Blitva

Ta poletna zelenjava nas brani pred pešanjem vida

Mojca Kopriva
12. 6. 2022, 14.09
Deli članek:

Vsaka ženska, ne glede na leta, bi morala redno jesti blitvo, saj je še posebno za nežnejši spol bogat vir zdravja.

Dreamstime
Blitvo lahko hranite v hladilniku do štiri dni.

Seveda jo svetujemo tudi moškim, med drugim namreč varuje pred razvojem raka prostate. Ščiti tudi pred osteoporozo, alzheimerjevo boleznijo in infarktom. Njena velika prednost pa je, da ob toplotni obdelavi ne izgublja hranilne vrednosti. Blitvo so izjemno cenili že v davnih časih, o čemer pripovedujejo denimo Aristotelovi zapisi iz 4. stoletja pr. n. št. Njene zdravilne moči so poznali že stari Grki in Rimljani, imeli so jo celo za čudežno rastlino. Vzgajajo jo zaradi izjemno hranilne sestave listov, medtem ko se korenina redkeje uporablja, saj menijo, da nima posebne vrednosti.

Varuje pred osteoporozo

Vitamin K ter minerala kalcij in magnezij krepijo zdravje in moč kosti. Vitamin K1 preprečuje pretirano aktiviranje osteoblastov, celic, ki razjedajo kostno tkivo. Poleg tega se vitamin K1 v črevesju pretvarja v vitamin K2, ki spodbuja aktiviranje osteokalcina, najpomembnejšega nekolagenskega proteina v kostnem tkivu. Osteokalcin je še posebej pomemben pri usmerjanju molekul kalcija v kosti.

Ohranja zdravje oči

Blitva vsebuje velike količine betakarotena, ki je vsestransko koristen za zdravje oči. Po trditvah strokovnjakov ta vitamin zmanjšuje tveganje razvoja makularne degeneracije, glavkoma, nočne slepote in drugih motenj vida. Karotenoidi, lutein in zeaksantin prav tako ščitijo oči. Lutein spada med zelo dobre zaščitnike pred škodljivim delovanjem UV-žarkov. Zmanjšuje tveganje degeneracije oči, ščiti občutljivo tkivo roženice in preprečuje razvoj očesne mrene.

Zmanjšuje tveganje sladkorne bolezni

Znano je, da so prehranske vlaknine izjemno koristne pri preprečevanju sladkorne bolezni. Upočasnijo absorpcijo hranilnih snovi, kar pripomore k vzdrževanju stabilne ravni sladkorja v krvi. Raziskave so potrdile, da vlaknine pri bolnikih, ki že trpijo zaradi te bolezni, prav tako pomagajo znižati raven glikiranega hemoglobina.

Preprečuje alzheimerjevo bolezen

Vitamin K lahko zaradi antioksidativnih lastnosti prepreči odmiranje živčnih celic, kar je posledica oksidativnega stresa. Znanstveniki menijo, da je nizka raven vitamina K povezana z razvojem alzheimerjeve bolezni; raziskave so to potrdile.

Varuje zdravje srca in krvnih žil

Blitva vsebuje hranila, ki ugodno vplivajo na zdravje srca in ožilja. Raziskave so pokazale, da je pri ljudeh, ki ne zaužijejo dovolj kalcija, magnezija in kalija, večja verjetnost povišanega krvnega tlaka. Našteti minerali namreč spodbujajo sproščanje natrija iz telesa in tako pripomorejo k širjenju arterij ter znižanju krvnega tlaka. Pomembno je sicer vedeti, da jemanje teh mineralov v obliki prehranskih dopolnil nima enako dobrih učinkov, kot če jih uživamo s hrano.

Nakup in shranjevanje blitve

Pri nakupu te zelenjave bodite pozorni na njen videz in kakovost. Listje blitve ne sme biti uvelo, temveč čvrsto in izrazito temno zelene barve. Steblo mora biti trše in na koncih ne sme biti rjavo, saj je to znak gnitja. Blitvo lahko hranite v hladilniku do štiri dni. Zavijte jo v plastično vrečko. Če imate blitvo na svojem vrtu, ne dovolite, da propade. Brez strahu, da bo manj okusna, jo zamrznite. Je namreč ena od vrst zelenjave, ki tudi zamrznjena skorajda popolnoma ohrani svoj okus. Zamrznete jo tako, da najprej liste blanširate v vreli vodi (približno dve minuti), nato jih ohladite in shranite v zamrzovalnik cele ali na drobno narezane, odvisno od tega, kako boste blitvo pripravljali.