KOLESARJENJE ZA ZAČETNIKE

Bi radi začeli vrteti pedale? Naj vam pri tem pomagamo

Mojca Kopriva
24. 4. 2022, 10.11
Posodobljeno: 24. 4. 2022, 10.37
Deli članek:

Kolesarjenje je vse bolj priljubljen šport. Ne le da je to čudovit način rekreiranja, temveč je to tudi način preživljanja časa v naravi ali v mestih ter spoznavanja okolja. A kako sploh začeti kolesariti?

Dreamstime
/

Najprej se odločite, ali boste kupili cestno ali gorsko kolo ali nekaj vmes. Kupite dobro kolo, a seveda malo glejte na ceno, saj vam ni treba takoj odšteti nekaj tisočakov, da se boste odpeljali do sosednjega kraja. Obvezno si kupite čelado in kolesarske hlače, saj vas bo sicer od kolesarjenja odvračala boleča zadnjica.

Kako pravilno vrteti pedala?

Na kolesu je normalno, da potiskamo nogo na pedalu proti tlom. A če želite razviti gladko, učinkovito vrtenje, trenirajte takole: pri vrtenju pedal, ko dosežete točko ure tri na elipsi, vlecite nogo nazaj, kot da bi jo vzdigovali. Opazili boste nenadno povečanje moči pri kolesarjenju. Če boste pozorni na svoje kolesarjenje, boste po samo nekaj vožnjah izboljšali tehniko vrtenja pedal in jih boste vrteli veliko bolj gladko in učinkovito. Sčasoma vam bo to prišlo v navado.

Zaščitite si dlani in glavo

Dlani vas lahko po dolgem kolesarjenju začnejo boleti, saj skoznje potekata dva glavna živca. Zaradi otopelosti dlani lahko začutite bolečino. Nosite udobne rokavice pri vsaki daljši vožnji (tudi pri padcu vas bodo obvarovale pred odrgninami in opeklinami). Vaš oprijem naj bo trden, toda ne krčevit. Premikajte roke po krmilu (zamenjajte položaj rok na krmilu vsakih deset minut). Prav tako so skoraj obvezni čelada (varnost je na prvem mestu) in zaščitna očala.

Sprostite se

Ena izmed največjih napak pri kolesarjenju je, da imamo zgornji del telesa preveč zategnjen in nesproščen. Na kolesu imejte zgornji del čim bolj sproščen. Roke držite mehko, ohlapno in upognjeno. Spustite ramena in poskusite se počutiti čim bolj udobno. Navadite se, da vsakih 15 minut sprostite zgornji del telesa. Pomigajte z rameni in jih znižajte, približajte komolca in stresite roke, da jih sprostite. Poskusite se izogniti napetosti v vratu, hrbtu in rokah.

Kako prestavljati

Zamislite si, da ste motor kolesa, in prestavljajte čim bolj mehko, poskusite obdržati enako frekvenco obratov za udobno in mirno vrtenje pedalov. Prestave premikamo takrat, ko lahkotno poganjamo pedale. Torej prestavljate pred klancem, ne na njem. Preden prestavite, nehajte vrteti pedala, potem prestavite, počakajte, da veriga pade v zobnik, in vrtite naprej. Povprečno vrtimo pedala od 60 do 90 obratov na minuto. Prestavite vsakič, ko je pretežko ali prelahko vrteti. Ne bojte se prestavljati, saj boste tako privarčevali energijo, tudi počutili se boste veliko bolje.

Po klancu navzdol

Ko se spuščate po klancu in ne želite doseči velike hitrosti, zavirajte, vendar ne nenehno. Za trenutek spustite zavoro in z nekaj več hitrosti bo kolo postalo bolj stabilno in vodljivo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov