Ledvični kamni

Drobni delčki, ki lahko povzročijo hude bolečine

Tea Dečman
29. 1. 2022, 14.59
Deli članek:

Dobro delovanje ledvic je ključnega pomena za zdravje človeka, saj med drugim ledvice skupaj z mehurjem pripomorejo k učinkovitemu čiščenju telesa. Kadar je delovanje ledvic prizadeto, je torej prizadeto vso telo.

Dreamstime
Bolečina v ledvenem predelu, ki nastane zaradi kamna, ni stalna, je pa lahko zelo huda.

Osnovna funkcija ledvic je prečiščevanje odpadnih presnovkov, odvečne količine natrija in vode iz krvi ter njihovo odstranjevanje iz telesa. Vsako ledvico sestavlja približno milijon drobnih filtrov, ki prečiščujejo tekočino, ta pa se potem steka v zbiralca. Tekočina lahko potuje skozi ledvice kot razredčen seč ali pa se v njih iz seča resorbira voda in na ta način seč postane bolj koncentriran. Tako se v sečilih začnejo tvoriti trdni drobci (kamni).

Kako prepoznamo bolezen?

Značilne, ponavljajoče, močne bolečine v predelu ledvic, ki izžarevajo v medenico, do mehurja in spolnih organov, se pojavljajo v obliki kolik, ki se jim pogosto pridružijo še zvišana telesna temperatura in slabost ter bruhanje, včasih tudi kri v seču. Ledvični kamen namreč potuje iz ledvičnega meha v začetni del sečevoda, in če se na tem mestu zagozdi, ga poskuša sečnik z močnim krčenjem iztisniti naprej. Bolečina popusti takoj, ko ledvični kamen zdrsne v sečnik ali pa se vrne v ledvični meh.

dreamstime
Ena od metod zdravljenja je lasersko drobljenje kamnov, ki se nato izločijo z urinom.

Brez odlašanja k zdravniku

Izkušnje ljudi, ki so se že spopadli s to težavo, kažejo, da hude bolečine obolelega hitro pripeljejo k zdravniku, neredko celo v ambulanto za nujno medicinsko pomoč. Vsekakor je pri vsaki močni, dalj časa trajajoči oziroma ponavljajoči bolečini v ledvenem predelu nujno, da vas pregleda osebni zdravnik, ki najbolje pozna vaše splošno zdravstveno stanje in morebitne druge bolezni, naslednji korak pa bo usmeritev k specialistu. Z ledvičnimi kamni se najpogosteje srečuje urolog, ki bo opravil potrebne preiskave, predlagal nadaljnje postopke in odstranitev ledvičnih kamnov s primerno metodo.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje je v prvi vrsti odvisno od velikosti kamna oziroma kamnov. Pri manjših je velika verjetnost, da se bodo izločili sami, zato lahko zdravnik svetuje, da počakamo dva tedna in z analgetiki ublažimo bolečine. Na srečo klasični kirurški posegi, ki so za bolnika tudi najbolj invazivni, danes skoraj niso več potrebni. Endoskopski posegi so za bolnika bistveno manj obremenjujoči in se v praksi večkrat uporabljajo, predvsem ko gre za velike kamne ali kamne na določenih mestih. Najmanj invaziven poseg je zunajtelesno drobljenje s pomočjo zvočnih valov, ki je prva metoda izbora za večino bolnikov z ledvičnimi kamni. Izvaja se s pomočjo naprav, ki pošiljajo usmerjene zvočne valove v smeri proti kamnu. Ti valovi razbijejo kamen, ki se nato lažje spontano izloči v obliki majhnih drobcev.

dreamstime
Najpomembnejši ukrep za preprečevanje nastajanja kamnov je uživanje dovolj velike količine tekočin.

Prehrana in dieta

Daleč najpomembnejši ukrep, usmerjen predvsem v preprečevanje nastajanja kamnov, je uživanje dovolj velike količine tekočin. S tem spodbujamo izločanje večjih količin urina, ki je zato tudi bolj razredčen, v takšnih pogojih pa kamni težje nastajajo. Običajno se bolnikom z ledvičnimi kamni priporoča, da zaužijejo toliko tekočine, da bi čez dan izločili od dva do 2,5 litra urina. Dolgo časa je veljalo, da je za bolnike z ledvičnimi kamni priporočljiva prehrana z omejenim vnosom živil, ki vsebujejo kalcij. Danes vemo, da to ne drži. Resnica je pravzaprav ravno nasprotna. Raziskave so pokazale, da prehrana z omejenim vnosom kalcija privede do še hitrejšega nastajanja ledvičnih kamnov, zato se bolnikom priporoča normalen vnos mlečnih izdelkov in drugih živil s kalcijem. Priporočljivo pa je omejiti vnos soli s hrano. Uživanje soli namreč poveča izločanje kalcija z urinom.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste