Omamna sivka

S sivko popestrite limonade, marmelade, sladolede in torte

M.K.
16. 6. 2024, 11.30
Posodobljeno: 16. 6. 2024, 12.48
Deli članek:

Sivka je skoraj povsod po Sloveniji že omamno dišeče zacvetela. V svojih domovih so jo cenili že v antičnih časih, iz starorimskih kopalnic je kmalu zašla tudi v druge domače prostore ter v kuhinjo. A ni vsaka sivka primerna za uporabo.

Revija Zarja
Sivka je že od nekdaj cenjena v človekovi bližini.

Sivka velja za izjemno aromatično rastlino, številnim prikliče v spomin toskanske nasade, vonj po vročem, a mirnem poletju ter brenčanje čebel, ki jo neprestano obletavajo. A danes ne predstavlja zgolj lepote, pomiritve, misli na Sredozemlje, temveč tudi izjemno cenjeno živilo, ki ga številni v kuhinji radi uporabijo. Njena opojna aroma namreč odlično popestri limonade, marmelade in sladolede, dobro se znajde tudi v številnih drugih jedeh. A še preden se lotite nabiranja in ustvarjanja, je dobro poznati nekaj pravil.

V kulinarične namene le določena sorta

Danes so na tržišču različne sorte sivke, a žal niso vse primerne za uporabo v prehrani. Zato se, še preden sivko kupite oziroma jo posadite, prepričajte, ali gre za kulinarično sorto. Med jedilne sorte te rastline spada Lavandula angustifolia. Med bolj znanimi in pogosteje uporabljenimi pa sta little lady in munstead. Sorte sivk, ki se uporabljajo v kulinarične namene, se med seboj razlikujejo predvsem po sladkobi; angleške sorte so po navadi bolj sladkaste in zato še najbolj primerne za kulinarične podvige.

Kako jo uporabimo

Res je, da sivka diši že sama po sebi in ob stiku razvije še intenzivnejšo aromo, a v kulinariki ne bo tako preprosto. Potrebnih je namreč nekaj predpriprav, sicer bo njena trda struktura v hrani precej v napoto. Napačno pripravljena jed lahko tudi pogreni. Tako v kulinarične namene po navadi uporabljamo posušene sivkine cvetove in jih dodajamo postopoma, oziroma po načelu manj je več. Uporabimo jih pri pripravi sladic, omak, osvežilnih napitkov … Še okusnejše bo, če boste uporabili denimo sivkin sirup. Ta bo sicer jed osladil, a ji bo dodal tudi prijetno aromo. Sivko lahko uporabite tudi za sladkorne posipe, in sicer tako, da v možnarju skupaj s sladkorjem strete nekaj sivkinih cvetov. Mi smo vam pripravili dve ideji, kako lahko uporabite sivko. 

dreamstime
Sivka je izjemno dobra začimba v sladkih jedeh.
Breskova marmelada s sivko

Sestavine: 1 kg breskev, 4 osmukani cvetovi sivke, sok 1 limone, 250 g želirnega sladkorja (2:1). Priprava: Breskve operemo, razpolovimo in odstranimo koščice ter narežemo na manjše koščke. Stresemo v večji lonec. Sivkine cvetove previdno osmukamo s stebla in jih dodamo breskvam. Dodamo limonov sok in postavimo na ogenj. Počasi kuhamo tako dolgo, dokler se struktura breskovega mesa ne zmehča, kar traja približno 45 minut. Nato pretlačimo z mešalnikom in dodamo želirni sladkor ter kuhamo na majhnem ognju nadaljnjih 20 minut. Na koncu dodamo še ščepec soli in dobro premešamo. Še vročo marmelado nadevamo v sterilno pripravljene steklene kozarce in dobro zapremo, pokrijemo z odejo ter pustimo čez noč, da se marmelada povsem ohladi. Marmelado nato shranimo v hladilniku ali v hladni kleti.

dreamstime
Pripravite okusno breskovo marmelado z omamno dišečimi cvetovi sivke.
Puhaste palačinke z ribezom in sivko

Sestavine za 4 osebe: 150 g moke, 1 pecilni prašek, ščepec soli, 2 žlici sladkorja, 1 jajce, 250 ml mleka, 40 g masla, 150 g ribeza, žlička sivkinih cvetov, sladkor v prahu, olje. Priprava: V večjo skledo vsujemo moko, pecilni prašek, sol, sladkor, dodamo jajčni rumenjak, mleko in stopljeno maslo ter zmešamo v enotno zmes. Beljak stepemo in previdno z lopatko vmešamo v zmes. Na ogenj pristavimo ponev, dodamo olje in v razgreto ponev vlijemo pol zajemalke testa. Ko se zapeče, obrnemo. Ribezove jagode nežno pretlačimo, dodamo sladkor v prahu in primešamo sivkine cvetove, da dobimo preliv. Preliv polijemo po še vročih palačinkah.

Estrada

saša-lendero-in-miha-hercog
Prijatelja za vedno

Saša Lendero o odnosu po ločitvi: »Kadar sva bila skupaj v prostoru, skoraj nisva mogla dihati!«

nina-osenar, maja-oderlap, iskreno-z-majo
Nina Osenar Kontrec

Priljubljena voditeljica bo spet vodila televizijski šov

bojan mori
Bojan Mori

Prehitro se je poslovil vrhunski koroški tonski mojster

Princ George
Slavlje na dvoru

Foto: Princ George praznuje 11. rojstni dan s svežo fotografijo, ki jo je posnela Kate

IMG_7787
Epska odisejada

Začela se je Ekspedicija Triglav: Laško osvaja Pariz!

jennifer-lopez
Na temo Bridgerton

Foto: Jennifer Lopez praznovala svoj 55. rojstni dan brez Bena Afflecka

Zanimivosti

20240722_094306
Zanimivosti

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 kvadratih: razkrivamo vsebino gradbenega dovoljenja za luksuzno vilo dveh razvpitih dobaviteljev javnega zdravstva

profimedia-0866027426
Odštevanje do Olimpijade

Kdaj in zakaj so nastale znamenite Michelinove zvezdice?

nakup sončne kreme, sončna krema
Naj bo prijetno, varno in zabavno poletje

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

dnevna soba
Vintage in retro

Vračamo se k naravnim materialom in zemeljskim barvam

presnovni sindrom
Skupina dejavnikov

Nabiranje maščobe okoli trebuha lahko nakazuje na presnovni sindrom

MEHANIK, AVTOMEHANIK, KLIMA, POLNJENJE
Čiščenje in polnjenje

Zakaj iz vaše avtoklime neprijetno smrdi in kaj storiti?