Zdravilna in dišavna zelišča, ki jih uporabljamo za pripravo čajev in za začinjanje jedi, nabiramo dopoldne, ko niso več vlažna zaradi jutranje rose in sonce še ni premočno.
Šopke povežemo in jih obesimo obrnjene navzdol v zračnem prostoru, kjer niso izpostavljeni neposrednemu soncu. Čez dan ali dva, ko se šopki že nekoliko osušijo, jih ovijemo v papir, da jih tako zaščitimo pred prahom in mrčesom, in pustimo, da se zelišča popolnoma posušijo.
JABOLKA NAMOČITE V SLANO VODO
Na koščke narezano sadje ali zelenjavo naravno sušimo na rešetih in jih večkrat na dan obrnemo ali vsaj pretresemo, ker tako zrak lahko kroži in živila ne začnejo plesniti.
Njena.si
Xiaomi Redmi Note 14: Nova serija z izjemno vzdržljivostjo
Da jabolka med sušenjem ne bodo potemnela, jih najprej za nekaj minut namočimo v slani vodi. Primerno razmerje je ena čajna žlička soli na pet decilitrov vode. Če sadje sušimo v pečici štedilnika, kovinske rešetke najprej obložimo s papirnatimi brisačami in vratca pečice pustimo priprta.
PRIPRAVITE ČAJNE MEŠANICE
Posušena zdravilna in dišavna zelišča zdrobimo in shranimo v steklenih kozarčkih ali stekleničkah s širokim vratom, ki jih lahko dobro zapremo, ker se bo vonj tako najbolje ohranil. Da kozarčkov ne bo preveč, lahko sami pripravimo različne čajne mešanice ali kombinacije začimb za najljubše jedi.
KJE LAHKO SUŠIMO?
Aparat za sušenje sadja ali zelenjave (tako imenovani dehidrator) nam doma pride še posebno prav, kadar zaradi zračne vlage vreme ni primerno za sušenje. Uporabljamo ga predvsem za sušenje na koščke narezanega sadja, zelenjave in gob. Za sušenje zelišč pa je zelo uporabna tudi mikrovalovka. Liste zelišč položimo na papirnato brisačo, na sredino vrtljivega krožnika postavimo kozarec vode in pečemo pri najvišji stopnji 30 sekund. Postopek ponavljamo, dokler se listi popolnoma ne posušijo.