V maju bomo nedvomno imeli veliko dela z zgodnjimi jagodami, ki bodo kmalu podarile prvi letošnji pridelek, številne vrste solate, ki smo jih posejali pozno spomladi, bodo primerne za prvo bero, kmalu pridejo na vrsto tudi češnje. Če se podamo na travnike, jase in v gozd, nas v tem času pričakujejo mavrahi, tudi bezeg že odpira prve cvetove, prav tako je zadišala akacija.
OD KOD AKACIJA?
Akacijo so v Evropo prinesli v 16. stoletju iz Amerike, kjer se je precej hitro razširila. Prepoznamo jo po grozdastih socvetjih bele do bledo rumene barve, ki omamno dišijo po medu. Les je slabo gorljiv, cvetovi pa vsebujejo številne dragocene spojine, ki blagodejno vplivajo na naše telo.
UPORABA CVETOV
Cvetove lahko uporabljamo tako sveže kot posušene. Čaj iz posušenih cvetov je dober za pomirjanje kašlja, učinkuje pa tudi proti vnetjem, krčem in deluje kot rahlo odvajalo. V ljudski medicini je znana uporaba za sprožitev potenja in zaviranje nastajanja želodčne kisline, kar je posebno koristno pri zdravljenju želodčnih in črevesnih razjed.
VSESTRANSKOST
Pa ne samo v zdravilstvu, akacija je priznana tudi v kozmetiki. Razširjena je predvsem uporaba pri težavah s kožo. Čaji in pripravki iz akacije se uporabljajo zlasti za izboljšanje tonusa kože in odlično delujejo pri glajenju gub. Akacijev med lahko uporabite za pomiritev razdražene kože ali ga pomešate z jogurtom in si tako pripravite hranilno masko. Če boste mešanici primešali še nekaj grobe morske soli, si boste pripravili odličen piling, ki bo kožo očistil in hkrati nahranil. Za sprostitev pa vam priporočamo, da nekaj akacijinih cvetov, suhih ali svežih, nasujete v kopel, ki bo poskrbela za sprostitev.