Urša Trebušak

Novinarstvo je zamenjala za hipnozo

Katja Kaja Mejač
4. 10. 2022, 10.57
Posodobljeno: 6. 10. 2022, 09.22
Deli članek:

Urša Trebušak je med nosečnostjo začela iskati svoje poslanstvo, saj je spoznala, da se je po desetletju in pol dela v novinarstvu njena pot v tej panogi zaključila. Postala je praktik Nevrolingvističnega programiranja in RTT hipnoze po metodi Marise Peer in zdaj drugim pomaga, da spoznajo in ugotovijo, kako so ustvarili nezaželene vzorce razmišljanja in vedenja, nato pa jih z močjo podzavestnega uma lahko spremenijo.

Arhiv
Urša Trebušak

Nam lahko na kratko opišete RTT hipnozo (Rapid transformational Therapy) in jo tako približate širši publiki?
RTT hipnoza je kratica za Rapid transformational Therapy, kar bi v slovenščino lahko prevedli »bliskovita preobrazba«. RTT je tako učinkovita metoda, ker uporablja hipnozo. Ko gre človek v stanje tako globoke sproščenosti, ki nastopi med hipnozo, dobi dostop do svoje podzavesti in s tem dostop do tega, kako so nastajala njegova prepričanja ter njegovi vzorci razmišljanja in vedenja. Ti vzorci za večino med nami nastanejo v prvih petih ali sedmih letih življenja in večinoma se ne spomnimo, zakaj in kako so nastala. Med RTT pa lahko spoznamo, kako smo kot otroci doživljali neke dogodke ali situacije, običajno s svojimi starši ali v vrtcu, lahko tudi v šoli. Tako pridemo tudi do razumevanja, zakaj smo o sebi in življenju ustvarili omejujoča prepričanja. Na primer zakaj smo se odločili, da ni smo dovolj dobri, zakaj smo začeli dvomiti vase in v svoje sposobnosti, zakaj mislimo, da bo drugim vedno uspelo, nam pa ne. Pa tudi, kako smo sploh začeli verjeti, da ni denimo nismo vredni, da nas cenijo in spoštujejo, ali da uživamo v dobrih in lepih odnosih.

PREDAVANJAE NA VIKENDU DOŽIVETIJ

Urša bo svoje poslanstvo in hipnozo RTT med 7. in 9. oktobrom predstavila na Vikendu doživetij, ki bo tokrat potekal v Hotelu Špik, Gozd Martuljek. Poleg Uršinega predavanja organizatorji pripravljajo pestro dogajanje. Vadbe, meditacije, predavanja zanimivih strokovnjakov s področja zdravja, osebnostne rasti in dobrega počutja ter večerno sprostitev ob glasbi in druženju. Nekaj zadnjih sob je še na voljo.
Več informacij najdete TUKAJ >>KLIKNITE<<.

Kaj s tem dosežemo?
Ko človek dobit ta uvid, dobi tudi možnost, da to tudi spremeni. Da te vzorce obrne na glavo, jih predela in svoj um programira na novo. Svoj um lahko nauči novega načina razmišljanja in vedenja in to na tak način, ki ga vodi do cilja, ki ga želi. Sam sebe programira, da bo uspešen, da je vreden, da si zasluži, da je dober. Bistvena sestavina RTTja je ravno hipnoza, ki omogoča vpliv na podzavestni um in deluje bistveno bolj globoko kot klasičen pogovor.

Ko govorite o hipnozi, s tem ne mislite nezavednega stanja, ki ga vidimo v popularni kulturi, ampak gre za zavesten pogovor?
Ljudje imajo veliko strahov in predsodkov v povezavi s hipnozo. To izvira predvsem iz šovov in filmov, kjer so videli odrsko hipnozo. Ta je namenjena zabavi in ljudje, ki sodelujejo v teh šovih, serijah ali filmih so izbrani ljudje, ki so primerni za tak nastop. So ljudje, ki si zares želijo takšne hipnoze, a ta nima nič skupnega s terapevtsko hipnozo. Pri RTT gre posameznik v globoko sproščeno stanje, a se pri tem ves čas zaveda. Ne samo, da ne zaspi ali pade v nezavest, kot si ljudje predstavljajo, ko slišijo za hipnozo. ampak v resnici dobi še širši dostop do svojega uma, še več se zaveda. Predstava o hipnozi, da človek nima nadzora, da mu nekdo šari po glavi, nima ničesar skupnega z resnico.

Arhiv
Urša Trebušak

Koliko pogovorov je potrebnih za rezultat, ki si ga ljudje želijo?
Obravnava traja približno dve uri, z ljudmi pa običajno delam enkrat ali dvakrat. Več kot to je potrebno takrat, ko se izkaže, da so neka prepričanja izjemno globoka, ali pa da je težava, s katero se človek sooča, zelo kompleksna. Lahko, da je nekdo v otroštvu preživljal zelo travmatične dogodke in to preprosto vzame več časa. Da se vse to predela in da se novi vzorci vzpostavijo v celoti. Tudi nekatere težave vzamejo več časa in podpore. V večini primerov, s katerimi delam jaz, pa sta potrebni eno ali dve srečanji, ker se najpogosteje ukvarjam s samozavestjo ljudi, njihovo samopodobo in te stvari se običajno obrnejo zelo hitro.

Za koga so RTT hipnoze primerne in kdo se na vas največkrat obrne?
Najpogosteje ljudje, ki imajo težave s samopodobo, samozavestjo, z občutkom manjvrednosti. To se v življenju pozna na različne načine. Od tega, kako nastopajo v službi, ali so sposobni napredovati, kako je v odnosih v partnerstvu ... Če imajo recimo občutek, da niso vredni ljubezni, spoštovanja, se to vedno kaže v njihovih partnerskih odnosih. Ljudje lahko doživljajo hude stiske, tudi v o odnosih z otroki ali starši.

Potem pa so ljudje, pri katerih zaradi določenega načina razmišljanja doživljajo tudi fiziološke težave. Doživljajo glavobole, imajo težave s prebavo ... Njihovo telo odreagira na tisto, kar se dogaja v njihovem umu.

Arhiv
Urša Trebušak

Kdo najbolj vpliva na naše vzorce?
V prvih petih letih življenja nastane največ naših vzorcev. Takrat smo programirani in vzpostavimo svoja prepričanja o tem, kakšni smo, kaj lahko dosežemo, koliko smo vredni, kako radi nas bodo imeli, svoj pogled do sebe in sveta okoli nas. Načeloma se to vzpostavlja do petega, šestega, sedmega leta starosti. Največji vpliv imajo starši, kasneje tudi vrstniki in nato tudi osnovana šola. V resnici smo ves čas podvrženi neke vrste programiranju s strani staršev, sovrstnikov, učiteljev ... Dokler smo majhni, samo sprejemamo, kar dobivamo.

Kdaj ste se vi prvič srečala z raziskovanjem podzavesti?
Do RTT in NLPja me je privedlo čisto navdušenje nad tem, kako deluje naš um. Kaj vse lahko dosežemo s svojim umom, če ga uporabljamo pravilno. Če sami sebi dajemo dobre sugestije, lahko dosežemo praktično karkoli. Lahko pa sami sebe tudi popoloma sabotiramo na vseh področjih. Kako lasten um, lastno razmišljanje, vpliva na to, ali bo kdo uspešen, ali bo imel lepe odnose z ljudmi, ali bo zdrav ali ne, to me je od nekdaj fasciniralo.

Ko sem prvič slišala Mariso Peer, kako razlaga o tem, kako naš um deluje in je v enem nastopu povedala vse o tem, kako bi moral um delovati, me je tako navdušila, da sem si rekla, da bi tudi sama rada vedela to, kar ve ona in to želela to znati. Tako da sem se predvsem zaradi navdušenja podala v to. Je pa vse skupaj sovpadalo s časom, ko sem v vsakem primeru želela najti novo pot zase. Takrat sem zanosila in sem vedela, da je obdobje novinarstva zame zares zaključeno in sem iskala nekaj, kar bi mene resnično navdušilo in točno takrat sem našla RTT.

Tudi sama imate dve hčeri, se pri vzgojo obremenjujete s tem, da jima ne bi neželenih vzpostavili vzorcev ali se s starševstvom soočate po občutkih?
Iskreno, deloma sem s tem tudi obremenjena, saj se včasih zalotim, da razmišljam 'ojoj, kaj pa sem zdaj naredila'. Ampak mislim, da je to nekaj zelo običajnega za vse starše, ki o starševstvu in o tem, kako vzgajajo, razmišljajo zavestno. V osnovi pa gre za to, da skušamo narediti najboljše kar znamo v določenem trenutku. Včasih je to dobro, včasih pa ne preveč ... Starševstvo je ena najtežjih vlog v življenju. Sledim svojim občutkom in znanju, ki sem ga nabrala. Seveda mi pomaga, ker vem, kako besede ali reakcije vplivajo na njiju. Ker to vem, se vsega skupaj bolj zavedam in se poskušam izogniti določenem napakam, a se kljub temu kdaj pa kdaj zgodijo.

Arhiv
Urša Trebušak

Lahko celoten postopek obravnave na kratko razložite tudi na kakšnem splošnem primeru? Kako RTT obravnava poteka in kako se oseba osvobodi svojih vzorcev?
Imela sem primer gospe, ki se je ves čas soočala s strahom, da bo nekaj narobe z njenim zdravjem. Vsakič, ko je začutila karkoli v telesu, bolečino ali zaznavo, je takoj pomislila na to, da kaj če je kaj narobe in bo zbolela. Strah je bil tako hud, da jo je začel hrometi. Zdravnik je vedno ugotovil, da je vse v redu, da je zdrava, gospa pa se je nato lahko sprostila. Na določeni točki je prišla do mene in hitro se je pokazalo, da se je njen um v prvih letih življenja, ko je doživljala travmatično otroštvo, naučil dvomit vase, dvomit v zdravje ... Njen vzorec razmišljanja je bil tak, da je potrebno vedno pričakovati le najslabše in da se bodo zgodile le najslabše stvari. Ko je med hipnozo videla, kako je te iste strahove in negotovosti doživljala kot majhna punčka, je lahko to obrnila. Dejansko je dosegla to, da je svoj podzavestni um prepričala, da ni več majhna punčka, da ni treba, da jo je strah, da ni več sama, da se ji ne bo nič hudega zgodilo. Ko je na ta način vplivala na podzavestni um, so ti strahovi odšli. Število ljudi, ki imajo ta strah, da bo nekaj narobe z njihovim zdravjem, se je po obdobju korone bistveno povečalo. Kot da bi korona na plano privlekla tiste bolečine, ki so jih ljudje doživljali kot majhni otroci.

Več o Urši Trebušak, RTT hipnozi in hipnotični moči samozavesti si preberite TUKAJ >>KLIKNITE<<.

Kolikokrat so ljudje presenečeni, ko ugotovijo, od kod izvirajo njihovih vzorci?
Velikokrat pridejo k meni ljudje, ki pravijo, da so imeli super otroštvo, da je bilo vse v redu, da so jih starši podpirali, da so se razumeli z bratom ali sestro, a ne vedo, zakaj so recimo tako nesamozavestni, zakaj imajo tremo, zakaj dvomijo vase. Potem gredo v hipnozo in vidijo, kako so pri recimo treh letih doživeli določene stvari na popolnoma drugačen način, kot se jih spomnijo danes. Bistveno bolj boleče. Primer: Delala sem z gospo, ki je imela strašno nezaupanje vase. Njen podzavestni um pa je na plano prinesel primer, ko je bila stara pet let. Mame ni bilo doma in ona se je odločila, da bo počistila hišo. Naredila je vse, kar je znala. Potem je mama prišla domov, vsa utrujena zaradi službe in ni opazila, da se je punčka potrudila, še več, razjezila se je, ker so bile določene stvari premaknjene. Ta majhna punčka je v resnici doživela totalen poraz. »Tudi takrat, ko dam vse od sebe, ni dovolj dobro.« Na tak način se potem vzpostavijo ta prepričanja, velikokrat v čisto vsakdanjih situacijah.

Kolikokrat pa pridejo ljudje, ki točno vedo, od kod izvira ta glavni vzorec? Ki imajo samozavedanje, a se tega ne znajo rešiti?
Zelo veliko je ljudi, ki raziskujejo o sebi, razmišljajo ... Potem pa se znajdejo v situaciji, ki razumejo problem, a ne vedo, kaj naj naredijo s tem. Takrat jim pomagamo, da na ta podzavestni um delujejo tako, da to bolečino spustijo. Da spremenijo ta vzorec razmišljanja. Človek med hipnozo dobi možnost, da svojemu podzavestnemu umu dobesedno dopove, da ni več majhen, da ne potrebuje več potrditve staršev ... Oseba nauči sebe in svoj um, da je vredna, da je samozavestna, da je čudovita točno takšna kot je in da lahko doseže čisto vse, kar si želi v svojem življenju. RTT ni samo zato, da razumemo, kaj se dogaja, ampak je predvsem orodje, da vzpostavimo takšno prihodnost, kot si jo želimo. Najprej gremo v preteklost, obrnemo tisto, kar je vzpostavilo negativne vzorce, nato pa vplivamo predvsem na prihodnost.

Bi radi Uršino predavanje slišali v živo? Pridružite se nam ta vikend, med 7. in 9. oktobru, na Vikendu doživetij v Hotelu Špik. Zadnje sobe se še na voljo.
Zagotovite si svojo, kliknite >>TUKAJ<<

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste