Če zjutraj vedno hitite

Preverite, kakšen je najboljši zajtrk za vaš življenjski slog

T.D.
15. 6. 2024, 10.57
Deli članek:

Ko se lotimo izgube teže, je pomemben vsak obrok – kaj in koliko pojesti, da ne bo preveč, da bomo nekaj časa siti in zaužili vse, kar naše telo potrebuje.

Profimedia
Jajca so odlična izbira za zajtrk, saj jih lahko pripravimo na več različnih načinov.

Dovolj ur spanja je po mnenju strokovnjakov ključno, če želimo ohranjati želeno težo. Številne študije dokazujejo, da imajo ljudje, ki spijo premalo (od pet do šest ur na dan), širši pas oziroma je verjetnost debelosti večja kot pri tistih, ki spijo dovolj. Vzrok naj bi bil v tem, da premalo spanca vpliva na hormone, zaradi česar pojemo več hrane in čutimo močnejšo željo po sladkih in mastnih prigrizkih. Dobro je tudi, da omejite čas, ko jeste. Courtney Peterson, zdravnica in profesorica na univerzi v Alabami, je ugotovila, da so rezultati pri hujšanju veliko boljši, če ljudje jedo omejen čas v dnevu – na primer le osem ali deset ur na dan, preostanek dneva pa sledi nekakšen mini post. Rezultati njene študije so pokazali, da so ljudje, ki so jedli do treh popoldne (in potem do zjutraj nič več), izgubili več teže kot tisti, ki so pojedli enako količino hrane (1400 kalorij) v celem dnevu. Če vas mika tak način prehranjevanja, strokovnjaki svetujejo, da začnete postopoma – najprej jeste na primer samo med sedmo uro zjutraj in peto popoldne, nato pa zmanjšate teh deset ur na osem ur dnevno. 

Če se vam vedno mudi

Če spadate med tiste, ki se jim zjutraj vedno mudi, in nikoli nimate časa, da bi se usedli za mizo ter pojedli nekaj konkretnega, so vaši zajtrki najbrž sestavljeni iz nečesa, kar lahko jeste sproti – med potjo v službo ali med tem, ko se zjutraj urejate ali urejate otroke. Namesto da bi takrat grizljali rogljič ali kaj podobno nezdravega, si raje zjutraj privoščite le kavo, proteinsko bogat zajtrk pa si pripravite že večer prej in ga potem pojejte v službi. V manjši skledi zmešajte ovsene kosmiče in proteinski prašek, dodajte vodo in zmešajte. Nato dodajte pol žlice kokosovega olja in medu, malo mletega cimeta in oreščke. Zaprite v posodo in shranite v hladilniku. Zjutraj ali v službi mešanici dodajte koščke svežega sadja in zajtrk je pripravljen.

Če radi grizljate

Če ste eden tistih ljudi, ki zjutraj prigriznejo nekaj tukaj in nekaj tam, potem vsaj nezdrave prigrizke zamenjajte z zdravimi. Grizljajte na primer narezano zelenjavo (kumarice, papriko, brokoli ali kaj drugega), ki jo pomakate v gvakamole (namaz iz avokada) ali humus (namaz iz čičerke). Zraven si narežite trdo kuhano jajce, zajtrk pa dopolnite s kakšnim kosom sadja.

Če obožujete smutije

Trik za dober smuti je, da odkrijete pravo kombinacijo proteinov, ogljikovih hidratov in zdravih maščob. Začnite z zelenjem (na primer špinačo ali bučkami), dodajte sadje (ki je lahko sveže ali zamrznjeno), grški jogurt in avokado. Če se ne počutite najbolje, je odličen dodatek tudi malce ingverja. Smuti razredčite z malo mleka ali rastlinskimi napitki ter zmeljite. Da boste čim bolj in čim dlje siti, pijte smuti počasi, ne vsega naenkrat. 

Če ne morete brez jajc

Jajca so odlična izbira za zajtrk, saj jih lahko pripravimo na več različnih načinov – umešana, na oko, kot omleto, trdo ali mehko kuhana … Izbire je res veliko, da pa ne bi jedli samo jajc, poskusite še tako, da jih kombinirate z zelenjavo. Narezano zelenjavo (čebulo, paradižnik, kumare in zeleno papriko) pokuhajte v malo zelenjavne juhe. Ko je zelenjava mehka, dodajte dve jajci in ju vmešajte, dodajte pa še malo kurkume za okus. Mešanico zelenjave in jajc nato stresite na posteljico iz listnate zelenjave, dodajte malo svežega avokada in odličen zajtrk je pripravljen. Na koncu lahko pojeste še malce sadja, če ne morete brez sladkega, pa si privoščite še košček ali dva črne čokolade.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste