Nasveti

Kremna juha iz blitve

Jana
3. 12. 2010, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Izvrsten okus za ljubitelje kremnih juh.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 500 g blitve * 200 g krompirja * 30 g krebuljice * 2 šalotki * 40 g masla * 6 dl zelenjavne jušne osnove ali bistre zelenjavne juhe iz kocke * osminka litra suhega belega vina (ali pa zelenjavne juhe in pol žlice limoninega soka) * 250 g sladke smetane * osminka litra belega vinskega kisa * 4 jajca * sol * poper * muškatov orešček * ščep sladkorja * 1 žlica limoninega soka.

Priprava: Blitvo očistimo in umijemo. Listom porežemo stebla. Stebla narežemo na tanke prečne rezine. Liste narežemo na tanke trakove, 50 g  teh trakov shranimo posebej. Krompirje olupimo in narežemo na kocke. Krebuljico osmukamo s stebel. Šalotki olupimo in na drobno sesekljamo. Steklasto ju popražimo na maslu. Dodamo narezana blitvina stebla in krompirjeve kockice. Premešamo in pražimo 3 minute. Primešamo narezane blitvine liste. Zalijemo z jušno osnovo, vinom in s smetano. V pokriti posodi kuhamo na zmernem ognju 20 minut. Medtem skuhamo poširana jajca. Pristavimo liter vode, da zavre. Prilijemo kis in odstavimo. Jajce ubijemo v zajemalko in previdno spustimo v okisani krop. Enako naredimo še s preostalimi jajci. Lonec znova pristavimo in kuhamo jajca na zmernem ognju od 4 do 6 minut. Kuhano blitvino juho odstavimo in sesekljamo s paličnim mešalnikom. Solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom, sladkorjem in  limoninim sokom. Ponovno pristavimo, da juha še enkrat prevre. Jajca poberemo iz okisane vode in damo na krožnike. Juhi primešamo sesekljano krebuljico. Juho nalijemo k jajcem na krožnike. Potresemo s prihranjenimi narezanimi blitvinimi listi in ponudimo z opečenimi rezinami belega kruha ali z na maslu popraženimi kockicami kruha.

Nasvet: Namesto poširanih (v okisani vodi kuhanih) jajc lahko k juhi ponudimo v trdo kuhana jajca, sesekljamo jih in z njimi potresemo juho na krožnikih.