Nasveti

Baldrijanove koreninice za umirjeno življenje

Renata Ucman
26. 9. 2017, 07.05
Deli članek:

Jeseni, od septembra do prve zmrzali, je primerno obdobje za nabiranje korenin zdravilnih zelišč.

Jaka Koren

»Korenine nabiramo jeseni, ko se rastline začnejo pripravljati na zimo. Takrat namreč kopičijo hranilne snovi iz nadzemnega dela, torej listov, stebla in cveta, v korenino, kjer počakajo na pomlad, ko jih rastlina porabi za vnovično rast. Nabirati jih začnemo, ko začne nadzemni del rastline odmirati,« je pojasnila Katarina Kovačič, magistra biotehnologije z Zeliščnega posestva Cvetka v naselju Čeče pri Hrastniku. Ker je v zemlji veliko različnih korenin, je dobro, da želeno korenino izkopljemo, ko je nadzemni del rastline še viden – tako zmanjšamo možnost, da izkopljemo drugo korenino, saj je na prostem veliko neužitnih ali strupenih korenin.

Korenine zelišč izkopljemo v lepem suhem vremenu. Takratse jih prstmanjoprime in hitreje odpade z njih. Z manjšo motiko odkopljemo prst okoli korenin ali uporabimo lopato za prekopavanje, s katero odkopljemo celo korenino. »Najbolje je, da je ne poškodujemo, saj sicer iz nje izteka sok, v katerem so zdravilne učinkovine, še zlasti ker moramo korenino še temeljito oprati, zato lahko velik del učinkovin izgubimo še pred sušenjem ali namakanjem,« je opozorila zeliščarica. Za čiščenje korenin uporabljamo tekočo vodo in manjšo ščetko, lahko zobno, s katero odstranimo prst in umazanijo. Čistimo jih nežno in počasi, da jih ne poškodujemo.

Pripravki iz korenin zelišč

Jeseni nabiramo korenine regrata, gabeza, koprive, sleza, ameriškega slamnika, pomladanskega jegliča in baldrijana. Iz korenin zelišč naredimo blagodejne pripravke. Iz korenin ameriškega slamnika, koprive in baldrijana pripravimo tinkture in čaje. Gabezove korenine prav tako namočimo v alkohol, vendar ga uporabimo le v zunanjem mazilu, nikoli iz korenine ne kuhamo čaja ali ne uživamo tinkture. Slez in jeglič uživamo kot čaj, saj le tako pomagata pri izkašljevanju. Iz sleza in jegliča lahko pripravimo sirup. Korenina regrata vsebuje več vitamina A kot korenje. Čaj iz regratovih korenin pijemo pri razstrupljanju telesa in kot podporo hujšanju ter pomoč pri izginjanju celulita, saj spodbuja presnovo in izločanje vode iz telesa. Pomaga pri izločanju žolča in pri raztapljanju ledvičnih kamnov. Zaradi velike vsebnosti železa je odličen dodatek k prehrani pri slabokrvnosti. Lajša bolečine pri obrabljenih sklepih in vnetju išiasa.

Korenine koprive imajo pomirjevalni učinek, pomirijo krče, ki jih povzročijo zdravila, ter znižajo telesno temperaturo. »Izvleček iz korenin zniža krvni tlak in upočasni srčni utrip. Pogosto jih uporabljamo v šamponih, saj izboljšajo rast las in število foliklov in posledično las, ki rastejo iz lasnega mešička. Čaj iz korenine se priporoča moškim, ki imajo težave s prostato. S čajem umivamo tudi ekceme in druge kožne izpuščaje, ki jih kopriva blaži,« priporoča Katarina Kovačič.

Več v Zarji št. 39, 26.9.2017

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste