Laneno olje v zadnjih letih pridobiva veljavo, in to upravičeno, saj spada med najbolj zdrava olja. Še posebej je priporočljivo za vegetarijance in vegane. A razlog niso le maščobne kisline omega 3, temveč tudi druge snovi, ki jih olje vsebuje.
Semena so bogastvo maščob
Pri nas poznamo predvsem rjava lanena semena, a obstajajo tudi rumena in zlato rjava. Imajo rahel okus po oreščkih in vsebujejo okoli 40 odstotkov maščob, od tega okoli 50 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin omega 3 in približno 17 odstotkov omega 6. Druge pomembne sestavine so sluzi, linamarin, beljakovine, lecitin, steroli, vitamini skupine B, E in F ter nikotinska, folna in pantotenska kislina.
Vir omega 3
Maščobne kisline omega 3, kamor spada tudi alfa-linolenska kislina, so pomembne za številne organe in procese v našem telesu. Koristne so za zaščito srca in ožilja ter za zdravje naših možganov. Če uživamo dovolj maščobnih kislin omega 3, bomo zmanjšali tveganje za srčni infarkt. Pomagajo pri blaženju kroničnih vnetij v telesu, ki so eden glavnih vzrokov za številne bolezni. Pripomorejo tudi k lepši in bolj zdravi koži ter lasem. Pomembno vlogo pa imajo tudi pri zmanjševanju tveganja za depresijo in druge razpoloženjske motnje.
Pomoč pri zaprtju
Ta trik so poznale že naše babice, ko so nam ob težavah z zapeko ali zaprtjem pripravljale namočena lanena semena. Podoben učinek ima tudi laneno olje. Z rednim uživanjem lanenega olja boste poskrbeli, da bo vaša prebava precej boljša oziroma da bo odvajanje manj boleče.
Laneno olje
Pri nakupu lanenega olja pazite, da je to hladno stisnjeno, prav tako ga je treba hraniti v hladnem in temnem prostoru, saj se rado hitro pokvari. Zato ga kupujte v majhnih stekleničkah, da ga lahko porabite v nekaj tednih. Olje ni primerno za kuhanje, enako pa je s semeni, saj po nekaj dneh oksidirajo in postanejo žarka, zato jih zmeraj meljite pred uporabo.