Svetovna zdravstvena organizacija je letos ob svetovnem dnevu zdravja pod drobnogled postavila pomen prehrane, posebej varne hrane, ki je skupaj z redno telesno dejavnostjo temelj dobrega zdravja.
Ministrica je v poslanici ob današnjem dnevu opozorila, da predstavlja ohranjanje zdravih prehranjevalnih in gibalnih navad ter zdravega načina življenja zaradi vse hitrejšega načina življenja poseben izziv.
Ponudba nezdrave hrane narašča in zlasti oglaševanje hrane z veliko vsebnostjo sladkorja, soli in maščob izrinja zdravo hrano, meni ministrica in dodaja, da veliko raznovrstne ponudbe ob pomanjkanju časa pomeni težjo izbiro, ki zahteva dobro ozaveščenega potrošnika. Energijsko preobilna hrana ter vedno več vsakodnevnega sedenja posledično vplivata na nezadostno količino vsakodnevne telesne dejavnosti in pojav debelosti ter kroničnih nenalezljivih bolezni, je dejala.
Zanimivosti
Ti ugodni izdelki so si prislužili znak “ODLIČNA KAKOVOST”
Po njenem mnenju je varna, lokalno trajnostno pridelana hrana dobra osnova, na kateri gradimo zdrave prehranjevalne navade. Z Resolucijo o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, ki so jo pripravili na ministrstvu za zdravje, želijo po ministričinih besedah ustvariti pogoje, ki bodo prebivalcem omogočali boljše prehranjevalne navade, zdravo ponudbo živil, kot tudi oblikovati okolje, ki bo spodbujalo redno telesno dejavnost ter s tem boljše zdravje in kakovost življenja.
Sistematično ukrepanje vseh, tako države kot stroke, industrije in nevladnih ter potrošniških organizacij bo lahko zaustavilo trend naraščanja prekomerne telesne teže, zmanjšalo pojavnost kroničnih bolezni in posledično tudi stroškov zdravljenj, je prepričana.
A ob tem opozarja, da so ukrepi zapisani, odločitve o zdravih izbirah pa so na koncu v rokah vsakega posameznika. "Zato z zdravim načinom življenja varujmo našo največjo vrednoto - zdravje," je dodala.