Spomladi kmalu požene tudi velika pekoča kopriva, ki vsebuje obilo zdravju koristnih snovi. »Ko je ta še mlada in visoka do 20 centimetrov, jo naberemo za prehrano, ko je visoka do 50 centimetrov, pa za blagodejne čaje,« pravi zeliščarica Terezija Nikolčič. Pojasnila nam je, kdaj in kako veliko pekočo koprivo pravilno naberemo in skuhamo v jedeh, na primer kot špinačo ali v krompirjevi juhi, ter kako jo posušimo in kombiniramo v čajnih mešanicah. Ste vedeli, da je odlična v spomladanski čajni mešanici za čiščenje telesa in krepitev lasišča? Pred vami so njeni preskušeni recepti.
»Velika pekoča kopriva vsebuje veliko mineralnih snovi, predvsem železa, in vitaminov, kot sta vitamina C in K. Vsebuje tudi veliko klorofila oziroma listnega zelenila, ki je prav tako pomemben za naše zdravje. Dobro jo je uživati zaradi obilja koristnih snovi,« pojasnjuje Terezija Nikolčič, zeliščarica z dolgoletnimi izkušnjami, avtorica knjige Čaji dobre misli Terezije Nikolčič – 101 zelišče za ljudi in živali. Z velikim veseljem goji zelišča in jih tudi nabira v naravi, njen vnuk z ženo pa jih nato prodaja na osrednji ljubljanski tržnici.
Velika pekoča kopriva
»Velika pekoča kopriva, ki jo nabiramo za hrano in čaje, najlepše uspeva v humusni zemlji, to je na obrobju travnikov, v bližini živih mej, na kisli zemlji, tudi v polsenci. Prepoznamo jo po tem, da nas ob dotiku s kožo speče. Liste ima temnozelene. Posejana je z žlezami, v katerih je histamin. Ker te žleze ob našem dotiku razpadejo, nas koža zaradi stika s histaminom zapeče. Druge vrste kopriv, ki rastejo pri nas v naravi, nas ob dotiku ne spečejo.«
Nikar brez rokavic
Velike pekoče koprive zato ne nabiramo oziroma prijemamo brez zaščitnih rokavic, še posebno če smo občutljivejši. »Če nas velika pekoča kopriva zaradi histamina opeče po koži, na tem mestu dobimo rdeče in srbeče izpuščaje. Za nabiranje kopriv se zato primerno obujemo, najbolje v škornje. Primerno se oblečemo in roke zaščitimo z vrtnarskimi rokavicami z več zaščite. Koprive nato porežemo s škarjami in jih zložimo v košaro, nikoli v plastične vrečke,« svetuje.
V jedeh naj bodo le mlade koprive
»Za našo prehrano nabiramo veliko pekočo koprivo, ko je ta še mlada in visoka od 15 do 20 centimetrov. Mlada kopriva namreč vsebuje manj histamina in zato manj peče. Za prehrano jo nabiramo od konca marca dalje, najbolje v aprilu – tam, kjer požene pozneje, to je na višjih in senčnih legah, pa do konca maja. Treba je poudariti, da velika pekoča kopriva, če jo skuhamo, izgubi pekoč okus in zato v ustih ne peče. Najbolje jo je skuhati še isti dan, ko je sveža. Če jo bomo uporabili v jedeh, jo pred pripravo operemo pod tekočo vodo. Skuhamo jo lahko kot špinačo, dodamo v krompirjevo juho ali v majhnih količinah sirovim štrukljem,« razlaga in še dodaja: »Ko velika pekoča kopriva zraste več kot 50 centimetrov, vsebuje veliko histamina, to pomeni, da bolj peče in za hrano ni več primerna.«
Več v Zarji št. 15, 11.4.2017