»Vsako leto je ključni poudarek na raznolikosti in kakovosti, se pa morda zadnja leta bolj nagibamo k jedem za dušo in ugodje. Prizadevamo si, da sestavimo okusno mešanico svetovnih kuhinj, uspešnic ulične hrane in domačih jedi iz različnih slovenskih regij ter vse skupaj začinimo s ščepcem trendov in novosti,« o ponudbi pravi direktor in ustanovitelj Odprte kuhne Lior Kochavy
In katere okusne novosti so obiskovalci lahko poskusili že na otvoritvi? Z ljubljanskega barja je prišla družinska gostilna Hiša Jerin, ki se je predstavila z mehkimi svinjskimi lički z domačimi njoki ter slastnim cmokom, polnjenim s slivo in prelitim s fino vanilijevo kremo. Pri MEMON Prosciutto e Vino CF so obiskovalci odkrivali najboljše evropske primerke pršutov z zaščitenim geografskim poreklom, starane tudi do 36 mesecev, ki so jih lahko kupili tudi za domov.
Juicy Marbles so navduševali in presenečali s slovensko sočno, trajnostno in revolucionarno vegansko alternativo mesu. Njihov filet mignon je pogrel dušo v raguju po burgundsko in odigral glavno vlogo v družbi ohrovtove solate. Medtem je ekipa Boul pripravljala sklede v treh različicah (piščanec, blanširan losos ali piščančji ramen), ki so hitra opcija, a niso hitra hrana, saj žarijo v barvah bogatih okusov, hranljivih sestavin in svetovnih trendov.
In že smo pri slaščicah, katerih ponudba na Odprti kuhni je/bo v tej sezoni resnično bogata. Velika ljubljanska uspešnica Pekarna Ana priznane chefinje Ane Roš je na Pogačarjev trg prinesla izbor svojih dobrot iz domače baze na Slovenski cesti, Gelateria DiMatteo pa je za sladkosnede poskrbela s stolpi ameriških palačink s slastnimi nadevi, prelivi in posipi, poleti pa še z butičnim italijanskim sladoledom. Fantje iz Starega Piskra so predstavili še Sladki Pisker, kjer so na voljo sočni zavitki po receptih njihovih babic. Zaenkrat stavijo na jabolčnega, mareličnega s skuto in višnjevega.
Sodelovanje je sicer že potrdilo skupno več kot 60 različnih ponudnikov, od tega skupno deset novih. Poleg že omenjenih sta to še restavracija Breg, ki bo poskrbela za kanček luksuza z ostrigami in šampanjcem, ter ekipa Drinx.si, ki bo obogatila ponudbo vrhunskih vin. Tudi stojnica Brine, ki je doslej ponujala osvežilne džin tonike, bo svoj nabor razširila z drugimi imenitnimi koktejli in tako ob pomladnih petkih ogrevala vzdušje za festival Brina, ki ga organizacijska ekipa Odprte kuhne načrtuje za začetek junija, tokrat z novim konceptom.
Seveda tudi letos eno osrednjih načel priljubljene kulinarične tržnice ostaja trajnost. Odprta kuhna namreč že vrsto let orje ledino na področju trajnostne organizacije velikih javnih druženj. »Že pred leti smo iz Odprte kuhne izločili vso plastiko, vestno ločujemo odpadke, k trajnostnim načinom delovanja spodbujamo naše partnerje, spodbujamo trajnostni pristop pri pripravi jedi z lokalnimi, sezonskimi sestavinami in s čim manj odpadka, obiskovalce pa vabimo, da Odprto kuhno obiščejo peš, s kolesom ali javnim prevozom,« še poudarja Lior Kochavy in dodaja, da bodo tudi letos ob zaključku vsake Odprte kuhne v Ljubljani viške hrane v sodelovanju s Slovensko filantropijo razdelili družinam v socialni stiski.