Cvetača je eno od najboljših živil, kadar gre za oskrbo telesa z vlakninami. Prednost vlaknin je v tem, da nas nasitijo, pri čemer pa v telo vnesemo le malo kalorij. Zato je hrana z veliko vlakninami zelo koristna tudi pri uravnavanju telesne teže. Cvetačo uvrščamo med eno izmed najboljših dietnih živil, saj velik delež predstavlja voda.
KREPI IMUNSKI SISTEM IN ODVAJA VODO
Cvetača vsebuje veliko vitamina C, zato krepi imunski sistem. Preprečuje krvavitve dlesni, odvaja odvečno vodo, pomaga pri zaprtju in težavah z ledvicami. Ker vsebuje lahko prebavljive beljakovine, je primerna tudi za sladkorne bolnike ter bolnike s črevesnimi in želodčnimi težavami.
KAKO JO KUHAMO
Cvetača med kuhanjem rada razvije neprijeten vonj. Tega omilimo tako, da cvetačo pred kuhanjem blanširamo, nato jo kuhamo na nizkem ognju v odprti posodi le nekaj minut (od pet do sedem), saj se lahko hitro razkuha. Vodo solimo šele pred koncem kuhanja, ko je cvetača še čvrsta. Cvetače nikoli ne kuhamo v aluminijasti posodi, saj se tako prej obarva sivo. Lahko pa vodi, v kateri bomo kuhali cvetačo, dodamo nekaj kapljic kisa ali limoninega soka. Barvo bo ohranila tudi, če jo bomo skuhali v mešanici vode in mleka.
GRATINIRANA CVETAČA
Pripravite odlično prilogo k mesnim in ribjim jedem ter poskrbite za odlično kosilo. Potrebujete 500 g cvetače, 1 jajce, 150 g kisle smetane, 1 dl mleka, 50 g parmezana, dober ščep soli, popra in muškatnega oreščka ter maslo. Cvetačo najprej na hitro pokuhajte (približno 7 minut). V skledi zmešajte jajca, mleko, kislo smetano, parmezan ter začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Pekač predhodno namastite, vanj stresite odcejeno cvetačo ter jo prelijte z mešanico kisle smetane in jajc. Potresite s sirom in pecite 30 minut.