Aluminijasta folija

Nepogrešljiv kuhinjski pripomoček, ki lahko močno škodi

Mare Koren
26. 5. 2024, 18.05
Deli članek:

Aluminijasta folija je nepogrešljiva v gospodinjstvu; priročna je za shranjevanje ostankov hrane, prav tako jo radi uporabimo pri peki. Ste morda pomislili, da je lahko nevarna?

Dreamstime
Manjše količine aluminija v telesu ne bodo povzročile škode, drugače pa je, če smo z njim pogosto v stiku.

Roko na srce, le s težavo si predstavljamo življenje brez aluminijaste folije ... Vanjo lahko zavijemo sendvič za malico ali pa z njo pokrijemo meso, ki je ostalo od kosila in si ga bomo privoščili pozneje, uporabimo jo lahko namesto papirja za peko, če nam ga je zmanjkalo, omogoča peko brez dodanih maščob in olajša čiščenje pekačev. A to še ni vse, poskrbi namreč, da se med peko ne izgublja aroma, posledično je takšna hrana okusnejša in sočnejša. A zavedati se moramo, da ima aluminijasta folija tudi slabe lastnosti. Predvsem predstavlja nepotrebno obremenitev okolja, še večja težava pa se lahko skriva v negativnih vplivih na zdravje.

Dreamstime
Aluminijasta folija je nevarna pri visokih temperaturah.

Aluminij se pri visokih temperaturah izloča

Aluminijasta folija je izjemno priročna pri pripravi nedeljskega piščanca ali pečenke, saj tako pečico zavarujemo pred madeži in škropljenjem olja, hkrati pa si zagotovimo sočne kose mesa. Omogoča tudi peko različnih vrst zelenjave ali mesa, ne da bi se v istem pekaču med seboj pomešali, saj v pekaču z lahkoto oblikujemo različne razdelke. Rešitev z alufolijo je veliko, a je kljub vsemu treba opozoriti tudi na slabe vplive. Raziskave so pokazale, da se pri visokih temperaturah iz folije začnejo izločati delci kovine, ki nato ostanejo na pripravljeni hrani.

Profimedia
Živila, ki vsebujejo več kisline, pospešijo razgradnjo aluminijaste folije.

Problematična so živila z veliko kisline

Strokovnjaki so ugotovili, da na to, koliko aluminijastih delcev bo ostalo na hrani, vpliva več dejavnikov. Med glavnimi je temperatura; višja ko je in dlje časa ko pečete jed, večja je nevarnost, da se bo delež aluminija znašel v jedeh. Pomembna je tudi koncentracija kisline v živilih; potrdili so, da živila, ki vsebujejo več kisline, pospešijo razgradnjo aluminijaste folije. Uporaba aluminijaste folije se odsvetuje predvsem pri peki živil, ko so paradižniki, meso v marinadi kisa ali gorčice, ter jedi z dodatkom limoninega soka ali podobnih kislih sestavin. Po nekaterih podatkih naj bi izločanje aluminija spodbudile tudi velike količine soli.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste