Pod drobnogledom

Kako zdrava je tuna iz konzerve?

Z.F.
16. 5. 2020, 10.02
Deli članek:

Tunina v oljčnem olju iz konzerve je odlična malica, ki hitro poteši lakoto, obenem pa telo oskrbi s pomembnimi maščobnimi kislinami, ki jih samo ne more proizvesti. Pa vemo, kaj jemo?

Dreamstime
Kvaliteta tune je, sodeč po preverjanju, dobra, prav tako svežina konzerviranih rib.

Ribe so pomemben del uravnotežene prehrane, a jih Slovenci zaužijemo premalo. Le četrtina nas uživa ribe vsak teden, a bolj kot sveže ribe so predvsem pri mladih in moških priljubljene ribje konzerve ter paštete (42 odstotkov Slovencev te uživa enkrat do trikrat na mesec). Ker je tunina v oljčnem olju priljubljena izbira potrošnikov, so na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) preverili kakovost tunine v konzervi, prav tako pa kakovost olja.

Vrednosti nevarnih kovin v mejah normale 

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Za kilogram tunine so odšteli od malo manj kot devet pa vse do 27 evrov. A rezultati testa kažejo, da pri izbiri tunine cena ni najboljši pokazatelj kakovosti. Drži, da se je najslabše odrezal vzorec, ki je med cenejšimi, a za zmagovalno tunino boste odšteli manj od povprečja. Obetavni so rezultati glede vsebnosti kadmija in kositra, teh namreč niso zaznali v nobenem vzorcu, je pa polovica vzorcev vsebovala merljivo količino živega srebra, a kljub vsemu nobena od vrednosti ni presegla dovoljene meje 1 mg/kg, ki jo določa zakonodaja.  

Katero ribo jemo?

Kakovost konzervirane ribe je očem potrošnika skrita, pogosto potrošnik niti ne izve, katera vrsta tune je v konzervi. Na ZPS pa so v okviru testa z analizo DNK preverjali, katera vrsta ribe je v konzervi in ali ustreza navedbi na embalaži (če ta navedba obstaja). Pri treh vzorcih vrste niso mogli določiti, rezultati analize pri ostalih vzorcih pa so pokazali, da je konzervirana riba skladna z navedbo na embalaži. V šestih vzorcih je bilo meso črtastega tuna, v treh pa rumenoplavuti tun. Slednji je zaradi senzoričnih lastnosti kulinarično bolj cenjen, vendar je na končno oceno bolj kot vrsta tune vplivala svežina uporabljene ribe v izdelku. Z izjemo enega vzorca od dvanajstih testiranih so se v tem delu testa preostali vzorci dobro odrezali.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025