BELO ZIMSKO ZDRAVJE

Cvetača je odličen nadomestek riža

Z.F.
3. 12. 2017, 13.00
Deli članek:

Zakaj si ne bi privoščili izjemno zdrave vrste zelenjave, bogate s hranilnimi snovmi? Zaradi številnih vlaknin je koristna za dobro delovanje črevesja in srca, v njej najdemo tudi ogromno antioksidantov.

Profimedia
Cvetačo lahko uporabimo za pripravo odličnih kremnih juh. Uživamo jo lahko surovo v solatah, naribano in podušeno ali pečeno in gratinirano

Profimedia
Cvetača vsebuje tudi veliko antioksidantov

Cvetača je eno od najboljših živil, kadar gre za oskrbo telesa z vlakninami. Prednost vlaknin je v tem, da nas nasitijo, pri čemer pa v telo vnesemo le malo kalorij. Zato je hrana z veliko vlakninami zelo koristna tudi pri uravnavanju telesne teže. Cvetačo uvrščamo med eno izmed najboljših dietnih živil, saj velik delež predstavlja voda.

KREPI IMUNSKI SISTEM IN ODVAJA VODO

Cvetača vsebuje veliko vitamina C, zato krepi imunski sistem. Preprečuje krvavitve dlesni, odvaja odvečno vodo, pomaga pri zaprtju in težavah z ledvicami. Ker vsebuje lahko prebavljive beljakovine, je primerna tudi za sladkorne bolnike ter bolnike s črevesnimi in želodčnimi težavami.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

KAKO JO KUHAMO

Cvetača med kuhanjem rada razvije neprijeten vonj. Tega omilimo tako, da cvetačo pred kuhanjem blanširamo, nato jo kuhamo na nizkem ognju v odprti posodi le nekaj minut (od pet do sedem), saj se lahko hitro razkuha. Vodo solimo šele pred koncem kuhanja, ko je cvetača še čvrsta. Cvetače nikoli ne kuhamo v aluminijasti posodi, saj se tako prej obarva sivo. Lahko pa vodi, v kateri bomo kuhali cvetačo, dodamo nekaj kapljic kisa ali limoninega soka. Barvo bo ohranila tudi, če jo bomo skuhali v mešanici vode in mleka.

GRATINIRANA CVETAČA

Pripravite odlično prilogo k mesnim in ribjim jedem ter poskrbite za odlično kosilo. Potrebujete 500 g cvetače, 1 jajce, 150 g kisle smetane, 1 dl mleka, 50 g parmezana, dober ščep soli, popra in muškatnega oreščka ter maslo. Cvetačo najprej na hitro pokuhajte (približno 7 minut). V skledi zmešajte jajca, mleko, kislo smetano, parmezan ter začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Pekač predhodno namastite, vanj stresite odcejeno cvetačo ter jo prelijte z mešanico kisle smetane in jajc. Potresite s sirom in pecite 30 minut.

Zanimivosti

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem