencu), dodamo nekaj kosmičev masla in premešamo, da se maslo stali in praženec namasti.

Več v Zarji št. 48, 28.11.2017

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste