Nasveti

Na krožnik le mlade koprive

Renata Ucman
11. 4. 2017, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

O nabiranju koprive za prehrano in blagodejne čaje

Iztok Dimc
Za pripravo škropiva boste potrebovali kilogram svežih kopriv.

Spomladi kmalu požene tudi velika pekoča kopriva, ki vsebuje obilo zdravju koristnih snovi. »Ko je ta še mlada in visoka do 20 centimetrov, jo naberemo za prehrano, ko je visoka do 50 centimetrov, pa za blagodejne čaje,« pravi zeliščarica Terezija Nikolčič. Pojasnila nam je, kdaj in kako veliko pekočo koprivo pravilno naberemo in skuhamo v jedeh, na primer kot špinačo ali v krompirjevi juhi, ter kako jo posušimo in kombiniramo v čajnih mešanicah. Ste vedeli, da je odlična v spomladanski čajni mešanici za čiščenje telesa in krepitev lasišča? Pred vami so njeni preskušeni recepti.
»Velika pekoča kopriva vsebuje veliko mineralnih snovi, predvsem železa, in vitaminov, kot sta vitamina C in K. Vsebuje tudi veliko klorofila oziroma listnega zelenila, ki je prav tako pomemben za naše zdravje. Dobro jo je uživati zaradi obilja koristnih snovi,« pojasnjuje Terezija Nikolčič, zeliščarica z dolgoletnimi izkušnjami, avtorica knjige Čaji dobre misli Terezije Nikolčič – 101 zelišče za ljudi in živali. Z velikim veseljem goji zelišča in jih tudi nabira v naravi, njen vnuk z ženo pa jih nato prodaja na osrednji ljubljanski tržnici.
Velika pekoča kopriva
»Velika pekoča kopriva, ki jo nabiramo za hrano in čaje, najlepše uspeva v humusni zemlji, to je na obrobju travnikov, v bližini živih mej, na kisli zemlji, tudi v polsenci. Prepoznamo jo po tem, da nas ob dotiku s kožo speče. Liste ima temnozelene. Posejana je z žlezami, v katerih je histamin. Ker te žleze ob našem dotiku razpadejo, nas koža zaradi stika s histaminom zapeče. Druge vrste kopriv, ki rastejo pri nas v naravi, nas ob dotiku ne spečejo.«
Nikar brez rokavic
Velike pekoče koprive zato ne nabiramo oziroma prijemamo brez zaščitnih rokavic, še posebno če smo občutljivejši. »Če nas velika pekoča kopriva zaradi histamina opeče po koži, na tem mestu dobimo rdeče in srbeče izpuščaje. Za nabiranje kopriv se zato primerno obujemo, najbolje v škornje. Primerno se oblečemo in roke zaščitimo z vrtnarskimi rokavicami z več zaščite. Koprive nato porežemo s škarjami in jih zložimo v košaro, nikoli v plastične vrečke,« svetuje.
V jedeh naj bodo le mlade koprive
»Za našo prehrano nabiramo veliko pekočo koprivo, ko je ta še mlada in visoka od 15 do 20 centimetrov. Mlada kopriva namreč vsebuje manj histamina in zato manj peče. Za prehrano jo nabiramo od konca marca dalje, najbolje v aprilu – tam, kjer požene pozneje, to je na višjih in senčnih legah, pa do konca maja. Treba je poudariti, da velika pekoča kopriva, če jo skuhamo, izgubi pekoč okus in zato v ustih ne peče. Najbolje jo je skuhati še isti dan, ko je sveža. Če jo bomo uporabili v jedeh, jo pred pripravo operemo pod tekočo vodo. Skuhamo jo lahko kot špinačo, dodamo v krompirjevo juho ali v majhnih količinah sirovim štrukljem,« razlaga in še dodaja: »Ko velika pekoča kopriva zraste več kot 50 centimetrov, vsebuje veliko histamina, to pomeni, da bolj peče in za hrano ni več primerna.«

Več v Zarji št. 15, 11.4.2017

Iztok Dimc

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste