Dozoreli so plodovi

Bodeče čajote vas bodo razveselile

Mare Koren
28. 10. 2023, 20.45
Deli članek:

Tudi na vašem vrtu raste čajota, okrasna bučevka, za katero ne veste, kako se je lotiti in kako pripraviti njene plodove? Kako se lotiti bodic in kdaj je res povsem zrela?

Arhiv
Čajote so dober vir vitaminov C in B-kompleksa ter številnih aminokislin.

Čajote so zdaj že skoraj povsem dozorele povsod po Sloveniji. Nekoč so si jo gospodinje podarjale, češ, posadi, lepo in obilno raste, a le redke so vedele, kako rastlino izkoristiti in pripraviti njene plodove. Gre namreč za vzpenjavko, ki lahko obrodi tudi do 20 kilogramov sadežev.

Kaj lahko uporabimo

Pri čajoti so užitni vsi deli rastline in jo lahko pripravimo na vse mogoče načine. Pomembno je le, da jo posadimo nekam, kjer se bo lahko vzpenjala oziroma razraščala. Izvira iz Srednje Amerike, kjer jo sicer imenujejo tudi bodeča buča. Največ je danes gojijo v Mehiki, kjer jo imenujejo mehiška kumara, pogosto se pojavlja tudi že na evropskih tržiščih. Njeno meso je precej nežnejše in hkrati sočnejše od bučkinega. Morda je malce slajše, uživate pa ga lahko tudi presnega. V plodovih lahko uživate vso zimo, saj prezimijo, če jih shranite na hladno in suho mesto. Primerni so za kuhanje, cvrtje, dušenje ali pečenje, ob vsem tem lahko uporabite tudi koščico, ki se skriva na sredini. Nekateri jo uživajo presno. Taka po okusu spominja na oreščke, ocvrta ali pečena pa na kostanj. Tako meso kot koščica sta izjemno bogata z aminokislinami ter vitamini C in B-kompleksa, zaradi česar si je čajoto dobro privoščiti presno.

Dreamstime
Nekatere vrste čajot nimajo bodic. Lahko uporabite celoten sadež, vključno s koščico.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Užitni so tudi listi

Ja, prav ste prebrali. Najboljši so sicer mladi listki, nič pa ne bo narobe, če si boste privoščili tudi večje in starejše liste. Ti so bogati s hranili in številnimi vlakninami. Delujejo očiščevalno, zmanjšujejo raven sladkorjev in škodljivega holesterola v krvi. Lahko uživamo presne, pripravljene v solatah, sendvičih in smutijih ali pa kot dodatek v čaju.

Privoščite si krepko jesensko juho s čajoto

Za zanimivo juho potrebujete 2 večji čajoti, 2 čebuli, 2 stroka česna, 150 g ovsenih kosmičev, 2 korenčka, 1 krompir, 1,5 l vode, 1 žlička kumine, jušna kocka, sol, poper, peteršilj, čili, 2 žlici olja.

Priprava: Čajoti po želji olupimo ali pa samo sesekljamo, saj med kuhanjem postanejo mehke. Uporabimo skupaj s koščico. Čebulo in česen sesekljamo. V večji lonec nalijemo olje in prepražimo čebulo. Dodamo ovsene kosmiče ter pražimo zgolj toliko, da zadišijo. Dodamo še česen, rahlo prepražimo in prilijemo vodo. Vse skupaj začinimo s kumino, dodamo jušno kocko in segrevamo do vretja. Kuhamo 20 minut. Na koncu dodamo še preostale začimbe in juho pretlačimo. Pripravimo jo lahko tudi s kuhano lečo ali pa zraven postrežemo hrenovke. Postrežemo s sesekljanim čilijem in peteršiljem.

Zanimivosti

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem

krema za roke, nega rok
Nega rok

Naravni nasveti za nego izsušenih rok