Za 6 oseb
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 20 minut
Hlajenje: 4 ure
Sestavine: 6 listov želatine * 450 g črnega ribeza * 3 jajca * 100 g sladkorja * 1,5 dl manj mastnega mleka * 3 žlice likerja iz črnega ribeza (cassis) ali ribezovega sirupa * 3 žlice malinovega sirupa.
Priprava: Želatino namočimo v malo mrzle vode, da se napne. Ribez oplaknemo, razgrnemo na krpi in do suhega popivnamo s papirnato brisačo. Odtehtamo 400 g ribeza, ga osmukamo z vejic in sesekljamo s paličnim mešalnikom, nato pa kašo pretlačimo skozi cedilo. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, da je zmes bela in kremasta. Pristavimo mleko, da zavre. V tankem curku in med stepanjem z električnim ročnim mešalnikom ga prilivamo rumenjakovi zmesi. Skledo z rumenjakovo zmesjo postavimo nad kozico z vročo vodo in med stepanjem segrevamo, da se začne krema gostiti. Iztisnemo namočeno želatino, jo dodamo rumenjakovi kremi in razmešamo, da se želatina razpusti. Primešamo tudi pretlačeni ribez in ribezov liker (ali sirup). Skledo postavimo na hladno in počakamo, da se začne krema strjevati. Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga previdno primešamo kremi. Nato za najmanj 4 ure postavimo v hladilnik. Iz ohlajene kreme z dvema žlicama oblikujemo žličnike, damo jih v skodelice ali na krožnike, oblijemo z malinovim sirupom in okrasimo z jagodami črnega ribeza.
Nasvet: Namesto črnega ribeza lahko uporabimo tudi maline, gozdne jagode ali mešanico izbranega jagodičevja. Ko mine sezona svežega sadja, lahko jajčni kremi primešamo zamrznjeno mešano jagodičevje, ki ga prej odtalimo in pretlačimo.