Koromač je zrel in posušen plod kobulnice, ki je na videz podobna kumini, po okusu pa spominja na pikantno-sladek janež. Zaradi njegovih zdravilnih lastnosti bi ga zagotovo morali bolj pogosto umeščati v svoje jedilnike, saj blagodejno vpliva na srce in srčno-žilni sistem. Vsebuje namreč vlaknine, ki znižujejo raven holesterola v krvi, kalij, ki zmanjša možnost bolezni srca in ožilja ter anetol, ki blaži raznovrstna vnetja v telesu. Blagodejno vpliva tudi na krepitev imunskega sistema, saj vsebuje številne vitamine skupine B in C ter antioksidante, ki preprečujejo oksidativni stres.
Maestro začimbe so že več desetletij navdih za ustvarjanje v kuhinji. Začimbe, dišavnice in drugi dodatki jedem so neprecenljiva skrivnost vsake gospodinje, saj rojevajo pestrost in bogatost okusa.
Kot začimba se uporablja v mnogih kuhinjah, v zmleti obliki je nepogrešljiva sestavina celo v številnih začimbnih mešanicah, saj se odlično ujema z meto, meliso, peteršiljem, timijanom, cimetom, kumino in limonino lupinico. Kuharice in kuharji po njem posegajo predvsem pri pripravi mastnih jedi, pa tudi zelenjavnih in mesnih, saj obogati okus pikantnih omak in solatnih prelivov. Ker se odlično ujema z limono in limeto, je nepogrešljiv dodatek tudi k morskim jedem.
Pred kratkim se je ta slovita začimba pridružila tudi bogati ponudbi Maestro začimb.
Poleti pa mleti koromač lahko uporabimo v osvežilnem ledenem čaju, ki nam bo olajšal vroče dneve in prijetno osvežil večere. Je odlična brezalkoholna in zdrava osvežitev, ki jo preprosto morate preizkusiti, saj vsebuje kopico vitaminov B in C, ter kalcija, bakra, železa, magnezija in kalija.
Prijetna poletna osvežitev: ledeni koromačev čaj
Ledeni čaji, ki jih pripravimo sami, v vročih poletnih dneh ne predstavljajo le priložnosti za dobro osvežitev in hidracijo, temveč tudi za eksperimentiranje v kuhinji. Če ste se naveličali vode in različnih sokov ter procesiranih pijač, so domači ledeni čaji bolj zdrava, manj kalorična in pa tudi cenejša izbira. Popolnoma jih lahko prilagodite svojemu okusu in tako poskrbite, da bo osvežitev še bolj zdrava.
Vodo zavremo in ji dodamo žlico posušenih melisinih ali metinih lističev ter dve čajni žlički Maestro koromača, ki ga pred tem zdrobimo, nato pa dobro vmešamo v čaj. Počakamo, da se ohladi in vmes stisnemo srednje veliko limono. Ko se čaj ohladi, dodamo stisnjen limonin sok in pest ledenih kock.