Nasveti

Motivacija v najtežjih trenutkih

Jana
2. 12. 2009, 00.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Naj bo vsakdanji stres ali resnična življenjska kriza, kadar imamo občutek, da nam nič ne gre, je res zelo hudo. A zavedati se moramo, da vse mine in da vedno obstaja rešitev.

Kakšen dan! Že zjutraj ste imeli doma poblaznelo stanje, saj je vaš mož odhajal na krajšo službeno pot. Potem pa stres v službi in šef zelo slabe volje. Popoldne se znajdete pred napol praznih hladilnikom, zato improvizirate kosilo za sina, ki se je vrnil iz osnovne šole. In že pride domov tudi najstniška hči ter doživi histeričen izpad, ker lahko ostane na prijateljičini zabavi le do 22. ure. Čisto razdraženi in z glavobolom se odpravite v nakupovalni center, da bi nakupili vsaj najnujnejše za dom. A na poti vam poči pnevmatika. Zdaj preprosto ne morete več. Obsedite za volanom in razmišljate, kako je lahko življenje tako ušivo. Zagotovo poznate takšne ali podobne dneve. In kaj lahko storimo v takih trenutkih? Zbrali smo nekaj nasvetov strokovnjakov, ki jih je dobro upoštevati, da se čim  prej postavimo na noge.

 

1. Potegnite zasilno zavoro!
Vzemite si trenutek zase in se brez krivde posvetite svojim občutkom. To lahko storite vedno in vsepovsod. V službi so za to pravšnji toaletni prostori, doma kopalnica, spalnica ali kakšen drug miren kotiček. Med potjo si utrgajte trenutek v avtu ali na klopci v parku. Vsak trenutek, ko ste sami, lahko namenite sebi.
Kadar sprostite jezo, žalost, strah ali slabo voljo, sprostite tudi moč, s katero se boste spopadli s krizo. Torej: jokajte, udrihajte, vpijte, kar vam v tistem trenutku poželi srce in vas sprosti. Karkoli boste naredili, bo prav. Potem trikrat globoko in umirjeno vdihnite. To vas bo sprostilo in vam zbistrilo glavo.

2. V miru premislite, kaj je pravzaprav narobe.
Tako, zdaj ste v položaju, ko se lahko soočite s svojim problemom. Analizirajte ga! Kje so razlogi, kdo ali kaj je zanj odgovoren? Kaj moramo takoj postoriti in kaj lahko počaka? Kaj je resnično pomembno in kaj ne? Kaj morate narediti sami in kaj lahko preložite na koga drugega? V miru si odgovorite na ta vprašanja. Morda lahko svoje misli tudi zapišete. Velikokrat zadostuje že, če na zadevo pogledate z distance.

3. Premislite, kje in kako najdete podporo.
Eden izmed romanov Maria Simmla ima pomenljiv naslov: Nihče ni otok. Naslov sporoča, da nihče ne more vedno vsega doseči sam. Zato premislite, kdo vam lahko pomaga in katere stvari v življenju vam zares dobro denejo. Morda potrebujete le nekoga, s katerim bi se lahko pogovorili. Pogovor s prijateljico je včasih vreden zlata. Ali pa v reševanje problema vključite partnerja. Njegova podpora bo za vas neprecenljiva, a to mu morate jasno razložiti. Večina moških namreč ne bere misli. Morda pa pri reševanju svojih problemov potrebujete strokovno pomoč v obliki svetovanja ali drugih storitev. Ponavadi se postranske nevšečnosti, ki se nam zgodijo, kot je na primer predrta pnevmatika, najhitreje odpravijo s pomočjo nekaterih služb.

4. Pomemben je navdih.
Ste se že lotili problema ali ga celo odpravili? Potem je zdaj pravi trenutek, da se vprašate, zakaj se počutite tako preobremenjeni. Kaj je šlo narobe? Kaj vas je tako zelo demotiviralo? Potem premislite, kaj vas navdihuje. Je to priznanje, dosežek, prosti čas ali iskanje smisla življenja? Karkoli je, če boste zadevi prišli do dna in ugotovili, kaj je z njo, boste veliko lažje spremenili stvari in dosegli cilje. Pozabite na »če«, raje mislite na »ko«. Motivirate se lahko tudi tako, da si vzamete več časa zase. Tako lahko že zjutraj sklenete dogovor z najstniško hčerjo; če bo sprejela odgovornost in kakšen dan v tednu pripravila kosilo in opravila nakupe, bo lahko zvečer ostala zunaj nekoliko dlje. Vi boste imeli več časa in bolje se boste razumeli s hčerjo. Torej dve muhi na en mah!

5. Začnite z majhnimi koraki.
Seveda se stvari ne spremenijo kar tako, a pot k cilju se začne s prvim korakom. In da bi izpolnili svoje cilje in uresničili želje, si postavite vmesne cilje. Tako boste laže ugotovili, koliko ste že dosegli in kje ste. In ne pozabite: vsak doseženi etapni cilj je že majhna zmaga in dosežek, ki nas motivira, da nadaljujemo pot.

6. Utišajte kritika v sebi.
Do tod vse prav. Ampak morda se je v vas začel oglašati glasek in tiho, a vztrajno govori: »Govoriti je lahko,« ali »Tako preprosto pa tudi ni,« in »To mi ne bo uspelo.« Vedeti morate, da si lahko zapravite veliko možnosti in izničite veliko motivacije, če prisluhnete temu destruktivnemu glasu v sebi. Zato se osvobodite negativnih misli ter se raje osredotočite na svojo rast in cilje. V spomin si prikličite, katere krize v življenju ste doslej ugnali. To vam bo dalo moč in okrepilo samozaupanje.

7. Nagradite se za uspeh.
Nagrade zagotovo motivirajo. Zato kar uporabite ta učinek in sami sebe nagradite za izpolnjene naloge ter dosežke. Tudi za najmanjše dosežke si privoščite nekaj, morda dišavo, knjigo, obisk kinopredstave ali morda masažo. Kako boste motivirani za dosego novih ciljev! Praznujte, ko ste dosegli katerega izmed njih. Uživajte v občutku ob uspehu. Sami sebe pohvalite, privoščite si kozarec penine, prijateljem in družinskim članom povejte o svojih dosežkih. Šele s praznovanjem dobi dosežek pravo vrednost.

 

 

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste