Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 20 minut
Sestavine: 500 g korenja * 160 g krompirja * 3 mlade čebule * 2 vejici timijana * 1 jajce * 1 žlica moke * sol * poper * 4 žlice olja; za prilogo: 750 g gob šitake * 1 drobna čebula ali šalotka * 4 suhe marelice * 30 g masla * sol * poper * 2 žlici balzamičnega kisa * 125 ml mesne ali zelenjavne juhe iz kocke * 40 g naribanega sira.
Priprava: Korenje in krompir olupimo, umijemo in na drobno naribamo. Bele dele mlade čebule očistimo in narežemo na tanke rezine. Osmukamo lističe s timijana. V skledi zmešamo naribano korenje in krompir, čebulo, timijan, moko, jajce, sol in poper. Dobimo testo, ki ga zajemamo z žlico in polagamo v kupčkih na vroče olje in sploščimo. Pečemo jih, da so na spodnji strani hrustljavo zapečeni, nato jih obrnemo z lopatko in spečemo še na drugi strani. Iz zmesi dobimo približno 20 polpetov. Pečemo jih po porcijah. Pečene polpete odcedimo na papirnati brisači, ki vpije odvečno maščobo, hranimo pa jih na toplem, v pečici, ogreti na 100 stopinj in pokrite s kosom aluminijaste folije. Pripravimo gobovo prilogo. Gobe očistimo in narežemo na pramene. Čebulo na drobno sesekljamo, suhe marelice narežemo. Na maslu prepražimo čebulo, da postekleni in se zmehča. Dodamo gobe in suhe marelice ter med mešanjem pražimo od 3 do 4 minute. Solimo in popramo, nato pa zalijemo z juho in balzamičnim kisom. Kuhamo, da tekočina nekoliko povre. Nato potresemo z naribanim sirom in ponudimo s korenčkovimi polpeti.
Nasvet: Korenčkovi polpeti s prilogo so lahko brezmesna glavna jed, lahko pa jih seveda dopolnimo tudi z zrezkom, debelejšo rezino šunke ali s hrenovko. Namesto z gobovo prilogo lahko polpete postrežemo tudi z narezanimi svežimi redkvicami.