Zeleni čaj je vsakodnevna pijača prebivalcev Okinave. Ti ta dišeči napitek pravzaprav uvrščajo na svoj jedilnik. Izjemni zdravilni učinki pa so potrjeni tudi prek številnih zdravstvenih raziskav. Če zeleni čaj primerjamo s sadnim ali zeliščnim, je ta nekoliko bolj trpek, sploh če ga predolgo pustimo v vodi.
Vir zdravja in mladosti
V Aziji velja zeleni čaj za napitek zdravja in mladosti. Celice varuje pred prostimi radikali, prav tako jim pomaga, da se lažje zaščitijo pred škodo, ki jo povzročajo sončni žarki, zato ga je priporočljivo piti tudi poleti oziroma v času smučanja, ko imamo dvojni odboj svetlobe. Redno uživanje zelenega čaja naj bi občutno zmanjšalo tudi možnost obolenja srca, prav tako pa lajšalo simptome sladkorne bolezni in povečalo celo možnost zanositve. V zelenem čaju najdemo številne antioksidante, ki bodo prispevali k ohranjanju mladostnega videza. Nikar pa ne pozabimo omeniti izjemne kombinacije kofeina in drugih aktivih učinkovin, ki pomagajo pri hujšanju. Zeleni čaj ima ugoden vpliv tudi pri rakavih obolenjih, pričajo številni rakavi bolniki. Znanstveniki pa so potrdili tudi njegove preventivne lastnosti pri tej bolezni. Naj omenimo še, da je zeleni čaj primerno uživati tudi v času, ko vas spremljajo prebavne neprijetnosti, kot so napihnjenost in driska.
Kateri je najboljši?
Kakovost zelenega čaja se določa s starostjo listov. Zeleni čaj so pravzaprav natrgani še neodprti listni vršički, ki jih nato posušijo. Med najboljšimi naj bi bil zeleni čaj z oznako Sencha. Ta ima tudi nekoliko milejši okus in je primeren za vse, ki se z njim še niso soočili, sicer pa preizkušajte različne zelene čaje in najdite sebi najbolj primernega. Pri tem nikar ne pozabite, da je najpomembnejši čas namakanja čaja, ki naj ne bo daljši od 3 minut za splošno uživanje.
Priprava in koristne lastnosti
Zelenega čaja ne namakamo v vodi, temveč ga po navadi pripravimo tako, da ga prelijemo z vročo vodo, ki smo jo zavreli v stekleni ali kovinski posodi. Če želimo, da ima čaj poživljajoč učinek, ga pustimo v vodi največ za dve minuti. Če želimo izkoristiti moč čreslovin, ga pustimo v vodi 10 minut. Tak čaj je primeren za lajšanje prebavnih težav in drisk. Daljše namakanje listov ni priporočljivo.