Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 1 strok česna * 20 g masla ali margarine * 30 g moke * 1 liter bistre zelenjavne juhe iz kocke * 2 čebuli * pol šopka drobnjaka * 150 g sira gavda * 1 žlica masla * 200 g sladke smetane * sol * poper * sveže nariban muškatni orešček.
Priprava: Česen olupimo in drobno sesekljamo. Na razgretem maslu ga pražimo, da postekleni. Dodamo moko in jo gladko razmešamo ter svetlo prepražimo. Med mešanjem postopoma prilivamo vročo juho in pustimo, da zavre. Zmanjšamo ogenj, juho pa kuhamo na šibkem ognju v pokriti kozici 10 minut. Drobnjak narežemo, sir grobo naribamo. Čebuli olupimo in narežemo na tanke obročke. Na vročem maslu in na srednje močnem ognju pražimo čebulo, da zlato porumeni. V juho zamešamo smetano in naribani sir ter kuhamo in mešamo toliko časa, da se sir razpusti. Solimo, popramo in začinimo z naribanim muškatnim oreščkom. Preden juho ponudimo, jo potresemo z drobnjakom in obogatimo s prepraženimi čebulnimi obročki. Zraven ponudimo črni kruh, po želji pa tudi nekaj rezin šunke.