Odgovor takole prek prsta je zagotovo: ogromno. Preden pa odgovorimo na vprašanje, pa še malo o tem, zakaj mehurčki v pivu sploh nastanejo.
Najbolj priljubljena alkoholna pijača na svetu (na leto ga proizvedejo 200 milijard litrov) je običajno narejena iz štirih sestavin - žitnega slada (običajno ječmenovega), hmelja, kvasa in vode - ki gredo skozi proces fermentacije oz. alkoholnega vrenja. V tem procesu se ogljikovi hidrati razstavijo v alkohol, enostavne sladkorje ogljikov dioksid. Ko pivo ustekleničijo oz. polnijo v pločevinke, tekočini dodajo še dodaten ogljikov dioksid, tako da je tekočina z njim nasičena. In ko pivo odpremo ali natočimo, se ta plin izloči v obliki mehurčkov.
Pri "štetju" mehurčkov so raziskovalci preučevali pivo s 5% alkohohola, natočenega v pol litrski kozarec pri temperaturi 6 stopinj Celzija.
Majhne nepravilnosti v steklu so tiste, ki pomagajo k sproščanju mehurčkov, zato je včasih videti, kot da mehurčki "brstijo" iz sten kozarca. Te nepravilnosti, so ugotovili raziskovalci, morajo biti široke najmanj 1,4 mikrometra (1,4 tisočinke milimetra), mehurčki pa se, če podrobno opazujemo, večajo medtem ko se dvigajo proti vrhu, saj sproti "pobirajo" CO2, ki je v okolišnji tekočini.
Na koncu pri opisanih pogojih v kozarcu piva nastane med 200.000 in 2 milijona mehurčkov.
Znanstveniki so ugotovili, da je število mehurčkov odvisno od koncetracije CO2, prostornine mehurčkov in točke, v kateri je v pivu že tako malo CO2, da novi mehurčki ne morejo več nastajati.
Ministrstvo za zdravje opozarja. Pretirano uživanje alkoholnih pijač je zdravju škodljivo.
Kako mehurčki vplivajo na okus piva
Raziskava, v kateri so ugotovili število mehurčkov pa ni bila namenjena zgolj štetju drobnih plinastih kroglic. Ko se mehurčki dotaknejo pivčevega jezika, spodbudijo okuševalne celice in znanstveniki so pravzaprav ugotavljali, kako se njihovo število spremnja pod določenimi pogoji in kako to vpliva na okus.
Medtem ko je količina razopljenega CO2 v pivu ključnega pomena, pa je za okus pomenbna tudi geometrija oz. oblika kozarca, so ugotovili znanstveniki. Tako upajo, da bodo z združitvijo spoznanj iz "znanosti o mehurčkih" in dizajna lahko pomagali pri ustvarjanju še boljše okuševalne izkušnje pivcev pri pitju te priljubljene pijače, pravijo raziskovalci. Seveda v normalnih mejah.