Nasveti

Vsaka je lahko Kleopatra

Jana
17. 8. 2009, 16.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mleko in mlečne izdelke že dolgo poznamo kot učinkovita negovalna sredstva. Če jih obogatimo z dodatno negovalno sestavino, dobimo še boljše rezultate.

Za gladko kožo dekolteja
Maska z jogurtom in zelenim čajem

Poleti je treba kožo dekolteja še posebno negovati, saj je takrat najbolj izpostavljena. Za takšno nego je poskrbela kar narava, saj je v jogurtu vse, kar potrebuje nežna koža dekolteja; vitamina A in B sta potrebna za regeneracijo kože, mlečni sladkor pa veže nase veliko vlage, zato bodo drobne gubice na koži izginile. Jogurtu dodajmo zeleni čaj in poskrbljeno bo za dodaten pomlajevalni učinek. Negovalno masko pripravite tako: žlico zelenega čaja v ustrezni keramični posodi natrite z žlico, primešajte 2 žlici jogurta in nanesite na očiščeno kožo dekolteja ter po 10 minutah sperite.

Za čistejšo kožo hrbta
Obloga iz kefirja in ingverja

Če imate nečisto kožo na hrbtu, posezite po kefirju. Ta je znan kot izjemno učinkovito sredstvo proti nečisti koži, ingverjevo eterično olje pa deluje izrazito dezinfekcijsko, zato vaša koža po takšni negi ne bo več gojišče majhnih mozoljčkov. Za enkraten postopek potrebujete 4 žlice kefirja in žlico nastrganega ingverja, obe sestavini zmešajte, nanesite na tanko bombažno krpo ter si jo položite na hrbet. Medtem se udobno zleknite na trebuh in si privoščite 15 minut sprostitve. Ko snamete bombažno krpo, ostanek kefirjevega nanosa sperite pod prho.

Za svilnato mehko kožo
Piling z mlekom in morsko soljo

Mlečna kislina deluje kot naraven piling, saj se zaradi njenega učinkovanja odmrle celice kar same odstranijo s kože. Učinkovita je pri mehčanju grobe kože, poleg tega kožo pomlajuje in ji daje mladostno svež videz. Še boljši učinek bomo dosegli, če mleku dodamo morsko sol: 3 žlicam mleka primešajte 2 žlici grobo mlete morske soli ter dodajte nekaj medu. Dobljeno mešanico nanesite na kožo po vsem telesu, vtirajte z masažnimi gibi in na koncu splaknite pod prho.

Za sijoče lase
Negovalna maska iz smetane in olja

Maščobna kislina v smetani se oprime las in naredi tanko oblogo, zaradi katere se svetloba močneje odbija od njih in jim daje prav poseben sijaj. Za enkraten nanos potrebujete 2 žlici smetane in pol žlice olja pšeničnih kalčkov. Lase najprej umijte in jih otrite z brisačo, nato enakomerno nanesite masko ter jih ovijte s folijo. Čez približno 15 minut jih izdatno sperite s toplo vodo. Vaši lasje bodo videti svilnati, ko se posušijo.

Za zmanjšanje por
Maska iz sirotke in ananasa

Sirotka vsebuje veliko koristnih beljakovinskih sestavin, ki krepijo zdravje kožnih celic, v ananasu pa so encimi, vitamini ter sadne kisline, ki kožo napenjajo in vlečejo skupaj. Zato je maska iz sirotke in ananasa primerna za čiščenje in zmanjševanje kožnih por. Pripravite jo tako, da ukašite 30 g ananasa, dodate 5 žlic sirotke v prahu (ki je v drogerijah na voljo kot prehranski dodatek) in kašo nanesete na obraz. Sperite po 10 minutah.

Za blaženje sončnih opeklin
Skutna obloga

Ste se nekoliko preveč sončili? Rešitev za to težavo boste našli kar v domačem hladilniku. Skuta bo ne le prijetno ohladila opečeno kožo, temveč bo tudi preprečila nastanek neprijetnih posledic prekomernega sončenja. Ker je skuta zelo kremasta, potrebuje kar nekaj časa, da se segreje – zaradi te svoje lastnosti bo dalj časa zdravilno delovala na opečeno kožo, kar boste občutili kot dolgotrajno prijetno hlajenje. Poleg tega se bo takoj, ko bo koža prišla v stik z mlečno kislino, sprožil proces, ki preprečuje nastanek opeklin. Blažilno oblogo naredite tako, da na bombažno tkanino nanesete za prst debelo plast skute in jo položite na opečena mesta. Oblogo pustite delovati, dokler se skuta ne segreje.

Za notranje čiščenje
Napitek s sirotko

Sirotka seveda ne deluje le od zunaj. Ta imeniten napitek ima vsestransko koristne učinke. Primeren je za hitro očiščevalno kuro: v večji steklen vrč nalijte 100 ml ananasovega soka, 100 ml soka rakitovca, dodajte sok polovice limone in do vrha dolijte sirotko ter penasto zmešajte. Dajte na hladno. Napitka bo dovolj za ves dan, zaradi sestavin – beljakovin, vitaminov, encimov in mineralov – pa bo pospešil prebavo ter deloval očiščujoče na telo in kožo. (jz)  

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste