Na ameriški kliniki Mayo so ugotavljali, ali je mogoče s hrano zmanjšati zaskrbljenost. Na njihovih svetovalnih spletnih straneh boste našli tale odgovor: jejte večkrat na dan, in sicer manjše obroke, s čimer uravnavate raven sladkorja v krvi. Jejte malo več ogljikovih hidratov, ker menda povečujejo raven serotonina, ki ima pomirjujoč učinek. Več je treba jesti sestavljenih ogljikovih hidratov (semena, žita) in manj enostavnih (sladkorje). Piti je treba veliko vode, ker tudi blaga žeja oziroma dehidracija vpliva na slabše razpoloženje. Omejite pitje alkoholnih pijač, čeprav je takojšen učinek alkohola pomirjujoč, toda ko popusti, povzroči zaskrbljenost. Izogibati se je treba kavi oziroma kofeinu. Paziti je treba tudi na različne vrste hrane: nekateri ljudje so občutljivi na določene snovi v hrani, ki vplivajo na razpoloženje. Takšne odzive sprožajo na primer pšenica, koruza, mleko in mlečni izdelki, jajca, oreščki in morski sadeži.
In še zadnji nasvet: pojedli naj bi nekaj živil, ki vsebujejo triptopan. Ta pomaga možganom proizvajati kemikalije, ki izboljšajo razpoloženje in pomirjajo. Triptopane dobimo z mlekom, bananami, ovsom, s sojo, perutnino, sirom, sezamom in oreščki.
Hrana za dobro voljo
Na ameriški kliniki Mayo so ugotavljali, s katero hrano je mogoče zmanjšati zaskrbljenost.