Zdravje

LeBatat osvaja z lokalnimi okusi

M.J.
8. 4. 2015, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Iz krožnikov se vije mamljiv vonj, ki z domačim okusom boža brbončice. Ob prijetnem vzdušju kramljanja za sosednjo mizo se nam z metuljčkom za vratom pridruži natakar. Z nasmeškom naročimo domačo specialiteto, ki jo, pove natakar, pripravijo na skoraj tisoč in en način. Okuse batate ali sladkega krompirja lahko po novem raziskujemo v restavraciji LeBatat, ki so jo pred kratkim odprli v svetu zdravih užitkov na hrvaški strani reke Mure, v LifeClass Termah Sveti Martin.

Zdravi okusi lokalnih sestavin

Zelena pot nas vodi do hrvaškega cvetličnega vrta, v zavetju medžimurskih term pa nas pričaka sproščeno vzdušje nove restavracije LeBatat. V prijetnem in svetlem ambientu nas navda občutek enega z naravo in njenimi danostmi. V restavraciji se tradicija prepleta z inovativnimi kulinaričnimi idejami, goste pa na krožnikih pričakajo izključno zdravi okusi lokalnih sestavin. Kuharji prisegajo le na najboljše, zdravo, preprosto pripravo in nepozabne okuse. Ena izmed izvirnih sestavin je s svojo preprostostjo in razsežnostjo okusov tako navdušila, da je po njej ime dobila tudi sama restavracija.

Batata: specialiteta z izbranimi okusi

Medžimurje je na hrvaškem poznano kot regija krompirja, v svetu zdravih užitkov pa so se odločili za bolj zdravo različico krompirja. Sladki krompir je v svetu že prepoznan kot izredno zdravo živilo, ni pa še tako zelo prisoten v naših kuharskih receptih. Zato jedilnik restavracije LeBatat temelji na sladkem krompirju, ki je v samem vrhu lestvice zdrave zelenjave, polne vitaminov in z visoko energijsko vrednostjo.

Podoben je krompirju ali pesi, vendar gre pravzaprav za gomoljast slak, ki prihaja iz tropskih krajev. Ima sladek okus, ki spominja na kostanj in vsaki jedi doda svoj, posebni pečat. Na jedilniku so tudi številne mesne dobrote lokalnih proizvajalcev, odlična izbira pa je tudi zelo dobro poznana medžimurska riba Smuč. V restavraciji LeBatat bodo znali svetovati, da se k njej odlično poda okus bučnih semen, ki so posebnost medžimurske destinacije.

Po korakih Steinerjeve filozofije

O Dioscorea Batatas ali Svetlobnem korenu – ki je pravzaprav brat batate – je v svojih delih pisal že Rudolf Steiner, oče biodinamične pridelave, ki je med drugim začrtal številne smernice na področju izobraževanja, medicine in kmetijstva. Njegovim idejam in antropozofskemu nauku sledijo v celotnih LifeClass Termah Sveti Martin. Glede na zapise velikega uma 20. stoletja je koren modrosti, gomoljnica, izredno pomembna za prenos misli v dejansko aktivnost. Sporočilo, ki ga poudarjajo v restavraciji LeBatat se nanaša na to, da gostje svoje misli in ideje o zdravem načinu življenja konkretizirajo in spremenijo v dejanja. Antropozofska filozofija Rudolfa Steinerja, ki se je rodil v bližnjem Donjem Kraljevcu, se namreč nanaša na uravnoteženje telesa, uma, duše in duha, kar predstavlja predpogoj za zdravje posameznika in s tem celotne družbe.

Estrada

Jana Morelj
Radio 1 Rock

Jana Morelj o novi službi, odnosu z bivšim in novi članici družine

Nika Kovač
Inštitut 8. marec

Nika Kovač: Jaz se ne bojim nikogar

modni roglic 1
Zvezda v Ljubljani

Kako se kolesarski prvak Primož Roglič znajde v svetu mode?

cevljar, carovnik-iz-oza
4,5 milijona evrov

Foto: Slavni rdeči čevlji z bleščicami iz Čarovnika iz Oza pred dražbo na ogled v Londonu

1_jani pavec
Rehabilitacija

Slovenski glasbenik iskreno o možganski kapi

Andrej Šifrer
Zvočnica

Foto: Andrej Šifrer ponosen zaradi tega dosežka